|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
[ Sadržaj
] [ Indeks autora ]
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
UDK 616.12-008.331.1-057.875(407.11) 613.2-057.875(497.11)"2015" COBISS.SR-ID 226836492 |
ISSN 0350-2899. - God. 41, br. 3 (2016), str. 203-207. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Originalni rad / Original paper Faktori rizika za razvoj
hipertenzije u vezi sa navikama u ishrani studenata Univerziteta u
Beogradu Andrijana Milošević
Georgiev, Dušanka Krajnović |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Preuzmite rad u pdf formatu | Sažetak: Cilj
studije bio je utvrđivanje zastupljenosti faktora rizika za razvoj
hipertenzije u vezi sa ishranom u populaciji studenata Univerziteta
u Beogradu. Ispitivan je unos soli i navike u ishrani kao
reverzibilni faktori rizika. Sprovedena je anketna studija preseka
sa namenski kreiranim upitnikom tokom novembra i decembra 2015.
godine na Mašinskom, Pravnom i Elektrotehničkom fakultetu
Univerziteta u Beogradu, koji u okviru studijskog programa ne uče
studente o ovim faktorima. U istraživanju je učestvovalo 487
studenata, najviše sa Pravnog fakulteta (210), zatim sa Mašinskog
(168) i najmanje sa Elektrotehničkog fakulteta (109). Malo više je
bilo studenata muškog pola (56,7%). Slane grickalice konzumira 75,8%
ispitanika, a kod 34,5% ispitanika navike u konzumiranju grickalica
se menjaju tokom ispitnog roka. Ribu manje od jednom nedeljno uzima
čak 39,8% ispitanika, a 19,9% ispitanika svakodnevno konzumira
slatkiše. Više od polovine ispitanika (63,9%) konzumira brzu hranu.
Energetska pića uglavnom ne konzumiraju (52,2%), a 22,4% konzumira
samo pred ispit. Rezultati istraživanja ukazuju na zastupljenost
reverzibilnih faktora rizika kod ispitivane studentske populacije.
Kako bi se sprečio razvoj hipertenzije u starijem životnom dobu i
smanjio broj prisutnih faktora rizika neophodno je razvijanje
edukativnih programa o pravilnoj ishrani i adekvatnom unosu
namirnica. Ključne reči: studenti, ishrana, unos soli, faktori rizika, hipertenzija. Summary: The aim of the study was to determine the
presence of risk factors for developing hypertension in the
University of Belgrade student population whose faculties do not
provide the opportunity to learn about these factors. A
cross-sectional study was conducted during November and December
2015 at the Faculty of Mechanical Engineering, the Faculty of
Electric Engineering and the Faculty of Law. The respondents filled
in a questionnaire, which was approved by the Ethics Committee for
bio-medical research from the Faculty of Pharmacy. The study
included 487 students. 56.7% were male students. Most of the
respondents studied Law (210), followed by Mechanical Engineering
(168) and Electrical Engineering (109). 75.8% of respondents
consumed salty snacks, while 34.5% of them changed their habits of
consuming snacks during the examination period. Fish was consumed
less than once a week by 39.8% of the respondents, whereas 19.9% of
them consumed candies every day. 63.9% consumed fast food. Energy
drinks were not consumed by the majority (52.2%), while 22.4% only
consumed them before an exam. The research results indicated the
presence of reversible risk factors in the examined student
population. In order to prevent the development of hypertension in
the elderly population and reduce the number of risk factors
present, it is necessary to develop educational programs for proper
diet and adequate intake of food groups. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
UVODPravilan način ishrane je važan deo zdravog stila života i kao
takav treba da bude usvojen u mlađem životnom dobu. Uravnotežena
ishrana mladih ljudi je osnov za zdrav razvoj, očuvanje i
unapređenje zdravlja, s jedne strane, ali može biti i uzročnik
pojave bolesti, ili njenog sprečavanja, s druge strane. Tokom
proteklih nekoliko decenija, dosta je pažnje posvećeno odnosu između
telesne težine, fizičke aktivnosti, navika u ishrani i drugim
oblicima ponašanja sa pojavom hipertenzije. U skorije vreme,
učestalost gojaznosti i hipertenzije je značajno porasla [1]. Prema
Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), 400 miliona odraslih širom
sveta je gojazno, dok 1,6 milijarde ima prekomernu telesnu težinu
[2]. Kategorije uhranjenosti prema SZO iz 1997. godine određuju se
prema BMI (Body Mass Index) i podeljene su u tri kategorije:
pothranjenost (BMI<18,5), normalna uhranjenost (BMI=18,5–24,9) i
prekomerna uhranjenost (predgojaznost BMI=25–29,9 i gojaznost
BMI>30) [1]. Socioekonomski i demografski faktori, kao i savremene
navike u ishrani, u drugoj polovini 20. veka, doprineli su pojavi
pandemijskih razmera gojaznosti i prekomerne telesne mase. Sve to
prate brojne metaboličke i hemodinamske promene koje rezultuju
hipertenzijom, kao i drugim kardiovaskularnim oboljenjima [3].
