|
|
|
Uvod:
Primarna karakteristika meteorizma je nakupljanje gasova u
gastrointestinalnom (GI) traktu što izaziva osećaj nadimanja i
nadutosti trbuha-abdominalne distenzije. Meteorizam i abdominalna
distenzija su među najčešćim problemima u vezi sa organima za
varenje koje pacijenti imaju i na primarnom i na sekundarnom nivou.
Meteorizam je veoma čest simptom koji se javlja kod ljudi svih
uzrasta. Podjednako je rasprostranjen u svim rasama i može biti
prisutan kod beba kao i kod starijih osobe. Oko 15-23% Azijata i
15-30% Amerikanaca pati od nadimanja [1,2]. U Sloveniji oko 10-30%
opšte populacije ima probleme sa nadimanjem [3].
Na ovaj problem je svojevremeno u svom Kanonu medicine ukazivo i
antički lekar iz persije Avicena (Avicenna, Ibn Sima). Avicena
koristi ključne reči: nadimanje i gasovi a uzroci nadimanja, prema
njemu, uključuju uzroke ishrane, neprikladan način života,
gastrointestinalne i druge razloge. Štaviše Avicena klasifikuje
uzroke na osnovu mesta nastanka na gornji deo trbuha (želudac) i
crevni deo trbuha. Takođe, naveo je 38 lekovitih biljaka koje se
koriste kao lekovi. Savremeni naučni podaci podržavaju većinu uzroka
nadimanja koji su pomenuti u Aviceninom Kanonu [4].
Simptomi meteorizma se još češće javljaju kod pacijenata sa
funkcionalnim oboljenjima gastrointestinalnog trakta [5]. Meteorizam
je skoro redovno povezan sa simptomima u vidu nadimanja, nadutosti i
ispuštanje gasova iz creva. Uzroci meteorizma su obično benigni, kao
što je prejedanje, gutanje vazduha tokom jela ili prekomerna
fermentacija u crevnoj mikrobioti. Uzroci koji više zabrinjavaju
mogu uključivati opstrukciju creva, bubrežne kamence, funkcionalne
poremećaje vezane za prejedanje, prekomerni rast bakterija,
inflamatorne bolesti creva, nepodnošenje pojedinih supstanci hrane,
alergiju, tupu traumu solidnih organa abdomena, peritonitis i
idiopatske uzroke.
Prilikom definisanja funkcionalnih poremećaja povezanih sa
nadimanjem, veoma je važno isključiti moguće organske uzroke
simptoma uključujući i maligne.
Dijagnostika se može povezati sa mnogim testovima – uključujući i
invazivne, koji mogu predstavljati određeni rizik za pacijenta i
finansijski teret za zdravstveni sistem. Zbog toga je neophodan
korak po korak u dijagnostici i ciljani pristup prilikom lečenja
pacijenata [3].
Meteorizam i distenzija trbuha – definicija pojmova Meteorizam,
nadimanje i nadutost su različiti termini koji se koriste za
opisivanje istog stanja: povećane količine gasova u digestivnom
traktu. Meteorizam je stručni naziv za ovu pojavu, dok su nadimanje
i nadutost termini češći u narodu. Nadimanje se odnosi na osećaj
napetosti ili punoće u trbuhu, a nadutost na vidljivo povećanje
obima trbuha. Flatulencija je još jedan stručni izraz koji označava
ispuštanje gasova iz anusa.
Kod zdravog pojedinca u gastrointestinalnom traktu se obično nalazi
100 do 200 ml gasova, što je fiziološki i odraz je dinamičkog
procesa stvaranja gasova u procesu varenja. Gasovi mogu ući u
gastrointestinalni trakt tokom hranjenja (aerofagija), nastaju u
procesu raspadanja supstanci i bakterijske fermentacije. Uklanjaju
se tokom defekacije, difuzijom gasova iz creva u sistemsku
cirkulaciju, a neki gasovi su neophodni za metabolizam crevne
mikrobiote. Osim što izazivaju neugodnost, crevni gasovi mogu biti
povezani sa ozbiljnijim simptomima. U crevnoj mikrobioti bakterije
Bacteroides, Ruminococcus, Roseburia, Clostridium, Eubacterium,
Desulfovibrio i Methanobrevibacter spadaju među najzastupljenije
mikrobe odgovorne za nastanak crevnih gasova. Više od 99% crevnog
gasa se sastoji od vodonika, ugljendioksida i metana, dok se manje
od 1% sastoji od drugih mirisnih jedinjenja. Grupe hrane povezane sa
crevnim gasovima uključuju mahunarke, povrće, voće, žitarice i, za
neke pojedince, mlečne proizvode. Ova hrana je bogata nesvarljivim
ugljenim hidratima kao što su oligosaharidi porodice rafinoza,
fruktani, polioli i za osetljive osobe, laktoza. Ove ugljene hidrate
fermentišu bakterije debelog creva i proizvode gasove direktno ili
unakrsnom fermentacijom [8].
Sastav crevnih gasova donekle objašnjava i njihov nastanak: azot–N2,
je obično poreklom iz progutanog vazduha; vodonik-H2, nastaje
bakterijskom fermentacijom ugljenih hidrata; ugljendioksid-CO2
nastaje bakterijskom fermentacijom ugljenih hidrata, masti i
proteini; metan-CH4, se proizvodi tokom anaerobnog metabolizma
bakterija [6]. Kada se poremeti ravnoteža između proizvodnje i
izlučivanja gasova u digestivnom sistemu, to se manifestuje osećajem
nadimanje sa ili bez vidljive nadutosti trbuha. Zdrava osoba može
tolerisati do 500 ml vazduha u gastrointestinalnom traktu bez većih
simptoma, ali kod pacijenata sa sindromom iritabilnog creva simptomi
su uzrokovani čak i minimalnim povećanjem zapremine gasova u
gastrointestinalnom traktu [6,7].
