|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
UDK 614.31:664.683(497.11) 614.31:663.674(497.11) |
ISSN 0350-2899, 33(2008) br.1-2 p.13-16 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Originalni rad Mikrobiološka ispravnost kolača i sladoleda
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Sažetak: CILJ. Rad je imao za cilj da
utvrdi mikrobiološku ispravnost kolača i sladoleda iz različitih
objekata za njihovu proizvodnju i promet sa teritorije grada Niša, kao i
higijenske uslove u tim objektima, kako bi se utvrdili mogući uslovi za
kontaminaciju ovih proizvoda. METOD. Sanitarni inspektori su uzimali
uzorke kolača i sladoleda iz objekata za manuelnu proizvodnju kolača i
sladoleda, poslastičara i kafe-poslastičara i iz veleprodaja
industrijskih proizvođača. Istovremeno su uzimani brisevi ruku, radnih
površina, opreme i pribora u tim objektima, radi utvrđivanja higijenskog
stanja. Uzorci i brisevi analizirani su standardnim mikrobiološkim
metodama u Institutu za javno zdravlje u Nišu. Analizirani su rezultati
za 2006. i 2007. godinu a primenjena je deskriptivna epidemiološka
metoda. REZULTATI. U 2006. godini ukupno je uzeto 45 uzoraka sladoleda i
33 uzoraka kolača, iz 22 poslastičare, 2 magacina veleprodaje, 13
zanatskih radnji za manuelnu izradu kolača i jedne radnje samo za promet
kolača. U objektima u kojima se samo proizvode kolači, mikrobiološki
neispravno bilo je 17,4% uzorkovanih kolača. U poslastičarama je 25%
uzetih uzoraka kolača bilo mikrobiološki neispravno. Iz objekta u kome
se samo vrši promet kolača, 50% uzetih uzoraka kolača bilo je
mikrobiološki neispravno. Uzročnici mikrobiološke neispravnosti kolača
bili su: UBM, Koagulaza + Staphilococcus, E. colli i Salmonella. Od
ukupno 37 uzorka sladoleda iz poslastičara 16,2% bilo je mikrobiološki
neispravno. Od 8 uzoraka sladoleda industrijski proizvedenih, koji su
uzeti kao originalna pakovanja iz veleprodaja, svi su bili mikrobiološki
ispravni. Izolovani uzročnici mikrobiološke neispravnosti sladoleda bili
su UBM i E.colli. U 2006. godini, 2 puta je bio veći broj mikrobiološki
neispravnih briseva u objektima u kojima se vrši manuelna proizvodnja
kolača i sladoleda, nego u poslastičarama i kafe-poslastičarama. Smanjen
je broj mikrobiološki neispravnih briseva u objektima za proizvodnju
kolača i sladoleda, u poslastičarama i kafe-poslastičarama u 2007.
godini. Najveći broj mikrobiološki neispravnih briseva bio je u objektu
u kome se samo vrši promet kolača. Najčešći uzročnici mikrobiološke
neispravnosti briseva bili su: Enterobacter spp., Citrobacter,
Klebsiella, E. colli. ZAKLJUČAK. U 2007. godini smanjen je broj
neispravnih uzoraka kolača i sladoleda iz svih objekata koji su pod
sanitarnim nadzorom, kao i broj mikrobiološki neispravnih briseva. Svi
uzorci sladoleda iz industrijske proizvodnje bili su u obe godine
posmatranja mikrobiološki ispravni. Ključne reči: mikrobiološka kontaminacija, kolači, sladoledi, poslastičare, brisevi, higijena Napomena: sažetak na engleskom jeziku Note: summary in English |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
UVODSve životne namirnice mogu biti put prenošenja uzročnika crevnih
zaraznih bolesti (dizinterija, kolera, trbušni tifus i paratifusi),
nekih zoonoza (tularemija, antraks) i antropozoonoza (salmoneloze),
streptokoknih infekcija (angine, šarlah) kao i nekih respiratornih
zaraznih bolesti (difterija, tuberkuloza). Posebno je epidemiološki
značajna uloga pojedinih životnih namirnica (sladoledi, kremovi,
šlagovi, kolači) u prenošenju uzročnika alimentarnih toksiinfekcija i
alimentarnih intoksikacija. Ukoliko dođe do kontaminacije pomenutih
životnih namirnica, one postaju odlične hranljive podloge za mnoge
mikroorganizme, koji se u njima razmnožavaju i oslobađaju svoje toksine
[4]. CILJCilj rada bio je da utvrdi mikrobiološku ispravnost kolača i
sladoleda iz različitih objekata za njihovu proizvodnju i promet, kao i
higijenske uslove u pomenutim objektima, da bi se utvrdili mogući uslovi
za kontaminaciju ovih proizvoda. MATERIJAL I METODEU redovnim, planiranim kontrolama sanitarni inspektori su u saradnji
sa Institutom za javno zdravlje u Nišu, uzimali uzorke kolača i
sladoleda iz objekata za manuelnu proizvodnju, objekata za proizvodnju i
usluživanje (poslastičare i kafe-poslastičare) i iz veleprodaja
industrijskih proizvođača (Frikom AD Beograd, Nestele-Ice-Cream Serbia).
