|
|
|
UVOD Povremeno
uzdržavanje od hrane ili post se kao terapijska metoda koristi
najmanje od 5. veka pre nove ere. Tada je Hipokrat preporučivao
apstinenciju od hrane ili pića za pacijente koji su pokazivali
određene simptome bolesti. Neki lekari su i kasnije prepoznavalili
instinkt posta (kod pacijenata koji u određenim bolesnim stanjima
prirodno doživljavaju gubitak apetita) i smatrali su da je davanje
hrane tokom takvih stanja nepotrebno, a možda čak i štetno, verujući
da je post važan prirodni deo procesa oporavka. Razumevanje
fizioloških efekata posta počelo je da se razvija u drugoj polovini
19. veka, kada su neke od prvih organizovanih studija posta
sprovedene na životinjama i ljudima. U 20. veku, kako se sve više
znalo o ishrani i nutritivnim potrebama ljudskog tela, metode posta
su postajale sve sofisticiranije i pojavljuje se širok spektar
načina primene ovog načina ishrane.Pod terminom post pravoslavni
hrišćani podrazumevaju odricanjeod određene vrste hrane, prvenstveno
od mesa, mlečnih proizvoda i jaja, a u nekim periodima posta
izbegava se i riba, ulje i alkoholna pića. U ovom radu ćemo postom
označavati povremeni prekidunosa bilo koje vrste hrane (ili uzimanje
hrane i kaloričnih napitaka u minimalnim količinama) u periodima
koji se obično kreću od 12-36 sati. PP se može primenjivati svakog
dana, naizmenično svakog drugog dana, dva puta nedeljno ili jednom
nedeljno. Post se može praktikovati iz religijskih ali i iz
zdravstvenih pobuda. Pripadnici pojedinih verskih zajednica
tradicionalno poste određenim danima u nedelji ili kalendarskoj
godini. U mnogim zdravstvenim ustanovama pacijenti pod kontrolom
lekara imaju režim posta ili restrikcije kalorija radi kontrole
telesne težine, prevencije ili lečenja bolesti. Post se razlikuje od
kalorijske restrikcije (KR) u kojoj se dnevni unos kalorija hronično
smanjuje za 20–40%, ali se zadržava učestalost obroka. Za razliku od
posta i KR, gladovanje je hronična nutritivna insuficijencija koja
se često koristi kao zamena za reč post, ali se takođe koristi i za
definisanje ekstremnih oblika posta (npr. izgladnjivanje), koji mogu
dovesti do degeneracije i smrti. Istraživanja na animalnim modelima,
ali i studije na ljudima, pokazuju da post dovodi do ketogeneze,
promoviše snažne promene u metaboličkim putevima i ćelijskim
procesima kao što su otpornost na stres, lipoliza i autofagija, i
može imati medicinsku primenu [1]. Povremeni post tehnički nije samo
plan ishrane, već način ishrane koji se koncentriše na vreme, a ne
na vrstu hrane. Studije na životinjama i ljudima su pokazale da
mnoge zdravstvene prednosti povremenog posta nisu samo rezultat
smanjene proizvodnje slobodnih radikala ili gubitka težine. Umesto
toga, povremeni post izaziva evolutivno očuvane, adaptivne ćelijske
odgovore koji poboljšava regulaciju glukoze, povećavaju otpornost
na stres i potiskuju upalu. Tokom posta, ćelije aktiviraju puteve
koji pojačavaju odbranu od oksidativnog i metaboličkog stresa i one
koji uklanjaju ili popravljaju oštećene molekule [2]. Izuzetni
efekti tipične KR od 20–40% na starenje i bolesti kod miševa i
pacova se često posmatraju kao reakcije sisara tokom evolucije da se
prilagode periodima ograničene dostupnosti hrane. Međutim, ćelijski
i molekularni mehanizmi odgovorni za zaštitne efekte KR verovatno su
evoluirali milijardama godina ranije kod prokariota koje su
pokušavale da prežive u okruženju koje je u velikoj meri ili potpuno
lišeno izvora energije [3]. Na primer, bakterija E. coli prebačena
sa podloge bogate hranljivim materijama na medijum bez kalorija
preživljava 4 puta duže, što je efekat obrnut dodavanju različitih
hranljivih materija, ali ne i acetata, izvora ugljenika koji je
povezan sa uslovima gladovanja [4]. Skraćenje dužine života
bakterije u uslovima bogatog medijuma, ali ne i acetata upućuje na
to da izvor ugljenika nalik na ketonsko telo, kao što je acetat,
može biti deo „alternativnog metaboličkog programa“ koji je
evoluirao pre više milijardi godina u mikroorganizmima i koji sada
omogućava sisarima da prežive tokom perioda nedostatka hrane
dobijanjem većeg dela energije katabolizmom masnih kiselina i
ketonskih tela uključujući acetoacetat i β-hidroksibutirat [5]. Kod
pivskog kvasca (Saccharomyces cerevisiae), prebacivanje ćelija sa
standardnog medijuma za rast, na vodu takođe uzrokuje konzistentno
dvostruko hronološko produženje životnog veka, kao i značajno
povećanje otpornosti na višestruke stresove [6]. Još jedan model
organizma u kome post produžava životni vek je nematoda
Caenorhabditis elegans. Uslovi nedostatka hrane postignuti
hranjenjem crva sa malo ili bez bakterija, dovode do značajnog
produženja životnog veka [1]. Kod vinske mušice, većina studija
ukazuje da povremeni nedostatak hrane ne utiče na životni vek.
