|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
UDK 616.36-002 615.918:582.683.2 |
ISSN 0350-2899, 32(2007) br.2-3 p.132-135 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Prikaz bolesnika Težak toksični hepatitis izazvan sokom crne rotkve
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Sažetak: Samolečenje biljnim preparatima je deo folklora našeg naroda. Za izbacivanje i topljenje kamenaca u žučnoj kesici veoma često se koristi crna rotkva ili preparati koji sadrže ekstrakt crne rotkve. Prikazan je slučaj tridesetogodišnje pacijentkinje Z.G. iz Podgorice, koja je u svrhu topljenja kamenaca u žučnoj kesici koristila sok crne rotkve. Svakodnevno je dva puta pila po 150 ml soka crne rotkve. Zbog subjektivnih tegoba na lični zahtev je uradila biohemijske testove funkcije jetre koji su pokazali težak toksični hepatitis. Isključenjem toksičnog agensa dijetom i suportivnom infuzionom terapijom dolazi do potpune restitucije funkcije jetre. Ukazujemo na mogućnost hepatotoksičnog delovanja crne rotkve koja se u svim priručnicima fitoterapije navodi kao biljka sa izrazito hepatoprotektivnim delovanjem. Ključne reči: toksični hepatitis, biljkama izazavni toksični hepatitis, crna rotkva, Raphanus sativu, holecistolitijaza. Napomena: kompletan tekst rada na engleskom jeziku Note: full text in English |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
UVODVeliki broj od strane službene farmakopeje odobrenih lekova,
alternativnih lekovitih sredstava i biljnih preparata može izazvati
toksični hepatitis. U poslednje vreme se u literaturi pojavljuje termin
- biljem izazvan toksični hepatitis (herbal-related toxic hepatitis) jer
je sve više slučajeva toksičnog oštećenja jetre lekovitim biljem
njihovim pripravcima i gotovim preparatima na bazi bilja [1]. Međutim, u
svakodnevnoj praksi najčešće se smatra da ova sredstva ne mogu izazvati
štetne efekte i retko ih prepoznajemo kao etiološke faktore mnogih
nerazjašnjenih slučajeva oštećenja jetre. Iz tih razloga, ali i stoga
što pacijenti ponekad uzimaju više preparata u isto vreme, postavljenje
dijagnoze biljne hepatotoksičnosti može biti otežano. Prema vrsti lezije
koju biljni preparati mogu izazvati razlikuju se parenhimska i
holestazna forma hepatitisa. Pri tom agensi sa toksičnim dejstvom
izazivaju prevashodno parenhimko oštećenje, a oni sa hipersenzitivnim
delovanjem holestazni oblik hepatitisa. Moguće je da jedan isti agens
deluje na oba načina [2]. Hepatotoksične supstance ili njihovi
metaboliti oštećuju hepatocite direktno dovodeći do nekroze ili
oštećujući ćelijski integritet tako da izazovu “samodestrukciju” odnosno
programiranu smrt ćelije apoptozu [3]. Jetra ima veliki značaj u
metabolizmu lekova uključujući tu i biljne preparate. Hepatociti su
izloženi koncentracijama novostvorenih metabolita koji se formiraju u
reakcijama oksidacije leka, uz učešće enzima citohrom P450. Hemijski
reaktivni metaboliti mogu da formiraju nekovalentne veze sa ciljnim
molekulima ili da izmene ciljni molekul kovalentnim interakcijama.
Moguće su i obe reakcije istovremeno. Potencijalno citotoksične
nekovalentne reakcije su lipidna peoksidacija, generisanje toksičnih
radikala, pražnjenje nivoa glutationa, modifikacija sulfhidrilnih grupa.
