|
|
|
UVOD
U savremenoj civilizaciji došlo je do izrazitog smanjenja fizičke
aktivnosti ljudi. Trend sedentarnog načina života uslovljen je
pojavom i napretkom tehnološkog razvoja. Potreba za fizičkim radom
tokom obavljanja različitih delatnosti veoma brzo iščezava, a
čovekov rad biva zamenjen raznim mašinama i novim tehnološkim
dostignućima tako da se energetski utrošak čoveka tokom radnog dana
sveo na minimum. Takav neaktivan stil života doprineo je razvoju
niza međusobno uslovljenih oboljenja, koja se mahom odnose na
hronična oboljenja lokomotornog aparata, slabljenje otpornosti
organizma, naročito kardio-respiratornog sistema [1].
Praćenje stanja uhranjenosti predstavlja višestruko korisnu
aktivnost jer ukazuje na adekvatnost procesa rasta i razvoja, a
kasnije pomaže u sagledavanju aktuelnog, a može da posluži i kao
prognostički faktor njihovog budućeg zdravstvenog stanja [2].
Poremećaji stanja uhranjenosti idu u dva pravca: na jednoj strani je
pothranjenost, koja predstavlja lični, pojedinačni i opšti društveni
problem ekonomski nerazvijenih zemalja sveta, a na drugoj je
gojaznost, koja postaje rastući socijalno-zdravstveni problem
savremenog sveta [3]. Na području Vojvodine je posebno izražena
pojava stanja gojaznosti, te je potrebno posebno naglasiti važnost
samog problema i potrebu za reagovanjem. Do danas ne postoji jedna
opšte prihvaćena definicija ovog metaboličkog poremećaja. Jedna od
najčešće citiranih jeste ona po kojoj gojaznost predstavlja
prekomerno nagomilavanje masti u organizmu i povećanje telesne mase
za 10 ili više procenata u odnosu na idealnu masu. Rezultat je
nepravilne ishrane, odnosno povećanog unosa hranjivih materija nego
što su stvarne potrebe organizma, a najčešće komplikacije vezane su
za hipertenziju, dijabetes, i hiperlipoproteinemiju [4].
Stanje uhranjenosti se može procenjivati na osnovu kliničkog
pregleda, laboratorijskih procedura i antropometrijskih merenja.
Klinički pregled služi kao početna, orijentaciona metoda, a najčešće
upotrebljavane laboratorijske metode doprinose jasnijoj proceni
stanja uhranjenosti i lakšem diferenciranju uzroka njegovih
poremećaja [5].
Zato antropometrijske metode predstavljaju najvažnije postupke u
proceni stanja uhranjenosti populacije. One podrazumevaju merenja
različitih dimenzija tela upotrebom preporučenih pomagala i
standardizovane tehnike. Najvažnije i najčešće korišćene
antropometrijske veličine su: telesna visina (TV), telesna masa
(TM), debljina potkožnog masnog tkiva, obim nadlaktice, itd. [6].
U ovom radu poseban naglasak je na fenomenu gojaznosti, jer ona
gojaznost koja se ispolji već u detinjstvu, a pogotovu kada se
produžava na kasniji uzrast, može biti temelj rastućeg rizika za
različite psihosomatske poremećaje, doprinoseći povećanju
morbiditeta, smanjenoj radnoj sposobnosti i, uopšte, skraćenom
životnom veku gojaznih osoba [7].
Naši ispitanici pripadaju specifičnoj populaciji studenata i mogu da
se svrstaju pod zajednički naziv: „prvi prag zrelog doba”. Sa
anatomske tačke gledišta, razvojni procesi u izgradnji organa su
završeni, svi organi imaju definitivnu veličinu i strukturu, rast je
definitivno završen, a konstitucionalne karakteristike jasno
izražene [8]. Tokom studentskih dana mladi ljudi često ne obraćaju
pažnju na način ishrane u meri u koja se preporučuje, stoga brza
hrana, grickalice i slatkiši, kafa i energetska pića zauzimaju
visoku poziciju na piramidi ishrane studenata. Studenti ne brinu
dovoljno o sopstvenom zdravlju, te zdrav način života kroz fizičku
aktivnost i ishranu ostavljaju po strani, dajući prednost
fakultetskim obavezama i provodu.