Međutim, dosledno se pokazalo da smanjenje ili razblaživanje hrane
produžavaju dugovečnost Drosophile što sugeriše da mušice mogu imati
koristi od ograničenja u ishrani, ali mogu biti osetljive čak i na
kratke periode gladovanja. Zajedno, ovi rezultati ukazuju na to da
nedostatak hrane može dovesti do efekata produžetka života kod
širokog spektra organizama, ali takođe naglašavaju da različiti
organizmi imaju različite odgovore na post [1].
Metaboličke promene u postu
Kod većine sisara, jetra služi kao glavni rezervoar glukoze, koja se
skladišti u obliku glikogena. Kod ljudi, u zavisnosti od nivoa
njihove fizičke aktivnosti, posle 12 do 24 sata gladovanja dolazi do
snižavanja nivoa glukoze u serumu za 20 ili više procenata. Rezerve
glikogena u jetri se iscrpljuju. Prelazi se na metabolički režim u
kojem jetra i bubreg proizvode glukozu iz neugljenohidratnih izvora,
iz glikogenih aminokiselina mišića (izoleucin, fenilalanin, tirozin,
triptofan), glicerola iz masti i mlečne kiseline a zatim dolazi do
lipolize u masnom tkivu pri čemu se oslobađaju slobodne masne
kiseline i glicerol koje telo koristi kao energiju. Dok većina tkiva
može da koristi masne kiseline za energiju, tokom produženih perioda
posta, mozak se pored glukoze oslanja na ketonska tela
β-hidroksibutirat i acetoacetat za potrošnju energije. Ketonska tela
se proizvode u hepatocitima iz acetil-CoA nastalog β oksidacijom
masnih kiselina koje adipociti oslobađaju u krvotok, a takođe i
konverzijom ketogenih amino kiselina (leucin i lizin). Nakon 3-5
dana gladovanja jetra u procesu ketogeneze iz masnih kiselina
proizvodi ketonska tela (beta-hidroksibutirat i acetoacetat), koja
postaju glavni izvor energije za mozak i mišiće. Istovremeno
korišćenje proteina kao izvora energije se smanjuje. Posle 5 dana
bez hrane mozak se skoro u potpunosti prebacuje na ketonska tela kao
izvor energije, čime se štiti mišićna masa. I dalje postoji
minimalna glukoneogeneza, od približno 80 grama dnevno, pri čemu se
glukoza proizvodi samo u količinama neophodnim za ćelije koje ne
mogu koristiti ketonska tela (npr. eritrociti i neki delovi mozga)
[7]. U zavisnosti od telesne težine i sastava, ketonska tela,
slobodne masne kiseline i glukoneogeneza omogućavaju većini ljudi da
prežive 30 ili više dana u uslovima nedostatka hrane i dozvoljavaju
određenim vrstama, kao što su kraljevski pingvini, da prežive bez
hrane više od 5 meseci [8].
Metaboličke adaptacije na povremeni post
Kod ljudi, tri najviše proučavana režima intermitentnog gladovanja
su naizmenično gladovanje (jedan dan bez hrane, drugi dan ishrana ad
libitum), 5:2 intermitentno gladovanje (post 2 dana svake nedelje) i
dnevno hranjenje sa vremenskim ograničenjem. Dijete koje značajno
smanjuju unos kalorija za 1 dan ili više svake nedelje (npr.
smanjenje na 500 do 700 kalorija dnevno) dovodi do povišenih nivoa
ketonskih tela tih dana [9,10].
Metabolički prelazak sa upotrebe glukoze kao izvora goriva na
upotrebu masnih kiselina i ketonskih tela („metabolički prekidač“)
rezultuje smanjenim odnosom disajne razmene (odnos proizvedenog
ugljen-dioksida i utrošenog kiseonika), što ukazuje na veću
metaboličku fleksibilnost i efikasnost proizvodnje energije iz
masnih kiselina i ketonskih tela [11].