Meteorizam (nadimanje) je simptomu koji pacijenti opisuju kao
osećaj povećanog pritiska u trbušnoj duplji. Istovremeno se može
pridružiti i nadutost trbuha, pri čemu nalazimo objektivno povećan
volumen abdomena; međutim, abdominalna distenzija se može javiti i
kao nezavisan znak [8,9]. I nadimanje i nadutost trbuha se povremeno
javljaju čak i kod zdravih osoba kao rezultat normalnog varenja
(naročito nakon obroka hrane bogate mastima i fermentišućim
šećerima). Karakteristika "fizioloških" nadimanja i distenzije je
da se pojavljuju ubrzo nakon obroka, kratkotrajni su i nestaju nakon
mokrenja ili izbacivanja gasova [8]. U početku su nadimanje i
nadutost u trbuhu shvatani samo kao posledice prevelike količine
vazduha u crevima. Danas znamo da je patofiziologija oba stanja
mnogo složenija i da je rezultat različitih mehanizama. Pored
pojačanog stvaranja gasova, koji se akumulira u crevima zajedno sa
tečnošću, značajan uticaj imaju i izmenjena crevna mikrobiota i
funkcionalno izmenjen enterični nervni sistem, koji je uzrok
visceralne hiperalgezije i poremećaja motiliteta [9,10].
Patofiziologija funkcionalnih gastrointestinalnih poremećaja sa
meteorizmom i abdominalnom distenzijom je multifaktorska i nije u
potpunosti shvaćena. Predloženo je nekoliko osnovnih mehanizama
koji mogu koegzistirati kod pojedinačnog pacijenta:
- Intraluminalni sadržaj creva (povećana količina gasova i
tečnosti)
- Visceralna hipersenzitivnost
- Abdominalno-dijafragmalna disinergija (Umesto opuštanja
dijafragme i kontrakcije trbušnih zidova, unošenje hrane dovodi
do opuštanja trbušnih zidova i dijafragma se pomera niže i bliže
abdomenu). To dovodi do povećanja pritiska u trbušnoj duplji,
što može dovesti dometeorizma, bolova, a u nekim slučajevima i
zatvora. ADD se često vidi zajedno sa disinergijom mišića
karličnog dna),
- Opstipacija,
- Gojaznost
- Disbioza (koja dovodi do hronične do upale a ona potom
dovodi do senzorne i motoričke disfunkcije)
- Psihogeni komorbiditeti (anksioznost i depresija)[1,3]
Pristup pacijentu sa meteorozmom
Etiologija meteorizma i abdominalne distenzije je veoma raznolika.
Uzroke delimo na organske i funkcionalne. Dijagnostika je često
zahtevna, dugotrajna i skupa.
Poznavanje patoloških stanja koja su najčešća važno je za racionalno
lečenje pacijenata sa meteorizmom. Pacijenti mogu biti pošteđeni
mnogih neprijatnih i potencijalno rizičnih pregleda, a pravilnim
prepoznavanjem bolesti i lečenjem može se postići brzo poboljšanje
simptoma. Kada se isključuju organski uzroci, posebno moramo paziti
na alarmne simptome. (Alarmni simptomi su indikatori mogućih
organskih oboljenja i neophodno je da pacijenta pregleda
gastroenterolog čim se oni uoče. U njih spadaju: naglo nastala
anemija usled krvavljenja iz digestivnog trakta, izraženi neželjeni
gubitak telesne mase, perzistentno povraćanje, otežano gutanje i
postojanje palpabilne mase u trbuhu.)
Prisustvo ovih znakova sa nadimanjem trebalo bi da nas usmeri na
brzu endoskopsku i slikovnu dijagnostiku, kojom isključujemo moguća
značajna organska oboljenja. Inače, endoskopska i slikovna
dijagnostika često malo govore kada se dijagnostikujuuzroci
meteorizma funkcionalnog karaktera. [7,10,11].
Važna je istorija pacijentovih navika u ishrani. Konzumiranje
pojedinačnih velikih obroka i brzo hranjenje mogu izazvati
postprandijalno nadimanje. Takvim pacijentima se savetuje da jedu
manje obroke, nekoliko puta dnevno. Takođe, određene namirnice mogu
izazvati prekomerno nadimanje: luk, mahunarke, kafa, gazirana pića
ili voćni šećeri [11]. Posebno ove poslednje navedene namirnice
izazivaju mnogo gasova tokom raspadanja, koji su uzrok problema. Ovo
saznanje je bilo osnova za danas veoma popularnu „FODMAP“ dijetu.