Lipidna perosidacija polinezasićenih masti može da bude započeta
reaktivnim metabolitom ili reaktivnim radikalima kiseonika koji stvaraju
takvi metaboliti. Lipidni perosiradikali lančanom reakcijom preko
kaskade peroksida zahvataju sve veći deo lipida u membrani dovode do
oštećenja ćelije i konačno njene smrti. Ukoliko se u dovoljnoj meri i na
vreme uključe zaštitni mehanizmi kao što su glutation peroksidaza i
vitamin E, lipidna peroksidacija ne mora biti dovoljna da dovede do
nekroze ćelije. Ali do citotoksičnosti može dovesti generisanje
toksičnih radikala ćelije. Toksični radikali nastaju redukcijom
molekularnog kiseonika do superoksidnog anjona a potom enzimskom
konverzijom do vodonik peroksida ili reaktivnih slobodnih radikala kao
što su hidroperoksi i hidroksil radikali i tzv singlet kiseonik. Ovi
reaktivni radikali kiseonika su citotoksični i direktno i preko lipidne
peroksidacije. Reakcijama koje izazivaju depleciju-pražnjenje nivoa
glutationa nastaje “oksidativni stres” koji je posledica poremećaja
ravnoteže između peroksidanasa i antioksidanasa u ćelijama u korist
prooksidantnog stanja. Oksidoredukcioni ciklus glutationa (GSH) koji se
normalno nalazi u paru sa disulfidom glutationa (GSSG) predstavlja
zaštitni mehanizam koji smanjuje oštećenje ćelija usled oksidativnog
stresa. Slobodni radikali kiseonika pretvaraju GSH u GSSG (pri čemu se
GSH regeneriše pod uticajem GSSG reduktaze čija aktivnost zavisi od
NADPH). Ukoliko dođe do pada nivoa GSH za 20-30% odbrambeni sistem
ćelije biva poremećen i može doći do smrti ćelije. Modifikacija
sulfhidrilnih grupa može nastati delovanjem slobodnih radikala kiseonika
koji reverzibilno menjaju sulfhidrilne grupe ili kovalentnom
interakcijom. Slobodne sulfhidrilne grupe imaju presudan značaj za
katalitičku aktivnost mnogih enzima a njihovom modifikacijom dolazi do
inaktivacije enzima.Inaktivacija enzima dovodi do povećanja ćelijske
koncentracije Ca što dovodi do smrti ćelije. PRIKAZ SLUČAJATridesetogodišnja bolesnica Z.G. iz Podgorice poslednjih godinu dana zna da ima kamence u žučnoj kesici. Povremeno ima neodređene bolove pod desnim rebarnim lukom. Od prijatelja saznaje da je crna rotkva delotvorna u topljenju žučnih kamenaca i počine „terapiju sokom crne rotkve“. Svakodnevno je pila dva puta po 150 ml soka crne rotkve. Sok je cedila u sokovniku i za dnevnu dozu od 300 ml soka mlela je i cedila oko 900 gr sirove rotkve. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
TABELA 1 Hranljiva vrednost i sastojci crne rotkve |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Sok je imao odvratno ljut ukus i neprijatan miris. Posle konzumacije
svake doze imala je pečenje u želuci i neopisiv osećaj mučnine praćen
stresanjem i znojenjem, kao i učestale kašaste stolice. Pacijentkinja
uporno nastavljala sa uzimanjem pripravka smatrajući da “ tako treba“ i
da je upravo to „lekoviti efekat“ soka. Kada je posle mesec i po dana
korišćenja leka i potrošenog džaka od 50 kg rotkve, ipak, zbog mučnine i
pečenja u trbuhu samoinicijativno zahtevala kontrolu laboratorijskih
parametara osoblje laboratorije je dva puta proveravalo nivo enzima