Ketonska tela nisu samo gorivo koje se koristi tokom perioda posta;
oni su moćni signalni molekuli sa velikim uticajem na funkcije
ćelija i organa. Ketonska tela deluju kao metabolički signali koji
regulišu epigenetiku preko beta-hidroksibutirata (BHB) koji inhibira
histonsku deacetilazu (HDAC). Ova inhibicija zatim rezultuje
antioksidativnim odgovorom i produženjem životnog veka. Povećavaju
aktivnost sirtuina (posebno SIRT1 i SIRT3) čime se smanjuje
oksidativni stres. Ketoni takođe modulišu upalne i antioksidativne
puteve podstičući aktivaciju Nrf2 (Nuclear factor erythroid
2-related factor 2) koji je glavni regulatora antioksidativnog
odgovora i smanjujući aktivnost NF-κB (Nuclear Factor
kappa-light-chain-enhancer of activated B cells), ključnog faktora
za upalne procese. Pored toga, ketoni povećavaju otpornost na stres
i promovišu autofagiju pomoću AMPK (AMP-activated protein kinase)
koja stimuliše autofagiju i mitohondrijalnu biogenezu, što doprinosi
ćelijskom zdravlju i otpornosti na stres. Ketonska tela indirektno
inhibiraju aktivnost mTORC1 (kompleks mTOR-a- Mammalian/Mechanistic
Target of Rapamycin), glavnog regulatora ćelijskog rasta i sinteze
proteina. Mehanicistički gledano, ključni regulator autofagije i
ćelijskog metabolizma kod sisara je mTOR. Smanjenje aktivnosti mTOR
preusmerava ćelijske resurse od neesencijalnih anaboličkih reakcija
ka kataboličkim procesima, uključujući aktivaciju kompleksa bitnih
za autofagiju. Smanjena aktivnost mTOR povezana je sa produženim
životnim vekom i zaštitom od bolesti povezanih sa starenjem [12].
Utičući na ove glavne ćelijske puteve, ketonska tela proizvedena
tokom posta imaju duboke efekte na sistemski metabolizam. Štaviše,
ketonska tela stimulišu ekspresiju gena za neurotrofični faktor koji
potiče iz mozga, sa implikacijama na zdravlje mozga i psihijatrijske
i neurodegenerativne poremećaje [13]. Mnoge studije su pokazale da
su neke od prednosti povremenog posta odvojene od njegovih efekata
na gubitak težine. Ove prednosti uključuju: poboljšanja regulacije
nivoa glukoze, regulisanje krvnog pritiska i sniženje broja otkucaja
srca, efikasnost treninga izdržljivosti i gubitak abdominalne masti
[14].
Slika 1. Mogući mehanizmi PP za
poboljšanje zdravlja
Preuzeto 25.02.2025 sa: Song DK, Kim YW. Beneficial effects of
intermittent fasting: a narrative review. J Yeungnam Med Sci. 2023
Jan;40(1):4-11.https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9946909/

Efekti povremenog posta na zdravlje i starenje
Posle skoro jednog veka istraživanja o ograničenju kalorija na
amimalnom modelu, opšti zaključak je bio da smanjeni unos hrane
značajno produžava životni vek ispitivanih životinja. U jednoj od
najranijih studija o povremenom postu, Goodrick i saradnici su
pokazali da se prosečan životni vek pacova produžava do 80% kada se
održavaju na režimu naizmeničnog hranjenja, započetom kada su mladi
odrasli. Međutim, veličina efekata ograničenja kalorija na
zdravstveni vek i životni vek varira i na njega mogu uticati pol,
ishrana, starost i genetski faktori [2]. Meta-analiza podataka
dostupnih od 1934. do 2012. godine pokazala je da se kalorijskom
restrikcijom kod pacova srednji životni vek produžava za 14 do 45%,
ali za samo 4 do 27% kod miševa [15].
Nepodudarni rezultati dve značajne studije na majmunima doveli su u
pitanje vezu između poboljšanja zdravstvenog stanja i produženja
životnog veka sa ograničenjem kalorija. Jedna studija, na rezus
majmunima je pokazala pozitivan efekat ograničenja kalorija i na
zdravlje i na dužinu preživljavanja [16], dok druga studija, takođe
kod rezus majmuna nije pokazala značajno smanjenje mortaliteta pri
kalorijskoj restrikciji, uprkos jasnim poboljšanjima ukupnog
zdravlja [17]. Naknadna studija je pokazala da razlike u dnevnom
unosu kalorija, početku intervencije, sastavu hrane, protokolima
hranjenja, polu i genetskoj pozadini mogu da objasne različite
efekte kalorijskog ograničenja kod ispitivanih životinja na dužinu
životnog veka u prethodne dve studije [18].
