Glasilo Podružnice Srpskog lekarskog društva Zaječar

Godina 2004     Volumen 29     Broj 1
Home ] Gore/Up ]<<< ] >>> ]
   
 
In memoriam
 
     
 

PRIM DR SCI RADOSLAV PAUNOVIĆ

 
  Prvog aprila 2004. godine oprostili smo se od primarijusa dr sci Radoslava Paunovića. Žalimo i tugujemo svi: porodica, mnogobrojna rodbina, prijatelji, zdravstveni radnici i narod Zaječara i istočne Srbije. Žalimo za izvanrednim lekarom i učiteljem brojnih generacija lekara. Tugujemo za dobrim čovekom, prijateljem, drugom, komšijom, sugrađaninom. Sve je to bio i svima je to bio dr Rade, kako su ga svi znali i obraćali mu se. Do juče veseli susreti i razgovori, danas poslednja pošta suzama.
Primarijus doktor medicinskih nauka Radoslav Paunović rođen je u selu Vučić kod Kragujevca. Gimnaziju je završio u Kragujevcu, studije medicine i specijalizaciju iz ginekologije i akušerstva u Beogradu. Kasnije se usavršavao na klinikama u zemlji i u Francuskoj. Ne treba ni naglašavati da je na svim nivoima obrazovanja bio sa najvišim ocenama. Stekao je u struci najviše zvanje primarijusa, u nauci doktorat medicinskih nauka. Sa tim zvanjima u to vreme mogli su se pohvaliti samo retki nastavnici medicinskih fakulteta.
Od dolaska u Zaječar posvetio se ginekologiji i akušerstvu. Najviše njegovom zaslugom stvorena je služba koja je sve poslove obavljala na kliničkom nivou. Operacioni protokoli su kao na klinikama najvišeg ranga po složenosti, komplikovanosti i po rezultatima. U dijagnostici su dostignuti najviši standardi. Na poslovima ranog otkrivanja malignitete, sistematskim pregledima, radom mnogobrojnih savetovališta i drugim preventivnim radom bili smo primer ostalim zdravstvenim centrima u Srbiji. Veliki je njegov doprinos u razvoju ginekologije i akušerstva u susednim opštinama, gde je bio konsultant i odakle su lekari dolazili njemu na specijalizaciju. Svi ovi rezultati su postignuti zaslugom prvenstveno dr Radoslava Punovića. Naravno, i njegovih saradnika, ali i njih je on odabrao i osposobio da ga uspešno prate. Velike su zasluge dr Radoslava Paunovića u razvoju Zdravstvenog centra. Od formiranja 1964. godine do odlaska u penziju bio je načelnik službe, zamenik direktora i stalno u najužem rukovodstvu. Organizovanje Centra, formiranje službi, stručno usavršavanje kadrova, osposobijavanje za stručni i naučni rad, uređivanje časopisa "Timočki medicinski glasnik" i mnogi drugi poslovi vezani su za njegovo ime.
Primarijus doktor nauka Radoslav Paunović u struci i nauci je postigao najviše, od društva i struke dobijao najviša priznanja, zahvalnice, povelje, ordene, Nagradu oslobođenja grada Zaječara. Od naroda je dobio najveće priznanje pamćenje po dobru do u daleka vremena. Bio je dobar čovek, snažna ličnost, po zaostavštini iza sebe visoko vrednovan. Produžio se kroz dobru i uspešnu decu što ga je činilo srećnim više od svega.
Porodici pokojnog doktora nauka Radoslava Paunovića upućujemo reči podrške da izdrži težinu bola i tuge. Svi ćemo ga žaliti i dugo pamtiti.

Srećko Nikolić
 
                 
Home ] Gore/Up ]<<< ] >>> ]
Infotrend Crea(c)tive Design Revised: 20 May 2009