CILJ ISTRAŽIVANJA
Cilj ovog rada je ispitati stanje uhranjenosti studenata u
studentskim domovima u Novom Sadu.
MATERIJAL I METODE
Uzorak ispitanika sačinjavaju aktivni studenti smešteni u
studentskim domovima „Slobodan Bajić”, „Veljko Vlahović”, „A”, „B” i
„C” u Novom Sadu. Broj anketiranih je 391 ispitanik, što je 18% od
ukupnog broja studenata smeštenih u studentskim domovima. Od ukupnog
broja anketiranih ispitanika, uzorak su činili ispitanici muškog
pola (N=166) i ispitanice ženskog pola (N=225).
Za ispitivanje navika prema svakodnevnoj ishrani i fizičkoj
aktivnosti, te prikupljanje demografskih informacija, korišćena je
anonimna anketa-upitnik. Anketa je izrađena u programu Google
Spreadsheet i sprovedena u elektronskom obliku.
Anketa je sačinjena od 12 pitanja. Pitanja su podeljena u 3 grupe.
Prvu grupi čine opšta, demografska i antropometrijska pitanja o
ispitaniku, kao sto su pol, starost, godina studiranja, telesna
visina i telesna težina. Drugu grupu čine pitanja koja nastoje da
utvrde režim ishrane studenata smeštenih u studentskim domovima.
Treća grupa pitanja ima funkciju da proceni stepen fizičke
aktivnosti studenata. Za procenu stanja uhranjenosti koristili su se
sledeći parametri:
- telesna visina,
- telesna tezina,
- ITM: indeks telesne mase, koji prikazuje odnos telesne mase
(kg) i visine tela u metrima, te se izračunava na sledeći način:
ITM = m / h² [kg/m²]
Na osnovu postavljenog problema, predmeta i cilja istraživanja, i
definisanja osnovnih hipoteza, određene su i metode obrade podataka.
Google Spreadsheet kao alat nudi automatski unos podataka u matricu,
te osnovnu statističku obradu kroz prikaz frekvencija i grafikona.
Rezultati istraživanja su na takav način uneti, pregledani i
sređeni, te za dalju obradu prebačeni u statistički program IBM
SPSS. Za pitanja su određene frekvencije pojavljivanja istih
podataka, uz obavezni prikaz aritmetičke sredine (AS), standardne
devijacije (SD), te minimalne (Min) i maksimalne (Max) vrednosti. Za
utvrđivanje razlika između grupa korišćen je Hi-kvadrat test
(krostabulacije), a za utvrđivanje relacija između grupa korišćen je
koeficijent kontigencije.
REZULTATI
Uzimajući u obzir prosečne vrednosti u varijabli za procenu
stanja uhranjenosti Body mass index, može se uvideti normalan obim
uhranjenosti na nivou celog uzorka (21,79±2,54kg/m2) Ispitanici
muškog pola imali su vrednosti BMI AS=23,30, dok su vrednosti
indeksa kod devojaka bile nešto niže AS=20,67. Takav odnos je
donekle i očekivan, s obzirom na veću mišićnu masu kod muškog pola.
Da bi se izvršila klasifikacija stepena uhranjenosti po polu, te
njegovo poređenje, formirana su tri nova subuzorka na osnovu
vrednosti Body mass indexa, i to na sledeći način:
- prva grupa ispitanika okarakterisana je kao pothranjeni, sa
vrednostima BMI manjim od 18,5kg/m2;
- druga grupa ispitanika okarakterisana je kao normalno
uhranjeni, gde su vrednosti BMI bili od 18,5kg/m2 do 24,9kg/m2,
i
- treća grupa ispitanika, okarakterisana kao prekomerno teški,
gde su vrednosti BMI bile veće od 24,9kg/m2.