Intermitentni post kod ljudi ublažava gojaznost, insulinsku
rezistenciju, dislipidemiju, hipertenziju i upalu. Čini se da
povremeni post donosi zdravstvene koristi u većoj meri nego što se
može pripisati samo smanjenju kalorijskog unosa. U jednom
ispitivanju, 16 zdravih učesnika podvrgnuto je režimu gladovanja
naizmeničnih dana tokom 22 dana izgubilo je 2,5% svoje početne
težine i 4% masne mase, uz smanjenje nivoa insulina natašte za 57%
[19]. U dva druga ispitivanja, otprilike 100 žena sa prekomernom
težinom u svakom ispitivanju su podeljene u dve grupe režima:
povremenog gladovanja 5:2, ili smanjenju od 25% kalorija u dnevnom
unosu. Ispitanice obe grupe su izgubile istu telesnu težinu u istom
obimu tokom perioda od 6 meseci, ali one u grupi kojoj je dodeljen
intermitentni post 5:2 imale su veći porast osetljivosti na insulin
i veće smanjenje obima struka [20].
Prednosti PP za staru i bolesnu vaskulaturu
Vaskularno starenje uključuje krutost arterija i formiranje
fibrolipidnih lezija u arterijskom zidu, što dovodi do
ateroskleroze. Glavne kliničke manifestacije ateroskleroze uključuju
ishemijsku bolest srca, ishemijski moždani udar i bolest perifernih
arterija, koje su uzrokovane hiperlipoproteinemijom (lipoproteinom
niske gustine LDL holesterolom), zapaljenjem, vaskularnim
remodelovanjem i formiranjem plaka [21]. PP je povezan sa sniženjem
nivoa LDL holesterola [22]. Kod pacova u odsustvuali i u prisustvu
različitih stresora (npr. plivanje) povremeni post smanjuje krvni
pritisak u mirovanju i broj otkucaja srca. Smanjenje krvnog pritiska
moglo bi da bude delimično posledica pojačane vazodilatacije zavisne
od endotelnih ćelija [23,24].
Štaviše, PP aktivira parasimpatički nervni sistem stimulacijom
moždanih ćelija. Tokom posta se oslobađa neurotrofični faktor i
sekretuje acetilholin, koji putem vagusnog nerva, dovode do
smanjenja srčane frekvencije i krvnog pritiska [25].
Rizici PP za staro i bolesno srce i vaskulaturu
Uprkos brojnim zdravstvenim prednostima privremenog posta neki
rizici su ipak prijavljeni u različitim modelima kardiovaskularnih
bolesti. Na primer, pacovi koji su bili podvrgnuti alternativnom
dnevnom gladovanju tokom 6 meseci pokazali su smanjenu dijastolnu
komplijansu leve komore i smanjenu srčanu rezervu [26].
Efikasnost aktiviranja autofagije u senescentnim ćelijama je
predmet tekuće debate jer je takođe prijavljeno da autofagija
promoviše ćelijsko starenje olakšavanjem sinteze proteina povezanih
sa starenjem. Štaviše, prekomerna stimulacija autofagije može da
izazove nekoliko patoloških ishoda, uključujući inhibiciju
angiogeneze [27]. Stoga, smanjeni regenerativni kapacitet endotela i
akumulacija senescentnih ćelija kod starijih osoba bi potencijalno
mogla ograničiti korisne efekte povremenog posta na zdravlje krvnih
sudova.
Kod starijih osoba, posebno onih sa hipertenzijom ili drugim
kardiovaskularnim bolestima, potencijalne fluktuacije krvnog
pritiska tokom perioda PP mogu izazvati zabrinutost u smislu
kardiovaskularnih rizika, ortostaze i povreda od pada [28]. Još
jedan rizik koji je povezan sa PP proizilazi iz metaboličkih
promena, kao što su neravnoteža elektrolita ili aktivacija
simpatičkog nervnog sistema, što može kod starijih osoba
predisponirati dehidraciju i srčane aritmije, posebno u prisustvu
već postojeće srčane patologije.
Ukratko, usled nedostatka podataka, primena PP kod starijih osoba
ili pacijenata sa kardiovaskularnim oboljenjima zahteva oprezno
razmatranje zbog potencijalnih rizika, koji zavise od režima PP,
srčanog stanja, komorbiditeta, pola i starosti [29].
Efekat PP na kardiometaboličko zdravlje
Gubitak telesne težine izazvan PP prvenstveno se pripisuje smanjenju
mase masnog tkiva. Studije su dokumentovale smanjenje potkožnog i
visceralnog masnog tkiva, pri čemu je ovo poslednje posebno korisno
zbog povezanosti sa metaboličkom disregulacijom i povećanim
kardiovaskularnim rizikom [30].
Obim struka, ključni antropometrijski marker kardiovaskularnog
rizika, koji se koristi za procenu abdominalne adipoznosti snažno je
povezan sa smrtnošću od svih uzroka i kardiovaskularnim
mortalitetom. Pokazano je da se obim struka značajno smanjuje kod
osoba koje primenjuju PP. Ovo smanjenje obima struka je u direktnoj
korelaciji sa nižim rizikom od bolesti koronarnih arterija i drugih
kardiovaskularnih patologija [31].
