|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
[ Sadržaj
] [ Indeks autora ]
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
UDK 616.34-008.1:664.236 UDK 613.263:664.236 COBISS.SR-ID 117536777 |
strana 13. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||
Pregledni članak / Paper review Osetljivost na gluten Aleksandar Zejak MEDICINSKI FAKULTET, NOVI SAD, HAJDUK
VELJKOVA 3 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Preuzmite rad u pdf formatu | Sažetak: Uvod:
Žitarice su kao glavna komponenta ishrane uvedene pre otprilike
10000 godina, a danas je globalna proizvodnja pšenice na
neverovatnom nivou. Osetljivost na gluten je stanje koje pogađa
milione ljudi u svetu i uključuje reakciju na protein gluten u
žitaricama, ne samo u proizvodima od pšenice, već i u mnogim
drugim. Gluten je važan za lekare jer je povezan sa mnogim bolestima
i često se meša sa drugim osetljivostima na određene sastojke u
hrani (alergijama). Cilj rada: Cilj ovog rada je da objasni
šta je „alergija na gluten“, odnosno njen pravi naziv, da li ona
zaista postoji i kako je razlikovati od alergije na žitarice, kao i
koje su posledice nerazumne bezglutenske dijete. Alergija ili
netolerancija?: Alergija na gluten ne postoji, već je pravi
naziv osetljivost na gluten. Većina ljudi koji su netolerantni
koriste izraz alergija jer ljudi lakše razumeju i taj naziv je
popularan u društvu. Isto je bitno znati da alergija na pšenicu nije
isto što i osetljivost na gluten i da ova dva različita stanja
zahtevaju različitu vrstu dijete. Simptomi netolerancije na
gluten: Simptomi osetljivosti na gluten nastaju nakon par sati
ili dana od konzumiranja hrane koja sadrži gluten i najčešće
uključuju gastrointestinalne simptome. Osetljivost na gluten se
prezentuje slično kao sindrom iritabilnog kolona i može da uključuje
bol u stomaku, nadimanje, dijareju, zatvor, ali i sistemske
manifestacije. Za postavljanje dijagnoze osetljivosti na gluten ne
postoji određen test ili laboratorijski nalaz, već se dijagnoza
postavlja započinjanjem dijete bez glutena, a zatim pojedinačnim
uključivanjem jedne po jedne namirnice ili proizvoda koji sadrži
gluten. Takođe, postoji čitav niz poremećaja povezanih sa glutenom.
Potencijalna neželjena dejstva dijete bez glutena: Ljudi koji
se odlučuju za dijetu bez glutena nemaju nikakve zdravstvene osnove
za to. Poznato je da se većina sportista odlučuje za ovu dijetu
verujući da poboljšava sportske performanse i smanjuje inflamaciju.
Međutim, ova dijeta je često siromašna mikronutrijentima, skupa i
umesto gubitka na težini, dovodi do povećanja telesne težine.
Zaključak: Žitarice su glavni izvor ugljenih hidrata, bogate su
vlaknima, vitaminima i mineralima i ne treba ih izbegavati sve dok
za to ne postoji medicinski razlog. Mnogi lekari su i dalje smatraju
diskutabilnim osetljivost na gluten bez celijakije(OGBC), ili nekog
drugog skrivenog poremećaja, tako da treba još dokaza da li ovo
stanje zaista postoji i koji je njegov pravi mehanizam nastanka. Sve
osobe na koje se sumnja da imaju problem sa konzumiranjem glutena
ili FODMAP-a (fermentabilni oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi
i polioli) treba da se konsultuju sa lekarom ili nutricionistom. Ključne reči: gluten, osetljivost na gluten bez ceiljakije (OGBC), osetljivost na gluten, alergija na gluten, alergija na žitarice |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||
UVODŽitarice kao glavna komponenta ljudske ishrane uvedene su tek pre
otprilike 10000 godina. Uvođenjem žitarica ljudi prelaze sa lova na
poljoprivredu što je izazvalo nagli rast žetve i potrošnje žitarica.