Klasifikujući grupe prema stepenu uhranjenosti u odnosu na pol
ispitanika, može se konstatovati postojanje statistički značajnih
razlika među ispitanicima različitog pola (p=0,00), pri vrednosti
χ2=43,00. Može se uočiti da ispitanika muškog pola nije bilo u grupi
pothranjenih ispitanika (0%), dok je u istoj kategoriji bilo čak
9,8% ispitanica. Većinom su ispitanici oba pola bili normalnog obima
uhranjenosti (76,5% ispitanika muškog pola i 85,3% ispitanika
ženskog pola). U grupi sa prekomernom težinom bilo je značajno više
ispitanika muškoga (23,5%) nego ženskog pola (4,9%). Sa prekomernom
težinom, ukupno na nivou celog uzorka, bilo je 12,8% ispitanika, a
pothranjenih 5,6%. Normalnog obima uhranjenosti je ukupno bilo 81,6%
ispitanika, pa se može konstatovati da su ispitanici većinom
normalnog obima uhranjenosti, čime je opet potvrđena prva hipoteza
istraživanja.
Ispitanici su bili podeljeni na 4 nova subuzorka: na one koji
vežbaju svaki dan, one koji vežbaju 3–5 puta nedeljno, one koji
vežbaju 1 nedeljno i one koji ne vežbaju. Vrednosti F odnosa ukazuju
da ne postoji statistički značajna razlika između grupa ispitanika
različitog nivoa fizičke aktivnosti (P=0,44) pri vrednosti F testa
0,91. Prosečne vrednosti BMI ukazuju na normalan obim uhranjenosti
sve 4 grupe ispitanika. Najveće prosečne vrednosti BMI je imala
grupa koja vežba svaki dan.
Međutim, kako bi se utvrdile stvarne razlike između grupa, primenjen
je post-hoc Tukey test. Rezultati nivoa statističke značajnosti
primenjenog post-hoc testa ukazuju da ne postoje razlike između
grupa u stanju uhranjenosti ispitanika.
Tabela 1. Kontigencijska tabela klasifikacije
na osnovu nivoa uhranjenosti i pola ispitanika.
Table 1. Contingency table - Classification based on the
level of nutrition and the gendre of respondents
Varijabla/Variable |
Pol/Gender |
Ukupno/Total |
Muški/Male |
Ženski/Female |
Nivo uhranjenosti/
level of nutrition |
Pothranjeni/
Underweight |
Brojčano/Numeric |
0 |
22 |
22 |
% u okviru oba pola/
% in both sexes |
0,0% |
9,8% |
5,6% |
Normalan/
Normal |
Brojčano/Numeric |
127 |
192 |
319 |
% u okviru oba pola/
% in both sexes |
76,5% |
85,3% |
81,6% |
Prekomerna težina/
Overweight |
Brojčano/Numeric |
39 |
11 |
50 |
% u okviru oba pola/
% in both sexes |
23,5% |
4,9% |
12,8% |
χ2=43,00, p=0,00, df=2.
Legenda: χ2–vrednost hi kvadrat testa; p–nivo statističke
značajnosti hi kvadrat testa; df–Stepan sloboda.
Legend: χ2-value chi-square test; p-Level of statistical
significance of chi-square test; df–degree freedom
Tabela 2. Deskriptivna statistika i razlike varijable za
procenu stanja uhranjenosti (BMI) za subuzorak ispitanika različitog
nivoa fizičke aktivnosti.
Table 2. Descriptive statistics and difference in variables
for the assessment of nutritional status (BMI) for subsample of
respondents with different levels of physical activity
Grupe/Group |
AS |
SD |
MIN |
MAX |
CV(%) |
Vežbam svaki dan/I practice every day |
23,35 |
2,08 |
17,16 |
26,84 |
8,91 |
3–5 puta nedeljno/3–5 times a week |
21,86 |
2,71 |
17,57 |
29,92 |
12,40 |
1 nedeljno/once a week |
21,78 |
2,77 |
18,00 |
30,93 |
12,72 |
Ne vežbam/I do not practice |
21,58 |
2,90 |
16,53 |
28,03 |
13,43 |
Legenda: AS – aritmetička sredina, SD – standardna
devijacija, CV – koeficijent varijacije, MIN – minimum, MAX –
maksimum.