Osim toga, PP poboljšava nekoliko kardiovaskularnih faktora rizika,
uključujući redukciju krvnog pritiska, poboljšanje lipidnog
profila, sniženje srčane frekvence u mirovanju, sniženje nivoa
glukoze i insulina i smanjuje insulinsku rezistenciju. Štaviše, PP
može ublažiti hroničnu infalamicija intimalnog sloja krvnih sudova
povezanu sa životnom dobi smanjenjem sistemskih inflamatornih
markera i oksidativnog stresa koji su povezani sa aterosklerozom kod
ljudi [29].
Starenje je kritičan faktor u patogenezi i progresiji srčane
insuficijencije (SI), povećavajući incidencu i težinu SI. Nekoliko
studija je sugerisalo da PP može poboljšati faktore rizika povezane
sa razvojem SI kod zdravih osoba i onih sa gojaznošću i ishemijskom
bolešću srca [32].
Na primer, u jednoj studiji su učesnici, koji su i sami prijavili da
praktikuju rutinski PP jednom mesečno najmanje 5 godina, doživeli
smanjenje rizika od SI za 71% u poređenju sa onima koji nisu postili
[33]. Druga prospektivna opservaciona studija je otkrila da su
kasniji periodi prvog i poslednjeg obroka bili povezani sa većim
rizikom od kardiovaskularnih događaja, što je u skladu sa
randomizovanim studijama koje izveštavaju da kasniji večernji obroci
mogu da pojačaju kardiovaskularne faktore rizika [34]. Ova
nedosledna zapažanja zahtevaju dalje istraživanje odnosa između PP i
SI kroz velika randomizovana kontrolisana ispitivanja na efekat
posta u različito doba dana.
Efekat povremenog posta na zdravlje mišića je predmet debate jer je
nepoznato da li PP čuva mišiće tokom gubitka telesne težine ili
pogoršava razgradnju mišićnih proteina i neto katabolizam. Iako su
neke prethodne studije sugerisale smanjenje mišićne mase dijetom,
opšti konsenzus je da PP nema štetan uticaj na nemasnu masu, čak i
sa gubitkom telesne mase kod inače zdravih osoba, kao i kod
pacijenata sa dijabetesom lečenih insulinom [35].
Fizički i kognitivni efekti intermitentnog posta
Kod životinja i ljudi, fizička funkcija se poboljšava povremenim
postom. Na primer, uprkos sličnoj telesnoj težini, miševi koji se
održavaju na naizmeničnom postu imaju bolju izdržljivost u trčanju
od miševa koji imaju neograničen pristup hrani [2]. Ravnoteža i
koordinacija su takođe poboljšani kod životinja na dnevnom vremenski
ograničenom hranjenju ili režimima gladovanja naizmeničnih dana
[36]. Mladići koji poste dnevno 16 sati gube masnoću dok održavaju
mišićnu masu tokom 2 meseca napornog treninga [37]. Studije na
životinjama pokazuju da povremeni post poboljšava kogniciju u više
domena, uključujući prostornu memoriju, asocijativnu memoriju i
radnu memoriju [38]. Naizmenični post i dnevno ograničenje kalorija
poništavaju štetne efekte gojaznosti, dijabetesa i neuroinflamacije
na prostorno učenje i pamćenje. U kliničkom ispitivanju, starije
odrasle osobe na kratkotrajnom režimu restrikcije kalorija imale su
poboljšanu verbalnu memoriju. U studiji koja je uključivala odrasle
sa prekomernom težinom sa blagim kognitivnim oštećenjem, 12 meseci
ograničenja unosa kalorija doveli su do poboljšanja verbalne
memorije, izvršne funkcije i globalne kognicije [39,40]. Veliko,
multicentrično, randomizovano kliničko ispitivanje je pokazalo da je
2 godine dnevnog ograničenja kalorija dovelo do značajnog
poboljšanja radne memorije [41]. Svakako postoji potreba da se
preduzmu dalja istraživanja veze intermitentnog gladovanja i
kognicije kod starijih ljudi, posebno imajući u vidu odsustvo bilo
kakvih farmakoloških terapija koje utiču na starenje mozga i
progresiju neurodegenerativnih bolesti.
DISKUSIJA
Sve veći broj dokaza podržava PP u svim njegovim varijantama kao
potencijalno bezbednu i izvodljivu dijetnu intervenciju za
poboljšanje ljudskog zdravlja. PP može poboljšati fiziološke i
molekularne markere starenja i pružiti koristi za kardiovaskularno i
metaboličko zdravlje kod pacijenata sa gojaznošću, dijabetesom
melitusom tipa 2, metaboličkim sindromom i SI [29]. Sa značajnim
gubitkom telesne težine i drugim zdravstvenim prednostima bile su
povezane dve vrste povremenog posta: modifikovani post naizmenični
dan (naizmenično jednog dana dnevno unošenje hrane kao i obično a
drugog dana konzumiranjem hrane do 600 kalorija) i "dijeta 5:2" (2
dana u nedelji bez kalorija) [42].