jetre jer su bili zapanjeni visokim nivoom AST (710) i ALT (1130) . Bolesnica se kod nas javlja na pregled 17. 3. 2006. godine. Na prijemu je afebrilna eupnoična, anikterična kardiopulmonalno kompenzovana. Fizikalnim nalaz nad plućima i srcem uredan. TA 115/70. Trbuh palpatorno bolno osetljiv pod desnim rebarnim lukom. Jetra se palpira na ivici desnog rebarnog luka pri dubokom ekspirijumu. Slezina se ne pipa. Ne palpiraju se patološke rezistencijre. U tabeli 2 prikazane su vrednosti enzima po datumima. Svi drugi laboratorijski nalazi uključujući kompletnu crvenu i belu krvnu sliku, bilirubine, alkalnu fosfatazu, gama GT, fibrinogen, elektrolite, Fe, glikemiju i lipidni status su više puta kontrolisani i uvek u bili u granicama referentnih vrednosti. Markeri za virusni hepatitis A, B, C i HIV su bili negativni. EHO gornjeg abdomena: „Žučna kesica zadebljalog zida, lumena delimično ispunjenog brojnim konkrementima prečnika do 8 mm. Jetra, slezina, pankreas i bubrezi bez uočljivih ehosonoskopskih promena“. Ezofagogastroduodenoskopija: duodenogastrični bilijarni refluks, bez vidljivih promena u nivou sluznice. Kolonoskopija: normalan endoskopski nalaz. CT abdomena pokazao je lako difuzno otečenu jetru i normalne druge solidne organe. Bolesnici savetujemo hospitalizaciju koju ona iz porodičnih razloga odbija i u kućnim uslovima sprovodimo lečenje. Podrazumeva se da je odmah prekinuta „terapija“ crnom rotkom. Pacijentkini određujemo peroralnu ishranu bez životinjskih masti, bogatu proteinima i ordiniramo suportivnu terapiju aminokiselinskim infuzionim rastvorima. Posle 10 dana isključujemo infuzione rastvore i peroralno dodajemo hepatoprotektive i suportivnu vitaminoterapiju. Kada se enzimi normalizuju isključujemo svaki oblik medikamentozne terapije. Bolesnica je pod svakodnevnim lekarskim nadzorom a laboratorijske analize kontrolišemo u početku na 2-3 dana a kasnije ređe. Subjektivne tegobe se povlače več posle drugog dana prekida uzimanja soka crne rotkve. Laboratorijski nalazi pokazuju postepeno kontinuirano snižavanje nivoa enzima jetre. Takođe kontrolišemo ostale biohemijske parametre koji tokom lečenja nisu odsupali od normalnih vrednosti. Posle dva meseca nivo enzima jetre se u potpunosti normalizuje. Na Tabeli 2 je prikazano kretanje nivoa enzima jetre po datumima. Slikovni prikaz ovih podataka predstavljen je na grafikonu (slika 1). |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
TABELA 2 prikaz vrednosti enzima po datumima | Slika 1. Grafikon nivoa enzima jetre | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
DISKUSIJAOpisani su mnogi biljni preparati koji mogu dovesti do enormnog
povećanaja enzima jetre kao što je, noni [13], kava-kava, žen-šen (ginseng),
ehinacea, ginkgo biloba, kantarion. Pokazano je da mnogi biljni
pripravci, uglavnom iz asortimana kineske tradicionalne medicine,
japanske kampo medicine i indijske ajurveda medicine mogu izazvati
oštećenje jetre [14,15]. Hepatototoksični efekat biljnih preparata
nastaje usled dejstva različitih toksičnih supstanci ili prevelikih doza
preparata ili kombinacija sa drugim (ne) toksičnim supstancama [16]. ZAKLJUČAKPrikazan je toksični hepatitis izazvan upotrebom soka od crne rotkve.
Crna rotkva se u narodnoj medicini i fitoterapiji smatra jednim od
najboljih hepatoprotektiva a upravo upotreba soka crne rotkve je dovela
do teškog toksičnog hepatitisa. Ponovo se potvrđuje valjanost čuvene
Paracelzusove izreke „nihil venenum est et omnia venenum; quod interest
portio est„ („Ništa nije otrov i sve je otrov razlika je u dozi“). LITERATURA I IZVORI PODATAKA
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Adresa autora: Zoran Joksimović Cara Lazara 12, 19210 Bor e-mail: joksaz@ptt.yu Rad primljen: 10. 7. 2007 Rad prihvaćen: 02. 19. 2007 Elektronska verzija objavljena 19. 10. 2007. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Infotrend Crea(c)tive Design | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||