Legend: AS- arithmetic mean, SD- standard deviation, CV- Coefficient
of variation, MIN- minimum, MAX-maximum
Tabela 3. Razlike između grupa različitog nivoa fizičke
aktivnosti.
Table 3. Differences among the groups with different levels
of physical activity
(I) Koliko često vežbate/
How often do you exercise |
(J) Koliko često vežbate/
How often do you exercise |
Razlika/
Difference AS (I–J) |
p |
Svaki dan/Every day |
3–5 puta nedeljno/3–5 times a week |
0,49 |
0,74 |
1 nedeljno/once a week |
0,57 |
0,65 |
Ne vežbam/I do not practice |
0,77 |
0,37 |
3–5 puta nedeljno/
3–5 times a week |
1 nedeljno/once a week |
0,08 |
0,99 |
Ne vežbam/ I do not practice |
0,28 |
0,82 |
1 nedeljno/once a week |
Ne vežbam/ I do not practice |
0,20 |
0,94 |
Legenda: p – nivo statističke značajnosti Tukijevog
post hoc testa.
Legend: p - level of statistical significance Tukeys post hoc test
Jedan od ciljeva istraživanja bio je usmeren ka
utvrđivanju stepena fizičke aktivnosti u odnosu na stepen
uhranjenosti. Rezultati kontigencijske tabele 8 upućuju da ne
postoje statistički značajne razlike među ispitanicima koji su
različito fizički aktivni u odnosu na njihov stepen uhranjenosti
(p=0,85), pri vrednosti χ2=2,69. U grupi ispitanika koji vežbaju
svaki dan, bilo je 2,7% ispitanika koji su pothranjeni, a kod onih
koji vežbaju 3–5 puta nedeljno, 5,7% pothranjenih. Čak i u grupi
koja vežba 1 nedeljno bilo je 7,7% pothranjenih, a u grupi koja ne
vežba 4,7% ispitanika sa nedozvoljenom telesnom masom.
Najviše ispitanika sa normalnim obimom uhranjenosti bilo je u grupi
koja vežba svaki dan (86,5%), potom u grupi koja ne vežba (84,3%). U
grupama koje vežbaju 3 do 5 puta nedeljno bilo je 79,7% normalno
uhranjenih i u grupi koja vežba 1 nedeljno 78,8%. Najviše ispitanika
sa prekomernom telesnom masom bilo je u grupi koja vežba 3–5 puta
nedeljno (14,6%), potom u grupi koja vežba 1 nedeljno (13,5%). Na
trećem mestu su bili ispitanici koji ne vežbaju (11%), dok je
najmanje ispitanika sa prekomernom težinom bilo u grupi koja vežba
svaki dan (10,8%). Ovakvim rezultatima istraživanjima može se dodati
i to da trenažni procesi i redovni treninzi obezbeđuju idealnu
telesnu masu i poboljšavaju zdravstvene aspekte studenata.
Utvrđeno je postojanje statistički značajnih razlika u korišćenju
studentskih restorana u odnosu na mesto boravka studenta (p=0,00),
pri vrednosti χ2=25,50. Može se konstatovati da studenti koji žive u
studentskom domu „Veljko Vlahović” dominiraju u korišćenju usluga
Studentskog centra – restorana (čak 98,5% ispitanika koji žive u
ovom domu su korisnici usluga restorana), u odnosu na preostala 4
doma. Korišćenjem usluga restorana mogu se pohvaliti i studenti doma
„Slobodan Bajić”, čak 94,7% anketiranih, i doma „Car Lazar”, 93,2%
anketiranih ispitanika koriste usluge restorana. Ispitanici
studentskom doma „Nikola Tesla” (78,9%) i „Živojin Ćulum” (79,7%).
najmanje koriste usluge studentskih restorana.