Iako su dostupni klinički dokazi uglavnom istraživačke prirode, ove
studije pružaju solidno obrazloženje za ispitivanje efikasnosti PP u
poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja i u starijoj populaciji u
riziku od ili sa kardiovaskularnim oboljenjima. U budućnosti će
biti neophodna randomizovana ispitivanja većih obima i dugog
trajanja da bi se ispitali dugoročni rezultati, pridržavanje i
bezbednost PP, posebno kod starijih učesnika.
Uprkos dokazima o zdravstvenim prednostima povremenog posta i
njegovoj primenjivosti na mnoge bolesti, postoje prepreke za široko
usvajanje ovih obrazaca ishrane u zajednici i od strane pacijenata.
Prvo, ishrana od tri obroka sa grickalicama svaki dan je toliko
ukorenjena u našoj kulturi da pacijenti ili lekari retko razmišljaju
o promeni ovog obrasca ishrane. Obilje hrane i opsežan marketing u
razvijenim zemljama su takođe velike prepreke koje treba prevazići.
Drugo, prilikom prelaska na režim povremenog posta, mnogi ljudi će
osetiti glad, razdražljivost i smanjenu sposobnost koncentracije
tokom perioda ograničenja u ishrani. Međutim, ovi početni neželjeni
efekti obično nestaju u roku od meseca dana i pacijente treba
obavestiti o ovoj činjenici [2].
Uz ograničenja i rizike navedene napred treba upozoriti pacijente da
obrasci ishrane u kojima ne konzumiraju kalorije tokom dužeg
vremenskog perioda mogu predstavljati opasnost za ljude sa
dijabetesom koji koriste insulin ili su na drugi način skloni
hipoglikemiji [42]. Takođe se preporučuje edukacija lekara da
pacijentima sa nizom hroničnih stanja ili u riziku od takvih stanja,
posebno onih stanja povezana sa prejedanjem i sedentarnim načinom
života daju uputstva za povremeni post za prevenciju ili u sklopu
ranog lečenja tih stanja.
Još jedan važan aspekt koji treba uzeti u obzir je da PP menja
gastrointestinalni mikrobiom [43]. Čini se da režimi posta imaju
pozitivan uticaj na mikrobiotu creva. Buduće studije koje
karakterišu zdravstvene uticaje režima gladovanja na ljudsku
mikrobiotu imaju potencijal da daju važan doprinos ovoj oblasti.
Stoga će, takođe, biti važno ispitati promene u metabolitima koje
proizvode crevne bakterije, fokusirajući se na molekularne
mehanizme koji leže u osnovi efekata PP na ćelijsko starenje.
ZAKLJUČAK
Intermitentni post zavisi od koncepta označenog kao „metabolički
prekidač“, koji uključuje promenu sa metabolizma zavisnog od glukoze
tokom tipične ishrane, na ketone dobijene iz masnih ćelija tokom
posta. “Metabolički prekidač” može poboljšati regulaciju nivoa
glukoze i smanjiti upalu. Stresno stanje posta takođe povećava
autofagiju, koja uklanja oštećene molekule. S obzirom na ove
fiziološke promene, povremeni post može doneti značajne dugoročne
zdravstvene koristi. Eksperimentalni modeli PP na životinjama
pokazuju da ovaj način ishrane poboljšava zdravlje ispitivanih
životinja tokom čitavog životnog veka. Kliničke studije na humanim
modelima su takođe pokazale značajne zdravstvene prednosti, iako su
uglavnom uključivale relativno kratkoročne intervencije, tokom
perioda od nekoliko meseci. Pretkliničke studije i klinička
ispitivanja su pokazala da povremeni post ima širok spektar
prednosti za mnoga zdravstvena stanja, kao što su gojaznost,
dijabetes, kardiovaskularne bolesti, neka maligna stanja i
neurološki poremećaji. Veliki broj studija sugeriše da režimi
povremenog posta mogu biti obećavajući pristup za gubitak težine i
poboljšanje metaboličkog zdravlja za ljude koji mogu da tolerišu
intervale bez hrane, ili jedu vrlo malo, u određenim časovima u danu
ili danima u nedelji. Kod zdravih, normalne težine, ili gojaznih
odraslih, malo je dokaza da su režimi povremenih postova štetni
fizički ili mentalno. Buduće studije treba da utvrde da li bi
prednosti koje se vide na životinjskim modelima bile održive i pri
dugogodišnjem povremenom postu kod ljudi različite starosne dobi i
zdravstvenog statusa. Daljnjim razumevanjem procesa koji povezuju
povremeni post sa mnogim zdravstvenim prednostima, možda ćemo moći
da razvijemo ciljane farmakološke terapije, uključujući i delovanje
na mikrobiotu creva, koje oponašaju efekte povremenog posta bez
potrebe da se suštinski menjaju navike u ishrani.