Danas globalna proizvodnja pšenice prelazi 700 miliona tona godišnje
[1]. Belančevina koja se nalazi u pšenici se naziva gluten, međutim
ovo je zajedničko ime i za slične belančevine koje se nalaze u
ječmu, raži i zobu. Gluten kod čoveka može uzrokovati više
različitih poremećaja među kojima je i alergija na gluten [2]. Ova
“prirodna” potreba da se proizvodnja poboljša je dovela do veštačkog
oplemenjivanja i selekcije pšenice koja se bolje prilagođavala na
ekstremne klimatske uslove i otpornija je na bolesti. Ovakva
manipulacija pšenicom je dovela do drastične promene u genetskoj
raznolikosti i kvaliteta pšenice. Cilj radaVećina ljudi koji se odluče za dijetu bez glutena to uradi na osnovu informacija iz medija i popularne literature, bez prethodne konsultacije sa lekarom. Ovo ne samo da otežava uvid u pravo zdravstveno stanje osobe, već može imati i negativan uticaj na zdravlje pojedinca. Gluten je značajan za lekare jer je povezan sa mnogim bolestima i često se meša sa drugim alergijama. Cilj ovog rada je objasniti da šta je to “alergija na gluten”, odnosno njen pravi naziv, da li ona zaista postoji i kako je razlikovati od alergije na žitarice, kao i koje su posledice neosnovane dijete bez glutena. Alergija ili osetljivost?Alergija na gluten u stvari ne postoji [2]. Ovaj termin je
netačan jer ne postoji stanje kao što je alergija na gluten. Osobe
koje imaju celijakiju opisuju svoje stanje kao alergiju, jer je ovaj
termin lakše razumeti ili čak ni oni sami ne znaju razliku između
autoimune bolesti i osetljivosti ili alergije. Celijakija je
autoimuna bolest koja rezultira oštećenjem tankog creva koje se
pokreće unošenjem hrane koja sadrži gluten [5]. Osetljivost na
gluten je stanje koje postoji i pravilno je reći da je neko
osetljiv na gluten, a ne da ima alergiju. Osetljivost na gluten bez
celijakije karakterišu crevni i ekstraintestinalni simptomi koji se
odnose na uzimanje hrane koja sadrži gluten, a da pri tom osoba nema
celijakiju ili alergiju na pšenicu [6]. Za razliku od celijakije,
pacijenti koji su osetljivi na gluten nemaju celijakiju, odnosno
povezana antitela i mogu biti HLA-DK2/8 negativni (humani leukocitni
antigen) niti histološke abnormalnosti tankog creva. Studije su
pokazale da ove osobe imaju normalnu crevnu permeabilnost i na
gluten ne reaguju aktivacijom imunog odgovora [4]. Simptomi osetljivosti na glutenLjudi imaju enzime koji pomažu da se uneta hrana razgradi. Enzim
koji obrađuje proteine ne može u potpunosti da razloži gluten i on
kao takav dolazi do tankog creva. Većina ljudi neće imati nikakve
simptome nakon što nesvareni gluten dođe u tanko crevo, ali kod
nekih on može izazvati ozbiljan autoimuni odgovor ili druge
neprijatne simptome Simptomi mogu da budu intestinalni ili
ekstraintestinalni [8].
Ako se simptomi jave u detinjstvu, najčešće se javljaju tipični
gastrointestinalni simptomi (bol u stomaku i/ili hronična dijareja),
dok se od sistematskih najčešće javlja umor [9]. Dijagnoza
osetljivosti na guten se treba razmotriti kod svih pacijenata koji
imaju uporne intestinalne ili sistematske tegobe, a istovremeno
imaju uredan serološki nalaz. Nažalost, još uvek ne postoji nijedan,
precizan biomarker koji može sa sigurnošću da ukase na postojanje
osetljivosti na gluten. S obzirom na to, danas se ova dijagnoza
postavlja na osnovu pojave simptoma i uzimanja glutena, uporedo sa
placebo kontrolisanim “izazivanjem” simptoma [6]. Kada se osoba javi
lekaru i posumnja se na osetljivost na gluten, započinje se sa
procesom postavljanja dijagnoze. To se radi tako što se krene sa
dijetom bez glutena (sve hrane, pica, lekova, kozmetike i sl. koje
sadrže gluten). Kada se svi simptomi povuku, kreće se sa uvođenjem
jedne po jedne stavke i čeka se pojava simptoma. Kada se simptomi
pojave nakon uvođenja nove stavke, zna se na koju namirnicu ili
proizvod pacijent reaguje loše [3].
Potencijalna neželjena dejstva dijete bez glutenaVećina osoba koje praktikuju dijetu bez glutena, kao što je
prethodno navedeno, nema bolesti ili netoleranciju na gluten, a ipak
se odlučuje za ovaj način ishrane. Glavni razlog za to je verovanje
da je dijeta bez glutena zdravija od tipične visokokalorične ili
dijete sa žitaricama. Ljudi koji imaju ovakav način ishrane često
pokušavaju da ublaže neke simptome koji nisu potvrđeni dijagnozom
ili žele generalno poboljšanje zdravstvenog stanja, bez prethodne
pojave bilo kakvih simptoma. Mnogi ljudi veruju da je dijeta bez
glutena povezana i sa gubitkom težine. Čak je i jedna studija
potvrdila ovu teoriju (primećen je gubitak obima u struku, telesna
težina i viši nivo lipoproteina), ali je grupa ispitanika bila
nepouzdana, tako da ovo još uvek ostaje samo teorija [4]. OGBC kao poseban klinički entitetDanas u svetu medicine postoje mnoge debate o tome da li
osetljivost na gluten bez celijakije zaista postoji. Gluten je možda
jedno od najkontroverznijih i neshvaćenih jedinjenja hrane. Iako se
za određene osobe smatra da imaju osetljivost na gluten, mnogi
lekari i stručnjaci ne prihvataju osetljivost na gluten bez
celijakije kao poseban klinički entitet. Zašto je to tako? ZAKLJUČAKIako mnoge osobe primećuju gastrointestinalne tegobe nakon
konzumiranja žitarica i hrane sa glutenom, osetljivost na gluten bez
celijakije još se još uvek ne priznaje kao poseban klinički entitet.
Razlog za to je što ne postoje jasni dokazi koji bi pokazali da
osoba ima osetljivost na gluten, a da nema neko drugo skriveno
stanje ili da simptomi nisu isključivo psihološke prirode. LITERATURA:
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Adresa autora: Aleksandar Zejak, MEDICINSKI FAKULTET, NOVI SAD E-mail: aleksandarzejak7@gmail.com |
Rad primljen: 16.2.2023. Rad prihvaćen: 12.4.2023. Elektronska verzija objavljena: 9.6.2023. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||
[ Sadržaj
] [ Indeks autora ]
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|