Tabela 4. Kontigencijska tabela klasifikacije na osnovu nivoa
fizičke aktivnosti.
Table 4. Contingency table - Classification based on the
level of physical activity
|
|
|
Vežbam svaki dan/
I practice every day |
3–5puta nedeljno/3–5 times a week |
1 nedeljno/once a week |
Ne vežbam/ I don’t practice |
|
Nivo uhranjenosti/
level of nutrition |
Pothranjeni/
Underweignt |
Brojčano/
Numeric |
1 |
7 |
8 |
6 |
22 |
% u okviru fizičke akt./in the context of physical
activity |
2,7% |
5,7% |
7,7% |
4,7% |
5,6% |
Normalan/
Normal |
Brojčano/ Numeric |
32 |
98 |
82 |
107 |
319 |
% u okviru fizičke akt./in the context of physical
activity |
86,5 |
79,7% |
78,8% |
84,3% |
81,6% |
Prekomerna težina/
Overweight |
Brojčano/ Numeric |
4 |
18 |
14 |
14 |
50 |
% u okviru fizičke akt./in the context of physical
activity |
10,8 |
14,6% |
13,5% |
11,0% |
12,8% |
Legenda: χ2 – χ2 vrednost hi kvadrat testa; p – nivo
statističke značajnosti.
Legend: χ2 - χ2value chi-square test; p- level of statistical
significance
Istraživanje je bilo usmereno ka utvrđivanju i analizi svakodnevnog
režima ishrane u studentskim restoranima (koliko puta obeduju u
restoranu) studenata stanovnika različitih studentskih domova u
Novom Sadu. Rezultati kontigencijske tabele ukazuju da postoje
statistički značajne razlike u korišćenju usluga studentskih
restorana u odnosu na udaljenost doma od studentskog restorana
(p=0,00), pri vrednosti χ2=99,96. Najčešće se studenti hrane u
studentskim restoranima 2–3 puta dnevno (34%), od toga najviše
prednjače studenti studentskih domova „Slobodan Bajić” 62,1% ovog
doma su i korisnici studentskog restorana, a 52,2% „Veljka
Vlahovića” (što se može objasniti blizinom glavnog studentskog
restorana, jer su drugi domovi udaljeniji, pa studenti nisu u
prilici da dolaze na obroke toliko često. U 18,9% 2–3 puta na obroke
dnevno dolaze ispitanici studentskog doma „Car Lazar”, a nešto malo
manje studenti domova „Živojin Ćulum” (16,5%) i „Nikola Tesla”
(15,8%). Ukupno 34% ispitanika se izjasnilo da koristi usluge
studentskog restorana 2–3 puta dnevno
Usluge restorana najmanje u okviru jednog obroka dnevno, najviše
koriste ispitanici studentskog doma „Car Lazar” (43,2%) i doma
„Veljko Vlahović” (32,8%). Nešto malo manje studenti studentskih
domova „Živojin Ćulum” (26,6%), „Slobodan Bajić” (23,2%) i „Nikola
Tesla” (22,4%). Ukupno ispitanika koji koriste usluge restorana
najmanje u vidu jednog obroka dnevno je bilo 29,2%.
Tabela 5. Kontigencijska tabela: Da li se koristite uslugama
restorana studentskog centra u odnosu na mesto boravišta –
studentski dom?
Table 5. Contingency table: Do you use the services of
student restaurants in relation to the student's place of residence
- student dorms
Variabla/Variable |
Studentski dom/Student dorm |
Ukupno/Total |
Veljko Vlahović |
Slobodan Bajić |
Car Lazar |
Nikola Tesla |
Živojin Ćulum |
Da li koristite usluge restorana
Studentskog centra /
Do you use
the services of the student restaurant
|
da / yes |
Brojčano/
Numeric |
66 |
90 |
69 |
60 |
63 |
348 |
% studentski dom/
% student dorm |
98,5% |
94,7% |
93,2% |
78,9% |
79,7% |
89,0% |
ne / yes |
Brojčano/
Numeric |
1 |
5 |
5 |
16 |
16 |
43 |
% studentski dom/
% student dorm |
1,5% |
5,3% |
6,8% |
21,1% |
20,3% |
11,0% |
χ2=25,00; p=0,00; df=4.