FODMAP dijeta je ishrana koja se koristi za ublažavanje simptoma
sindroma iritabilnog creva (SIC), koji uključuje bolove, nadutost,
proliv i zatvor. FODMAP je skraćenica za fermentabilne
oligosaharide, disaharide, monosaharide i poliole, koje su vrste
ugljenih hidrata koje neki ljudi ne mogu dobro svariti. FODMAP
dijeta smanjuje unos ovih materija i može pomoći u smanjenju upale i
smanjenju količine gasova u crevima. FODMAP dijeta se provodi u tri
faze: eliminaciji, reintrodukciji i prilagođavanju. U prvoj fazi se
izbacuju sve namirnice bogate FODMAP-om, u drugoj se postupno uvode
jedna po jedna kako bi se utvrdilo koje namirnice izazivaju
simptome, a u trećoj se prilagođava prehrana na osnovu individualne
tolerancije. Efikasnost dijete u kojoj pacijent izbegava
fermentabilne oligo, di i monosaharide i poliole je pokazano u
randomizovanim studijama kod pacijenata sa sindromom iritabilnog
creva [12,13]. Istorija ishrane je takođe važna za identifikaciju
mogućih bolesti koje su posledica štetnog dejstva hrane na
gastrointestinalni sistem. Među njima, intolerancija na laktozu je
najčešća [14]. Ukoliko se nakon unosa glutena u ishrani javljaju
problemi, neophodna je dijagnostika celijakije [15]. Egzokrina
insuficijencija pankreasa kod starijih nije tako retka [16].
Nadutost može biti i rezultat određenih lekova i jedan je od
neželjenih efekata metformina, a kod opioidnih analgetika javlja se
istovremeno i zatvor [11]. U slučaju opstipacije dolazi do
poremećenog pražnjenja stolice i gasova koji se potom akumuliraju u
digestivnom traktu. Do 80% pacijenata prijavljuje simptome nadimanja
kada imaju zatvor. Kod većine pacijenata, simptomi nadimanja će
nestati nakon povlačenja opstipacije [17]. U daljem definisanju
uzroka nadimanja, istorija vremena nastanka problema može biti od
pomoći. Ako se tegobe pojave ubrzo nakon hranjenja, uzrok nadimanja
je obično u gornjem delu gastrointestinalnog trakta – „želudačno
nadimanje ili nadimanje želuca“. Međutim, ako pacijent prijavi
nadimanje nakon dužeg vremena od hranjenja, uzrok je obično niži u
digestivnom traktu-“crevno nadimanje”.
Ako sažmemo: Kada je prisutan “želudačni“ meteorizam onda najčešće
pomislimo na poremećaje pražnjenja želuca, gastroparezu,
funkcionalnu dispepsiju, GERB ili bilijarni gastritis. Tada u
dijagnostici najčešće koristimo gastroskopiju ili rentgensko
snimanje gornjih partija GIT. Ako je u pitanju “crevni” meteorizam
onda sumnjamo na intolerancija na sastojke hrane, prekomerni rast
bakterija-SIBO, celijakija i glutenska senzitivnost, sindrom
malapsorpcije, maligmome creva, crevne infekcije, ishemiju creva
(abdominalna angina), egzokrinu insuficujenciju pankreasa ili
funkcionalne bolesti creva. Od dijagnostičkih procedura koristimo:
serološke testove za celijakiju, izdisajni test vodonika, slikovnui
endoskopsku dijagnostiku i po potrebi anorektalnu manometriju.
Pojednostavljeni algoritam za početni tretman meteorizma je sažet na
slici 1[3].
Slika 1. Pojednostavljeni postupak početne
obradepacijenta sa meteorizmom
Na tabeli 1 su prikazana prethodno navedena neka etiološki
najčešća stanja i uobičajeni dijagnostički postupci [3].
Tabela 1. Česta etiologija i neke od
dijagnostičkih pretraga kod meteorizma
Pojedina značajnija stanja koja izazivaju nadimanje
Među češćim uzrocima nadimanja su bolesti usled izmenjene
apsorpcije hranljivih materija i netolerancije na ishranu. Najčešći
uzroci malapsorpcije često se mogu isključiti bez invazivnih
intervencija, čak i na nivou primarne zdravstvene zaštite.Poslednjih
godina bolesti povezane sa glutenom postale su značajna oboljenja
gastrointestinalnog trakta. O njima moramo razmišljati, između
ostalog i zbog njihove epidemiološke dimenzije. Prema nekim
procenama, celijakija, necelijačna osetljivost na gluten i alergija
na pšenicu pogađaju čak 6% opšte populacije, a svima im je
zajedničko da su simptomi posledica štetnog dejstva glutena.
Uvođenjem bezglutenske dijete kod većine pacijenata dolazi do
objektivnog i subjektivnog poboljšanja bolesti [14,18].