Istovremeno su uzimani brisevi ruku, radnih površina, opreme i pribora u
tim objektima, radi utvrđivanja higijenskog stanja [1,2,3]. Uzorci su
analizirani standardnim mikrobiološkim metodama u Institutu za javno
zdravlje u Nišu. Jedan broj uzoraka sladoleda poslat je i na
superanalizu u Institut za javno zdravlje ’’Milan Jovanović Batut’’ u
Beogradu. U radu su analizirani rezultati za 2006 i 2007. godinu [5,6].
Primenjena je deskriptivna epidemiološka metoda. REZULTATIU 2006. godini ukupno je uzeto 45 uzoraka sladoleda i 33 uzoraka
kolača, iz 22 poslastičare, 2 magacina veleprodaje, 13 zanatskih radnji
za manuelnu izradu kolača i jedne radnje samo za promet kolača
("Ravanica" - Ćuprija). Na tabeli 1 prikazani su rezultati analize
uzoraka prema vrsti objekata iz kojih su uzeti kao i procenat
mikrobiološki neispravnih uzoraka u 2006. godini.
Tabela 2: Ukupan broj uzetih uzoraka sladoleda i procenat mikrobiološki neispravnih uzoraka u 2006. godini na teritoriji grada Niša
Tabela 4: Ukupan broj uzetih uzoraka sladoleda i procenat mikrobiološki neispravnih uzoraka u 2007. godini na teritoriji grada Niša
Tabela 5: Ukupan broj uzetih briseva iz objekata za proizvodnju i usluživanje kolača i sladoleda i procenat mikrobiološki neispravnih briseva u 2006 i 2007. godini na teritoriji grada Niša
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Od ukupno 37 uzorka sladoleda iz poslastičara 6 (16,2%) su bila mikrobiološki neispravna. Od 8 uzoraka sladoleda industrijski proizvedenih, koji su uzeti kao originalna pakovanja iz veleprodaja, svi su bili posle izvršene superanalize u Institutu za javno zdravlje u Beogradu, mikrobiološki ispravni. Izolovani uzročnici mikrobiološke neispravnosti sladoleda bili su UBM i E.colli. Na tabeli 3 prikazan je ukupan broj uzetih uzoraka kolača i procenat mikrobiološki neispravnih uzoraka u 2007. godini na teritoriji grada Niša U 2007. godini 4 puta bio je manji broj mikrobiološki neispravnih uzoraka kolača iz objekata za manuelnu proizvodnju kolača nego u 2006. godini. Iz poslastičara nije utvrđen ni jedan mikrobiološki neispravan uzorak, a iz objekata za promet, jedna trećina uzetih uzoraka bila je mikrobiološki neispravna (tabela 3). Na tabeli 4 prikazan je ukupan broj uzetih uzoraka sladoleda i procenat mikrobiološki neispravnih uzoraka u 2007. godini na teritoriji grada Niša. Iz poslastičara u 2007. godini uzeto je 34 uzoraka sladoleda a 2 (5,9%) su bila mikrobiološki neispravna. U 2007. godini 2,7 puta smanjen je broj neispravnih uzoraka sladoleda iz poslastičara u odnosu na 2006. godinu. Svi uzorci sladoleda iz veleprodaja bili su mikrobiološki ispravni (tabela 4). Na tabeli 5 prikazan je ukupan broj uzetih briseva iz objekata za proizvodnju i usluživanje kolača i sladoleda kao i broj mikrobiološki neispravnih briseva u 2006. godini na teritoriji grada Niša. Prema rezultatima prikazanim na tabeli 5, uočava se da je 2 puta bio veći broj mikrobiološki neispravnih briseva u objektima u kojima se vrši manuelna