LITERATURA:
- Longo VD, Mattson MP. Fasting: molecular mechanisms and
clinical applications. Cell Metab. 2014;19(2):181-92. doi:
10.1016/j.cmet.2013.12.008. Epub 2014 Jan 16. PMID: 24440038;
PMCID: PMC3946160.
- de Cabo R, Mattson MP. Effects of Intermittent Fasting on
Health, Aging, and Disease. N Engl J Med.
2019;381(26):2541-2551.
- Fontana L, Partridge L, Longo VD. Extending healthy lPPe
span--from yeast to humans. Science. 2010;328:321–326. doi:
10.1126/science.1172539.
- Gonidakis S, Finkel SE, Longo VD. Genome-wide screen
identPPies Escherichia coli TCA-cycle-related mutants with
extended chronological lPPespan dependent on acetate metabolism
and the hypoxia-inducible transcription factor ArcA. Aging Cell.
2010;9:868–881. doi: 10.1111/j.1474-9726.2010.00618.x.
- Cahill GF., Jr Fuel metabolism in starvation. Annu Rev Nutr.
2006;26:1–22. doi: 10.1146/annurev.nutr.26.061505.111258.
- Longo VD, Shadel GS, Kaeberlein M, Kennedy B. Replicative
and chronological aging in Saccharomyces cerevisiae. Cell Metab.
2012;16:18–31. doi: 10.1016/j.cmet.2012.06.002.
- Sander Kersten The impact of fasting on adipose tissue
metabolism Biochimica et Biophysica Acta (BBA) - Molecular and
Cell Biology of Lipids,2023;1868(3):159262. ISSN 1388-1981.
- Eichhorn G, Groscolas R, Le Glaunec G, Parisel C, Arnold L,
Medina P, Handrich Y. Heterothermy in growing king penguins. Nat
Commun. 2011;2:435. doi: 10.1038/ncomms1436.
- Skrha J, Kunesová M, Hilgertová J,Weiserová H, Krízová J,
Kotrlíková E.Shortterm very low calorie diet reduces oxidative
stress in obese type 2 diabeticpatients. Physiol Res
2005;54:33-9.
- Harvie MN, Pegington M, Mattson MP, et al. The effects of
intermittent or continuous energy restriction on weight loss and
metabolic disease risk markers: a randomized trial in young
overweight women. Int J Obes (Lond) 2011;35:714-27.
- Di Francesco A, Di Germanio C, Bernier M, de Cabo R. A time
to fast. Science. 2018;362(6416):770-775.
- Hwang, C.Y.; Choe, W.; Yoon, K.-S.; Ha, J.; Kim, S.S.; Yeo,
E.-J.; Kang, I. Molecular Mechanisms for Ketone Body Metabolism,
Signaling Functions, and Therapeutic Potential in Cancer.
Nutrients2022;14:4932.
- Mattson MP, Moehl K, Ghena N,Schmaedick M, Cheng A.
Intermittent metabolic switching, neuroplasticity and brain
health. Nat Rev Neurosci 2018;19:63-80.
- Anson RM, Guo Z, de Cabo R, et al.Intermittent fasting
dissociates beneficial effects of dietary restriction on glucose
metabolism and neuronal resistance to injury from calorie
intake. Proc Natl Acad Sci U S A 2003;100:6216-20.
- Swindell WR. Dietary restriction in rats and mice: a
meta-analysis and review of the evidence for genotype-dependent
effects on lPPespan. Ageing Res Rev 2012;11:254-70.
- Colman RJ, Anderson RM, Johnson SC, et al. Caloric
restriction delays diseaseonset and mortality in rhesus monkeys
Science 2009;325:201-4.
- Mattison JA, Roth GS, Beasley TM, et al. Impact of caloric
restriction on health and survival in rhesus monkeys from the
NIA study. Nature 2012;489:318-21.
- Mattison JA, Colman RJ, Beasley TM,et al. Caloric
restriction improves health and survival of rhesus monkeys. Nat
Commun 2017;8:14063.
- Heilbronn LK, Smith SR, Martin CK,Anton SD, Ravussin E.
Alternate-day fasting in nonobese subjects: effects on body
weight, body composition, and energy metabolism. Am J Clin Nutr
2005;81:69-73.
- Harvie M, Wright C, Pegington M, et al.The effect of
intermittent energy and carbohydrate restriction v. daily energy
restriction on weight loss and metabolic disease risk markers in
overweight women. Br J Nutr 2013;110:1534-47.