Celijakija
Celijakija je bolest koju uvek treba uzeti u obzir kod pacijenata sa
nadimanjem. Javlja se kod 1-2% populacije i najčešća je
enteropatija. U svim starosnim grupama, na to moramo obratiti
posebnu pažnju. Posebno o njoj moramo voditi računa u grupi pacijena
kod kojih se celijakija češće pojavljuje. Reč je o pacijentima sa
dijabetesom tipa 1 i pacijentima sa Hašimotovim tireoiditisom, za
koje moramo da imamo još niži prag racionalnosti kada ih upućujemo
na testiranje [18,19]. Serološka dijagnostika je pouzdana, tačna i
pristupačna kod celijakije, tako da igra ulogu „skrining“
testiranja. Određivanje IgA antitela protiv tkivne transglutaminaze
(IgAtTG) je prvi test izbora. Osetljivost i specifičnost testa kod
novodijagnostikovane celijakije je 95%. Određivanje antitela protiv
glijadina (prvi korišćeni serološki test za celijakiju) je potpuno
napušteno iz kliničke prakse zbog niske osetljivosti i
specifičnosti. Takođe, ređe se određuju antiendomizijska antitela
(EMA); korisna su samo kao dopunsko testiranje za granične vrednosti
IgAtTG rezultata [20]. Uprkos visokoj specifičnosti i osetljivosti
serološkog testiranja, kod odraslih pacijenata to nije dovoljno za
postavljanje dijagnoze celijakije. Za konačnu dijagnozu neophodna je
gastroskopija i histološki pregled biopsije duodenalne sluzokože
[19] Svi pacijenti sa pozitivnim serološkim nalazom moraju biti
upućeni na endoskopsku dijagnozu. Bez obzira na rezultat serološkog
ispitivanja, endoskopska dijagnoza se vrši kod pacijenata sa velikom
verovatnoćom celijakije. A to je kod: simptomatske malapsorpcija,
neobjašnjive dijareje sa gubitkom težine, neobjašnjive sideropenična
anemije, herpetiformnog dermatitisa, simptomatski bolesnici koji su
u prvom kolenu srodstva sa bolesnicima obolelim od celijakije [19].
I serološko ispitivanje i endoskopski pregled moraju se obaviti kod
pacijenata koji su na ishrani dijetom koja sadrži gluten. Ako je
pacijent u vreme testiranja na dijeti bez glutena, moramo ga
opteretiti glutenom. Nedavna istraživanja su pokazala da čak i male
količine glutena izazivaju upalu. Pacijent mora da unese najmanje 3g
glutena dnevno, što znači samo 1-2 kriške belog hleba, a ne više od
10g prema preporuci. Opterećenje glutenom mora trajati najmanje 2
nedelje, a ako pacijent toleriše ishranu takvu ishranu i do 6
nedelja [20,21]. Pre testa opterećenja glutenom, ipak preporučujemo
serološko testiranje, čak i ako je pacijent na dijeti bez glutena,
pošto povišeni titar antitela može da traje nekoliko nedelja nakon
uvođenja dijete bez glutena [21].
Genetsko testiranje na celijakiju ponekad se može primeniti kod
pacijenata koji su već na bezglutenskoj dijeti. Koristi se za
određivanje prisustva HLA DK 2 i DK8 alela , što je neophodno za
razvoj celijakije; odsustvo alela za ovo isključuje bolest sa
verovatnoćom većom od 99%. Inače, genetsko testiranje se ne
koristi u rutinskoj praksi, jer samo 12% ima pozitivnu prediktivnu
vrednost, indikovano je za nejasne oblike celijakije i za
dijagnostikovanje refraktornih oblika bolesti [18,21].
Osetljivost na gluten bez celijakije (eng. »non-celiac gluten
sensitivity«) tek je poslednjih godina postala posebna nozološka
jedinica „nezavisna“ od funkcionalnih oboljenja gastrointestinalnog
trakta i shvata se kao bolest sama za sebe. Simptomi su raznovrsni i
slični simptomima celijakije i drugih funkcionalnih oboljenja
gastrointestinalnog trakta. Oni su povezani sa konzumiranjem
glutena. Pošto je mehanizam bolesti slabo shvaćen, još uvek nije
otkriven dijagnostički biomarker. Prema tome, necelijakijska
osetljivost na gluten je dijagnoza koja se postavlja “per
exclusonem”-isključivanjem celijakije [15,18,22]. Celijakija se prvo
mora isključiti serološkim testiranjem; po indikacijama vršimo i
endoskopski pregled i histopatološki pregled biopsija duodenalne
sluzokože. U drugom koraku, alergija na pšenicu se isključuje kožnim
ubodom ili određivanjem specifičnih antitela [18, 22]. Alergija na
pšenicu je rezultat klasične alergijske reakcije (preosetljivost
tipa 1) na proteine sadržane u pšenici, uključujući gluten.
Prilikom unošenja antigena u organizam, alergija može da zahvati
kožu, respiratorni sistem ili sistem za varenje. Gastrointestinalni
simptomi su veoma nespecifični: osećaj nadimanja, nadutost,
dijareja..., ali se alergijska reakcija može manifestovati i
anafilaksijom [23].
Značaj dijete bez glutena u bolestima zavisnim od glutena -
Dijeta bez glutena znači da pacijent iz ishrane eliminiše svu hranu
koja sadrži pšenicu, raž, ječam i srodne žitarice. U poređenju sa
normalnom ishranom, dijeta bez glutena je skuplja i teže dostupna,
osim toga, pacijenti moraju da obrate veliku pažnju na „skrivene
izvore glutena“, jer se gluten pojavljuje i u raznim sosovima,
supama, prerađenim morskim plodovima, sušenim mesnim prerađevinama,
prelivima. Takođe, lekar koji vodi pacijenta mora biti svestan da
bezglutenska ishrana nije uvek izbalansirana i da pacijent može da
unese nedovoljno vlakana, vitamine B kompleksa, gvožđe i elemente u
tragovima (cink, bakar, selen...) [24,25]. Celijakija je hronična,
doživotna bolest koja, ako se ne leči, može dovesti do mnogih
ozbiljnih komplikacija (osteoporoza, razvoj drugih autoimunih
bolesti, T-ćelijski limfom). Zato je stroga doživotna ishrana
osnova terapije. Dijeta bez glutena kod pacijenata sa celijakijom
smanjuje pojavu simptome, poboljšava kvalitet života, poboljšava
nutritivni status i sprečava komplikacije bolesti [25]. Simptomi
bolesti nestaju u roku od 2-4 nedelje, serološki testovi se
normalizuju za nekoliko nedelja do meseci, a sluzokoža se potpuno
regeneriše nakon oko godinu dana. Merenje antitela specifičnih za
celijakiju je najpogodniji test za procenu usaglašenosti pacijenta
sa ishranom bez glutena. Ako se posle 6-12 meseci stroge dijete bez
glutena nivo antitela u krvnim ćelijama normalizuje, ali pacijent i
dalje prijavljuje simptome bolesti, to zahteva dalje razmatranje
dijetetičara i gastroenterologa. Neophodno je isključiti
kontaminaciju glutenom, refraktorne oblike bolesti ili moguću
prateću patologiju [18,20,22].