Legenda: χ2–vrednost hi-kvadrat testa; p–nivo statističke
značajnosti hi kvadrat testa; df–stepeni slobode.
Legend: χ2–the value of chi-square test; p – level of statistical
significance of hi-square test; df–degrees of freedom.
Da samo nekoliko puta nedeljno dolazi u studentski restoran, najviše
se izjasnilo studenata studentskog doma „Nikola Tesla” (30,3%),
potom studentskog doma „Živojin Ćulum” (26,6%), te „Car Lazar”
(18,9%). U najmanjoj meri su ovakvi korisnici bili studenti
studentskih domova „Veljko Vlahović” (10,4%) i „Slobodan Bajić”
(7,4%). Ukupno je u ovoj kategoriji bilo 18,4% studenata u aktuelnom
istraživanju.
Da usluge studentskog restorana koristi vrlo malo, ili da ne stige,
ili da mu se ne sviđa hrana i usluga, bilo je ukupno 18,4%
ispitanika. Najviše je bilo ispitanika studentskog doma „Nikola
Tesla” (31,6%), „Živojin Ćulum” (30,4%) i „Car Lazar”(18,9%). U
manjoj meri su ovakav stav imali studenti studentskih domova
„Slobodan Bajić” (7,4%) i „Veljko Vlahović” (4,5%). Može se
pretpostaviti da što je studentski dom bio udaljeniji od studentskog
restorana, to je i poseta i uzimanje obroka u restoranima bila ređa.
Može se kao glavni razlog navesti udaljenost domova od restorana i
nedostatak vremena studenata da dolaze više puta dnevno na obroke.
DISKUSIJA
Rezultati istraživanja su pokazali kako u vreme kada je više od
polovine stanovništva Srbije gojazno, studentska populacija
novosadskog Univerziteta pokazuje poželjne (normalne) vrednosti
uhranjenosti. U grupi sa prekomernom težinom bilo je značajno više
ispitanika muškoga (23,5%) nego ženskog pola (4,9%). Ispitanika sa
prekomernom težinom ukupno, na nivou celog uzorka, bilo je 12,8%, a
pothranjenih 5,6%. Ako se porede rezultati sa prethodnim
istraživanjem, može se primetiti smanjenje broja gojaznih, s obzirom
na to da su oni utvrdili da je preuhranjeno i gojazno 29% studenata.
Prilikom utvrđivanju stepena fizičke aktivnosti u odnosu na stepen
uhranjenosti, došlo se do zaključka kako se najveći procenat
ispitanika sa normalnim obimom uhranjenosti nalazi u grupi koja
vežba svaki dan (86,5%), potom u grupi koja ne vežba (84,3%). U
grupi koja vežba 3–5 puta nedeljno bilo je 79,7% normalno
uhranjenih. Takvi rezultati mogu se objasniti time što oni koji su u
redovnom trenažnom programu imaju veći postotak mišićne mase, a ne
masne mase, što je jedna od glavnih mana ocenjivanja uhranjenost
preko BMI formule. Ovakvim rezultatima istraživanjima može se dodati
i to da trenažni procesi i redovni treninzi obezbeđuju idealnu
telesnu masu i poboljšavaju zdravstvene aspekte studenata, što su
potvrdili rezultati istraživanja na datom uzorku ispitanika.
Rezultati istraživanja pokazali su kako 2/3 studenata uopšte nije
aktivno. Sedentarni način života prisutan je u velikom procentu, i
to više kod studenata ženskog pola.