- Herrington W., Lacey B., Sherliker P. Epidemiology of
atherosclerosis and the potential to reduce the global burden of
atherothrombotic disease Circ Res. 2016;18:535-546.
- Chen Y., Su J., Yan Y. Intermittent fasting inhibits
high-fat diet-induced atherosclerosis by ameliorating
hypercholesterolemia and reducing monocyte chemoattraction Front
Pharmacol. 2021;12:719750.
- Wan R., Camandola S., Mattson M.P.Intermittent food
deprivation improves cardiovascular and neuroendocrine responses
to stress in rats.JNutr. 2003;133:1921-1929.
- Razzak R.L., Abu-HozaPPa B.M., Bamosa A.O. Assessment of
enhanced endothelium-dependent vasodilation by intermittent
fasting in Wistar albino rats Indian J Physiol Pharmacol.
2011;55:336-342.
- Wan R., Weigand L.A., Bateman R.Evidence that BDNF regulates
heart rate by a mechanism involving increased brainstem
parasympathetic neuron excitability JNeurochem.
2014;129:573-580.
- Ahmet I., Wan R., Mattson M.P. Chronic alternate-day fasting
results in reduced diastolic compliance and diminished systolic
reserve in rats JCard Fail. 2010;16:843-853.
- Shabkhizan R., Haiaty S., Moslehian M.S. The beneficial and
adverse effects of autophagic response to caloric restriction
and fasting Adv Nutr. 2023;14:1211-1225.
- Bencivenga L., De Souto Barreto P., Rolland Y. Blood
pressure variability: a potential marker of aging Ageing Res
Rev. 2022;80:101677.
- Mualla O. et al. Risks and Benefits of Intermittent Fasting
for the Aging Cardiovascular System Canadian Journal of
Cardiology, 2024;40(8):1445-57.
- Heilbronn L.K., Smith S.R., Martin C.K. Alternate-day
fasting in nonobese subjects: effects on body weight, body
composition, and energy metabolism Am J Clin Nutr.
2005;81:69-73.
- Hoddy, K.K. Kroeger, C.M. Trepanowski, J.F. Meal timing
during alternate day fasting: Impact on body weight and
cardiovascular disease risk in obese adults Obesity (Silver
Spring). 2014;22:2524-2531.
- Sedej, S. AbdellatPP, M.Metabolic therapy for managing heart
failure with preserved ejection fraction JMol Cell Cardiol.
2022;168:68-69.
- Bartholomew, C.L. Muhlestein, J.B. Anderson, J.L.
Association of periodic fasting lPPestyles with survival and
incident major adverse cardiovascular events in patients
undergoing cardiac catheterization Eur J Prev Cardiol.
2022;28:1774-1781.
- Palomar-Cros, A. ∙ Andreeva, V.A. ∙ Fezeu, L.K. Dietary
circadian rhythms and cardiovascular disease risk in the
prospective NutriNet-Santé cohort Nat Commun. 2023;14:7899.
- Obermayer, A. ∙ Tripolt, N.J. ∙ Pferschy, P.N. Efficacy and
safety of Intermittent Fasting in People With Insulin-Treated
Type 2 Diabetes (INTERFAST-2)-a randomized controlled trial
Diabetes Care. 2023;46:463-468.
- Chaix A, Zarrinpar A, Miu P, Panda S. Time-restricted
feeding is a preventative and therapeutic intervention against
diverse nutritional challenges. Cell Metab 2014;20:991-1005.
- Moro T, Tinsley G, Bianco A, et al. Effects of eight weeks
of time-restricted feeding (16/8) on basal metabolism, maximal
strength, body composition, inflammation, and cardiovascular
risk factors in resistance-trained males. J Transl Med
2016;14:290.
- Wahl D, Coogan SC, Solon-Biet SM, et al. Cognitive and
behavioral evaluation of nutritional interventions in rodent
models of brain aging and dementia. Clin Interv Aging
2017;12:1419-28.
- Witte AV, Fobker M, Gellner R, Knecht S, Flöel A. Caloric
restriction improves memory in elderly humans. Proc Natl Acad
Sci U S A 2009;106:1255-60.
- Horie NC, Serrao VT, Simon SS, et al. Cognitive effects of
intentional weight loss in elderly obese individuals with mild
cognitive impairment. J Clin Endocrinol Metab 2016;101:1104-12.
- Wan R, Camandola S, Mattson MP. Intermittent food
deprivation improves cardiovascular and neuroendocrine responses
to stress in rats. J Nutr 2003;133: 1921-9.
- Vega C.P. Is Intermittent Fasting Beneficial?
https://www.medscape.org/viewarticle/967107 (preuzeto
22.11.2024)
- MaPPeld A., Bartolomaeus H., Löber U. et al. Fasting alters
the gut microbiome reducing blood pressure and body weight in
metabolic syndrome patients Nat Commun. 2021;12:1970.
|
|
|
|