Dijeta bez glutena je takođe osnova lečenja osetljivosti na gluten
bez celijakije. Cilj je remisija simptoma i subjektivno blagostanje
pacijenta. Za sada ne postoje jasne preporuke o neophodnosti trajne
bezglutenske dijete kod tih pacijenata. Naime, premalo je
istraživanja o tome da li je necelijakalnaosetljivost na gluten samo
prolazno ili hronično bolesno stanje [18].
Egzokrina insuficijencija pankreasa (EIP) je čest i često zanemaren
uzrok nadimanja, posebno kod starijih. Uzroci egzokrine
insuficijencije pankreasa dele se na pankreasne ili primarne i
nepankreasne ili sekundarne. U praksi se u dijagnostici koristi
određivanje elastaze u stolici, ali se u poslednje vreme koristi
sekretin MRCP (mnogo veća osetljivost i specifičnost) [3]. EIP u
velikoj meri smanjuje kvalitet života, a dijagnostikuje se uz pomoć
kliničke slike i testova funkcije pankreasa. Lečenje uključuje
prilagođavanje načina života, suplementaciju vitaminima i terapiju
supstitucije enzima pankreasa. Dugoročni ciljevi su eliminisanje
kliničkih simptoma i korekcija pothranjenosti i lečenje osnovne
bolesti, kada je samo to prisutno. Enzimsko supstituciono lečenje
ima dijagnostički i terapijski značaj i dovodi do značajnog
poboljšanja simptoma i bolji kvalitet života pacijenata [26].
Tretmanmeteorizma i abdominalne distenzije izazvan funkcionalnim
poremećajima posle isključivanja znakova alarma i organske bolesti,
podrazumeva postepeni, individualizovani tretman. Pacijentima sa
blagim funkcionalnim nadimanjem možda će biti potrebno samo
uveravanje da je stanje benigno, dobro i ne najavljuje nikakvu
bolest opasnu po život.
Simptomatsko lečenje - Nekoliko agenasa je dostupno za
lečenje ovih poremećaja. Antispazmodici su pokazali određenu
kliničku korist u ublažavanju simptoma kod nekih pacijenata [27].
Pokazano je da simetikon može smanjiti učestalost i težinu
meteorizma, distenzije i nadimanja [28,29]. Ulje peperminta je
smanjilo distenziju abdomena u poređenju sa placebom [30,31]. Uprkos
njihovoj popularnosti, nedostaju dokazi u vezi sa drugim često
korišćenim agensima kao što su aktivni ugalj, Iberogast i soli
magnezijuma.
Dijetalna intervencija - Uloga dijetetske terapije u
upravljanju simptomima nadimanja je ključna i generalno se uvodi
rano u plan lečenja. Glavni razlog dijetalne terapije je da se
identifikuju namirnice koje pacijent ne podnosi i na taj način se
smanji prekomerna fermentacija ostataka hrane. U početku se može
izvršiti empirijska restrikcija laktoze i drugih slabo apsorbovanih
ugljenih hidrata [12]. Alternativno, pacijentima sa sa meteorizmom i
abdominalnom distenzijom može se ponuditi FODMAP dijeta ili druge
eliminacione dijete ukoliko nisu postigli poboljšanje na
restriktivnoj dijeti [32].
Rešavanje zatvora - Pacijenti sa hroničnom idiopatskom
konstipacijom (CIC) i iritabilnim crevnim sindromom sa opstipacijom
(IBS-tip C) obično u anamnezi prijavljuju nadimanje. Utvrđeno je da
lubiproston, smanjuje nadimanje u dve placebom kontrolisane kliničke
studije koje su uključivale pacijente sa IBS-tip C [16,34]. Utvrđeno
je da prokinetik prukaloprid, selektivni agonist 5-HT4 receptora,
pojačava spontano pražnjenje creva i smanjuje nadimanje [35].
Slično, utvrđeno je da linaklotid, agonist gvanilat ciklaze C,
poboljšava simptome zatvora (pospešeno spontano pražnjenje creva) i
smanjuje bol u trbuhu i nadimanje kod pacijenata sa CIC i IBS-C
[36-42]
Modulacija mikrobite - Smanjenje bakterija koje proizvode gas
ili izazivanje promena u njihovim metaboličkim aktivnostima može
smanjiti prekomernu fermentaciju i nadimanje. Utvrđeno je da
rifaksimin, slabo apsorbovan antibiotik širokog spektra, smanjuje
osećaj nadimanja i nadutost u kontrolisanim ispitivanjima kod
pacijenata sa i bez IBS [45,46]. Probiotici mogu postati terapijska
opcija u FABD; međutim, studije su otkrile različite rezultate,
verovatno zbog nedostatka standardizovanih metoda proučavanja
[47,48]. U nedavnom pregledu sugerisano je da probiotici imaju ulogu
u lečenju funkcionalnih gastrointestinalnih poremećaja [49]. U
dvostruko slepoj studiji Ringela et al. pokazalo se da Lactobacillus
acidophilus i Bifidobacterium lactis Bi-07 smanjuju nadimanje kod
pacijenata sa funkcionalnim gastrointestinalnim poremećajima bez
konstipacije [50].