Istraživanje je bilo usmereno i ka utvrđivanju i analizi
svakodnevnog režima ishrane u studentskim restoranima (koliko puta
obeduju u restoranu) studenata stanovnika različitih studentskih
domova u Novom Sadu. Rezultati ukazuju da postoje statistički
značajne razlike u korišćenju usluga studentskih restorana u odnosu
na udaljenost doma od studentskog restorana. Činjenica da su
studentski domovi „Bajić” i „Vlahović” u neposrednoj blizini
studentskih restorana dovela je do takvih rezultata da ispitanici
koji u njima borave u znatno većem procentu koriste usluge restorana
i mnogo su učestaliji u obrocima u odnosu na ispitanike ostalih
domova. Ishrana uz fizičku aktivnost je preduslov normalne
uhranjenosti.
Kuvana i sveža hrana su nešto što bi svaki student trebao da
konzumira na dnevnom nivou. Međutim, upravo zbog velike udaljenosti
do restorana studentskog centra, mnogi, usled nedostatka vremena,
pribegavaju konzumaciji brze, masne hrane, te proizvodima pekare
zanemarujući nutritivne preporuke.
Dolaskom na studije često se menja mesto boravka (studenti koji
dolaze iz manjih mesta ili drugih gradova) pa je potreban određeni
period socijalizacije i adaptacije na novu sredinu. U razdoblju kada
se prirodni rast i razvoj završava, javljaju se profesionalni i
egzistencijalni motivi, više se vremena, koncentracije i energije
troši na nastavu i učenje, mlada se osoba osamostaljuje, te se
javlja potreba za afirmacijom na različitim područjima, a ne samo na
sportskom, što na neki način umanjuje udeo sporta i rekreacije u
strukturi slobodnog vremena. Međutim, verovatno je ipak glavni
razlog nedostatne fizičke aktivnosti i same kulture kretanja
nerazvijena svest studenata o njenoj važnosti na samo zdravlje i
kvalitet života čoveka, a naročito nerazvijena navika telesnog
vežbanja. Usled nedostatka vremena pravilna ishrana je takođe nešto
što studenti u velikom broju zanemaruju, konzumiraju ono što je
najpovoljnije i najpristupačnije, u vidu brze hrane i grickalica.
Temeljni preduslov za formiranja zdravijih navika, u vidu veće
aktivnosti i pravilne ishrane, može da oživi jedino podizanjem
svesti, kako studenata, tako i cele populacije, u vidu promocije
zdravog života i dobrobiti koje donosi vežbanje, što je jedan od
primarnih zadataka nastave fizičkog u svim vaspitnim institucijama.
LITERATURA
- Gligorijević S. Antropometrijski parametri kao pokazatelji
akceleracije rasta i prediktori gojaznosti preadolescenata Acta
medica Medianae; 2012; 47 (2): 15–9.
- Duraković, M Kinantropologija - biološki aspekti tjelesnog
vježbanja.Kineziološki fakultet Zagreb:. 2010.
- Heimer S, Čajavec, P, Medved D, Rakovac V. Medicina Sporta.
Kineziološki fakultet. Zagreb: 2010.
- Јаkonić D. Osnove sportske medicine. Fakultet fizičke
kulture. Novi Sad: 2010.
- Poskitt EME. The fat child. In: Brook CGD, ed. Clinical
Paediatric Endocrinology. Black-well Scientific Publications,
Oxford, 2011; 143–65.
- Cleland V, Hume C, Crawford D, Timperio A, Hesketh K, Baur
L. et al. Urban-rural comparison of weight status among woman
and children living in socioeconomically disadvantaged
neighbourhoods. The Medical Journal of Australia: 2010; 192 (3):
137–40.
- Cole TJ. Measurment and Definition Obesity. In: Buariat W,
Cole TJ, Lissau I, Posskit EME, eds. Child and Adolescent
obesity: causes and conseqvences, prevetion and management.
Cambridge University Press, Cambridge: 2013; 3–27.
- Moran R. Evaluation and treatment of childhood obesity. Am
Fam Physician. 2010; 59 (4): 714–21
|
|
|
|