proizvodnja kolača i sladoleda, nego u objektima u kojima se proizvode i uslužuju kolači i sladoled (poslastičare i kafe-poslastičare). To se može objasniti time, da se u ovim objektima proizvodi veća količina kolača, na manjem radnom prostoru, da radi veći broj osoba koje imaju manje iskustva u ovoj vrsti proizvodnje. Objekti ovog tipa postoje relativno odskora i mnogobrojne izmene u njihovom poslovanju i zaposlenom osoblju su rezultat njihovog stalnog prilagođavanja potrebama tržišta. Na tabeli 5 prikazan je ukupan broj uzetih briseva iz objekata za proizvodnju i usluživanje kolača i sladoleda, kao i broj mikrobiološki neispravnih briseva u 2007. godini na teritoriji grada Niša. U 2007. godini smanjen je broj mikrobiološki neispravnih briseva u objektima za proizvodnju kolača u poslastičarama i kafe-poslastičarama. Prema prikazanim rezultatima na tabeli 5, najveći broj mikrobiološki neispravnih briseva bio je u objektu za promet ("Ravanica"-Ćuprija) i to 40% od ukupnog broja uzetih briseva (tabela 5). U 2007. godini, više od 2 puta (2,7 puta) bio je veći broj neispravnih briseva iz objekata u kojima se vrši manuelna proizvodnja kolača i sladoleda (6,9%) u odnosu na poslastičare i kafe-poslastičare (2,6%). Najčešći uzročnici mikrobiološke neispravnosti briseva bili su: Enterobacter spp., Citrobacter, Klebsiella, E. colli. Svi indikatori fekalnog zagađenja. DISKUSIJAPrema rezultatima prikazanim u tabelama 1-5, uočava se da je procenat
mikrobiološki neispravnih briseva u objektima za manuelnu proizvodnju
veći u odnosu na procenat neispravnih briseva u objektima za proizvodnju
i usluživanje (poslastičare i kafe-poslastičare), a da je procenat
neispravnih proizvoda u objektima za manuelnu proizvodnju, manji u
odnosu na procenat neisprav-nih proizvoda u objektima za proizvodnju i
usluživanje kolača i sladoleda poslastičare i kafe-poslastičare).
Odnosno, neispravnost briseva kao pokazatelj higijenskog stanja objekata
nije bila praćena neispravnošću proizvoda iz pomenutih objekata. ZAKLJUČAKPrema prikazanim rezultatima, može se zaključiti da je u 2007.
godini, u odnosu na 2006. godinu, smanjen broj neispravnih uzoraka
kolača i sladoleda iz svih objekata koji su pod sanitarnim nadzorom. U
obe godine je smanjen broj mikrobiološki neispravnih briseva. Svi uzorci
sladoleda iz industrijske proizvodnje bili su i 2006. i 2007. godine
mikrobiološki ispravni. Potrebno je doneti podzakonska akta, kako bi se
postojeći Zakon mogao efikasnije primenjivati. LITERATURA
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Adresa autora: Nataša Rančić Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, Institut za javno zdravlje Niš Bulevar Dr Zorana Đinđića 50, 18 000 Niš Tel./ 018/ 226-384, lokal 152; e-mail: mmnatasa@medianis.net Rad predat: 18. 06. 2008. Rad prihvaćen: 18. 09. 2008. Elektronska verzija objavljena: 20. 10. 2008. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Infotrend Crea(c)tive Design | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||