Abdominalna biofeedback terapija - Kao što je opisano,
meteorizam i abdominalna distenzija nakon obroka može biti rezultat
abnormalnog opuštanja prednjeg trbušnog zida i kontrakcije
dijafragme. Pokazano je da je moguće edukovati pacijente kako da
koriste svoje trbušne i dijafragmatične mišiće da bi se smanjile
tegobe u vezi sa meteorizmom i distenzijom trbuha [51].
Modulacija osovine mozak–crevo Ako su pojačana percepcija
istezanja zida creva i visceralna preosetljivost ključne komponente
u patogenezi funkcionalnih gastrontestinalnih poremećaja sa
meteorizmom i abdominalnom distenzijom, onda se čini da je
modulacija osovine mozak-crevo razumna opcija lečenja. Procenjivana
je učinkovitost antidepresiva, kao što su triciklični antidepresiv
(TCA) i selektivni inhibitori preuzimanja serotonina (SSRI) kod
pacijenata sa IBS. U maloj, kontrolisanoj unakrsnoj studiji,
citalopram (SSRI) je pokazao povećanje broja dana bez nadimanja
nakon 3 i 6 nedelja [53]. U drugoj studiji, desipramin u kombinaciji
sa kognitivno bihejvioralnom terapijom smanjio je nadimanje [54].
Hipnoterapija i kognitivna bihejvioralna terapija, koje se takođe
nude pacijentima sa IBS, mogu biti efikasne kod pacijenata sa
funkcionalnim gastrontestinalnim poremećajima [55].
ZAKLJUČAK
Meteorizam i abdominalna distenzija predstavljaju čest klinički
problem. Kao i za bilo koje drugo zdravstveno stanje, klinička
procena gastrointestinalnih poremećaja sa meteorizmom i abdominalnom
distenzijom počinje detaljnom anamnezom, fizikalnim pregledom i
odgovarajućim dijagnostičkim testovima. Ključno je isključiti bilo
koji organski uzrok nadimanja i distenzije. Posebno ne treba
zanemariti alarmne simptome koji mogu ukazivati na ozbiljniju
patologiju. U zavisnosti od učestalosti, uvek moramo misliti na
bolesti povezane sa glutenom, a kod starijih i na egzokrinu
insuficijenciju pankreasa. Serološkim ispitivanjem celijakija se
može u dovoljnoj meri isključiti već na nivou primarne ili
sekundarne medicinske ustanove. U lečenju je poželjanpostepeni,
multidisciplinaran, individualizovani pristup. Terapija može biti
usmerena na pokretljivost creva, mišićni tonus, mikrobiotu,
visceralnu osetljivost, ishranu i/ili psihološki komorbiditet.
Takođe, “ex iuvantibus” odgovor bolesti na lečenje -poboljšanje
simptoma uz terapiju supstitucije enzima pankreasa ukazuje na
egzokrinu insuficijenciju pankreasa.
LITERATURA:
- Lacy BE, Gabbard SL, Crowell MD. Pathophysiology,
evaluation, and treatment of bloating: hope, hype, or hot air?
Gastroenterol Hepatol (N Y). 2011;7(11):729-39.
- Tuteja AK, Talley NJ, Joos SK, Tolman KG, Hickam
DH.Abdominal bloating in employed adults: prevalence,
riskfactors, and association with other bowel disorders. Am
JGastroenterol 2008;103:1241–48.
- Rado Janša Meteorizem, abdominalna distenzija,flatulenca
Gastroenterolog 2018;suplement 3:32–38.
- Naseri M, Babaeian M, Ghaffari F, Kamalinejad M, Feizi A, et
al. Bloating: Avicenna's Perspective and Modern Medicine. J Evid
Based Complementary Altern Med. 2016;21(2):154-9.
- Iovino P, Bucci C, Tremolaterra F, Santonicola A,
ChiarioniG. Bloating and functional gastro-intestinal disorders:
Whereare we and where are we going? World J
Gastroenterol.2014;20:14407–19.
- Mutuyemungu E, Singh M, Liu S, RoseDJ. Intestinal gas
production by the gut microbiota: A review Journal of Functional
Foods Volume 100, January 2023.Dostupno
na:https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464622004376
preuzeto 22.02.2024)
- Serra J, Azpiroz F, Malagelada JR: Impaired transit and
tol-erance of intestinal gas in the irritable bowel syndrome.
Gut2001;48:14–19.
- Malagelada JR, Accarino A, Azpiroz F. Bloating andAbdominal
Distension: Old Misconceptions and CurrentKnowledge. The
American Journal of Gastroenterology. 2017;112:1221–31.
- Drossman DA . Functional gastrointestinal disorders:
history,pathophysiology, clinical features, and rome
IV.Gastroenterology 2016;150:1262–79.
- Lacy E et all Management of Chronic Abdominal Distension and
Bloating Clinical Gastroenterology and Hepatology CrossrefDOI
link:https://doi.org/10.1016/j.cgh.2020.03.056. Published Print:
2021-02
- Cotter TG, Gurney M, Loftus CG. Gas and Bloating—Controlling
Emissions. Mayo Clinic Proceedings 2016; 91:1105–13.
- Halmos EP, Power VA, Shepherd SJ, Gibson PR, Muir JG.A diet
low in FODMAPs reduces symptoms of irritablebowel syndrome.
Gastroenterology 2014;146:67–9.
- Böhn L, Störsrud S, Liljebo T, Collin L, Lindfors P,Törnblom
H, et al. Diet low in FODMAPs reduces symptomsof irritable bowel
syndrome as well as traditional dietaryadvice: a randomized
controlled trial. Gastroenterology2015;149:1399–407.
- Deng Y, Misselwitz B, Dai N, Fox M. Lactose Intolerance
inAdults: Biological Mechanism and Dietary Management.Nutrients
2015;7:8020–35.
- Sapone A, Bai JC, Ciacci C, et al. Spectrum of
gluten-relateddisorders: consensus on new nomenclature and
classifica-tion. BMC Medicine 2012; 10:13.
- Löhr M, Oliver M, Frulloni L. Synopsis of recent
guidelineson pancreatic exocrine insufficiency. United
EuropeanGastroenterology Journal 2013; 1:279–83.
- Iovino P, Bucci C, Tremolaterra F, Santonicola A,
ChiarioniG. Bloating and functional gastro-intestinal disorders:
Whereare we and where are we going? World J Gastroenterol.2014;
20: 14407–19.
- Elli L, Branchi F, Tomba C, et al. Diagnosis of
glutenrelated disorders: Celiac disease, wheat allergy and
non-celiac gluten sensitivity. World J Gastroenterol 2015;
21:7110–19.
- Snyder MR, Murray JA. Celiac disease: advances in
diagnosis.Expert Review of Clinical Immunology. 2016; 12:
449–63.
- Leffler D, Schuppan D, Pallav K, Najarian R, GoldsmithJD,
Hansen J, et al. Kinetics of the histological, serologicaland
symptomatic responses to gluten challenge in adultswith coeliac
disease. Gut 2013; 62: 996–1004.
- Kaswala DH, Veeraraghavan G, Kelly CP, Leffler DA.
CeliacDisease: Diagnostic Standards and Dilemmas. Diseases2015;
3: 86–101.
- Elli L, Villalta D, Roncoroni L, Barisani D, Ferrero
S,Pellegrini N, et al. Nomenclature and diagnosis of
gluten-related disorders: A position statement by the
ItalianAssociation of Hospital Gastroenterologists and
Endoscopists(AIGO). Digestive and Liver Disease 2017; 49:
138–46.
- Pasha I, Saeed F, Sultan MT, Batool R, Aziz M, Ahmed W.Wheat
Allergy and Intolerence; Recent Updates andPerspectives.
Critical Reviews in Food Science and Nutrition2016; 56: 13–24.
- Krigel A, Lebwohl B Nonceliac Gluten Sensitivity. Advancesin
Nutrition: An International Review Journal. 2016; 7:1105–10.
- Mulder CJJ, van Wanrooij RLJ, Bakker SF, Wierdsma N,Bouma G.
Gluten-Free Diet in Gluten-Related DisordersDigestive Diseases.
2013; 31: 57-62.
- Mari, A., Abu Backer, F., Mahamid, M. et al. Bloating and
Abdominal Distension: Clinical Approach and Management. Adv
Ther2019;36: 1075–1084.
- Barba E, Quiroga S, Accarino A, et al. Mechanisms of
abdominal distension in severe intestinal dysmotility:
abdomino-thoracic response to gut retention. Neurogastroenterol
Motil. 2013;25(6):e389–e394. doi: 10.1111/nmo.12128. )
- Maxton DG, Whorwell PJ. Abdominal distension in irritable
bowel syndrome: the patient’s perception. Eur Hepatol.
1992;4:241–243.
- Lewis M. Ambulatory abdominal inductance plethysmography:
towards objective assessment of abdominal distension in
irritable bowel syndrome.Gut. 2001;48(2):216–220. doi:
10.1136/gut.48.2.216.
- Dukowicz AC, Lacy BE, Levine GM. Small intestinal bacterial
overgrowth: a comprehensive review. Gastroenterol Hepatol.
2007;3:112–122.
- Bernstein J, Kasich A. A double-blind trial of simethicone
in functional disease of the upper gastrointestinal tract. J
Clin Pharmacol.1974;14(11):617–623. doi:
10.1002/j.1552-4604.1974.tb01382.x.
- Liu J, Chen G, Yeh H, Huang C, Poon S. Enteric-coated
peppermint-oil capsules in the treatment of irritable bowel
syndrome: a prospective, randomized trial. J Gastroenterol.
1997;32(6):765–768. doi: 10.1007/BF02936952.
- Cappello G, Spezzaferro M, Grossi L, Manzoli L, Marzio L.
Peppermint oil (Mintoil®) in the treatment of irritable bowel
syndrome: a prospective double blind placebo-controlled
randomized trial. Dig Liver Dis. 2007;39(6):530–536. doi:
10.1016/j.dld.2007.02.006.
- Halmos E, Power V, Shepherd S, Gibson P, Muir J. A diet low
in FODMAPs reduces symptoms of irritable bowel syndrome.
Gastroenterology.2014;146(1):67–75. doi:
10.1053/j.gastro.2013.09.046.
- Catassi G, Lionetti E, Gatti S, Catassi C. The low FODMAP
diet: many question marks for a catchy acronym. Nutrients.
2017;9(3):292. doi: 10.3390/nu9030292. (PMC free article)
- Camilleri M, Bharucha A, Ueno R, et al. Effect of a
selective chloride channel activator, lubiprostone, on
gastrointestinal transit, gastric sensory, and motor functions
in healthy volunteers. Am J Physiol Gastrointest Liver Physiol.
2006;290(5):G942–G947. doi: 10.1152/ajpgi.00264.2005.
- Tack J, Stanghellini V, Dubois D, Joseph A, Vandeplassche L,
Kerstens R. Effect of prucalopride on symptoms of chronic
constipation. Neurogastroenterol Motil. 2013;26(1):21–27. doi:
10.1111/nmo.12217.
- Castro J, Harrington A, Hughes P, et al. Linaclotide
inhibits colonic nociceptors and relieves abdominal pain via
guanylate cyclase-C and extracellular cyclic guanosine
3′,5′-monophosphate. Gastroenterology.2013;145(6):1334–1346.e11.
doi: 10.1053/j.gastro.2013.08.017.
- Limbo AJ, Schneier HA, Shiff SJ, et al. Two randomized
trials of linaclotide for chronic constipation. N Engl J Med.
2011;365:527–536. doi: 10.1056/NEJMoa1010863.
- Lacy BE, Schey R, Shiff SJ, et al. Linaclotide in chronic
idiopathic constipation patients with moderate to severe
abdominal bloating: a randomized, controlled trial. PLoS One.
2015;10:e0134349. doi: 10.1371/journal.pone.0134349.
- Videlock E, Cheng V, Cremonini F. Effects of linaclotide in
patients with irritable bowel syndrome with constipation or
chronic constipation: a meta-analysis. Clin Gastroenterol
Hepatol. 2013;11(9):1084–1092.e3. doi:
10.1016/j.cgh.2013.04.032.
- Caldarella M, Serra J, Azpiroz F, Malagelada J. Prokinetic
effects in patients with intestinal gas retention.
Gastroenterology. 2002;122(7):1748–1755. doi:
10.1053/gast.2002.33658
- Accarino A, Perez F, Azpiroz F, Quiroga S, Malagelada J.
Intestinal gas and bloating: effect of prokinetic stimulation.
Am J Gastroenterol.2008;103(8):2036–2042. doi:
10.1111/j.1572-0241.2008.01866.x.
- Pimentel M, Lembo A, Chey W, et al. Rifaximin therapy for
patients with irritable bowel syndrome without constipation. N
Engl J Med.2011;364(1):22–32. doi: 10.1056/NEJMoa1004409.
- Sharara A, Aoun E, Abdul-Baki H, Mounzer R, Sidani S, ElHajj
I. A randomized double-blind placebo-controlled trial of
rifaximin in patients with abdominal bloating and flatulence. Am
J Gastroenterol.2006;101(2):326–333. doi:
10.1111/j.1572-0241.2006.00458.x.
- Moayyedi P, Ford A, Talley N, et al. The efficacy of
probiotics in the treatment of irritable bowel syndrome: a
systematic review. Gut. 2008;59(3):325–332. doi:
10.1136/gut.2008.167270.
- Jonkers D, Stockbrügger R. Review article: probiotics in
gastrointestinal and liver diseases. Aliment Pharmacol Ther.
2007;26:133–148. doi: 10.1111/j.1365-2036.2007.03480.x.
- Ringel Y, Carroll I. Alterations in the intestinal
microbiota and functional bowel symptoms. Gastrointest Endosc
Clin N Am. 2009;19(1):141–150. doi: 10.1016/j.giec.2008.12.004.
- Ringel-Kulka T, Palsson O, Maier D, et al. Probiotic
bacteria Lactobacillus acidophilus NCFM and Bifidobacterium
lactis bi-07 versus placebo for the symptoms of bloating in
patients with functional bowel disorders. J Clin
Gastroenterol.2011;45(6):518–525. doi:
10.1097/MCG.0b013e31820ca4d6.
- Barba E, Burri E, Accarino A, et al. Abdominothoracic
mechanisms of functional abdominal distension and correction by
biofeedback. Gastroenterology.2015;148(4):732–739. doi:
10.1053/j.gastro.2014.12.006. (PubMed)
- Tack J. A controlled crossover study of the selective
serotonin reuptake inhibitor citalopram in irritable bowel
syndrome. Gut.2005;55(8):1095–1103. doi:
10.1136/gut.2005.077503.
- Rahimi R, Nikfar S, Abdollahi M. Efficacy and tolerability
of Hypericum perforatum in major depressive disorder in
comparison with selective serotonin reuptake inhibitors: a
meta-analysis. Prog Neuropsychopharmacol Biol
Psychiatry.2009;33(1):118–127. doi: 10.1016/j.pnpbp.2008.10.018.
- Drossman D, Toner B, Whitehead W, et al.
Cognitive-behavioral therapy versus education and desipramine
versus placebo for moderate to severe functional bowel
disorders. Gastroenterology.2003;125(1):19–31. doi:
10.1016/S0016-5085(03)00669-3.
- Schmulson M, Chang L. Review article: the treatment of
functional abdominal bloating and distension. Aliment Pharmacol
Ther.2011;33(10):1071–1086. doi:
10.1111/j.1365-2036.2011.04637.x.
|
|
|
|