Fizička aktivnost predstavlja jedan od ključnih bihejvioralnih
faktora za unapređenje zdravlja, o čemu brojne studije svedoče.
Nažalost, redovna i pravilna fizička aktivnost nije sastavni deo
svakodnevice velikog dela populacije. Prema proceni SZO, 60% ljudi
širom sveta je nedovoljno fizički aktivno [2]. MATERIJAL I METODEProspektivna studija preseka sprovedena je tokom novembra i decembra 2015. godine na Mašinskom, Pravnom i Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Uzorak su predstavljali svi studenti navedenih fakulteta koji su prihvatili da učestvuju u studiji, nakon što su od anketara dobili informacije o ciljevima i metodi ispitivanja i dali usmenu saglasnost. Uzorak je definisan kao 5% ukupnog broja studenata po svakom fakultetu. Ovo istraživanje deo je šire studije pod nazivom „Stavovi i ponašanja studenata u vezi sa faktorima rizika za hipertenziju“, koja je odobrena od strane Etičkog komiteta za biomedicinska istraživanja Farmaceutskog fakulteta u Beogradu. Prikupljeni podaci su kodirani i uneti u bazu. Deskriptivna statistika je korišćena za prikaz demografskih karakteristika ispitanika, a hi-kvadrat test nezavisnosti je korišćen za utvrđivanje korelacije određenih podataka. Za statističku obradu rezultata korišćen je softver SPSS 18.0. REZULTATIUkupan broj ispitanika u ovom istraživanju bio je 487 sa tri
fakulteta Univerziteta u Beogradu (Mašinski – 168; Pravni – 210 i
Elektrotehnički – 109). Nešto više je bilo ispitanika muškog pola
(56,7%), pri čemu 9 studenata nije odgovorilo na sva pitanja.
Najviše studenata bilo je sa druge i treće godine studija: 150 i 119
ispitanika. Prosečna godina starosti kod ispitanika bila je
22,06±1,75 (opseg od 19 do 30 godina).
Nešto manje od petine ispitanika (23,8%) izjasnilo se da ne konzumira slane grickalice (slane štapiće/perece, čips, krekere, kokice, slani kikiriki), dok se 34,5% ispitanika izjasnilo da im se navike tokom ispitnog roka menjaju u pogledu konzumiranja slanih grickalica. Svakodnevno najviše ispitanici konzumiraju čips i kokice (3,5%), a najmanje krekera (0,8%). 39,8% ispitanika ribu konzumira manje od jednom nedeljno. Većina ispitanika je odgovorila da konzumira slatkiše, i to čak u 88,9%, dok se kod polovine (50,3%) menjaju navike u konzumiranju slatkiša tokom ispitnog roka (grafik 1). Svakodnevno konzumiranje slatkiša je kod 19,9% ispitanika. Grafik 1. Konzumiranje slatkiša tokom i van
ispitnog roka. Na pitanje da li konzumiraju brzu hranu, 63,9% ispitanika je
odgovorilo da konzumira, i to 23,8% 2–3 puta nedeljno, a 40,9%
jednom nedeljno ili ređe. Jedno od pitanja u upitniku bilo je i o
pušačkom statusu. 26,3% se izjasnilo kao pušači. Najviše je onih
koji su u pušači duže od godinu, a kraće od pet godina (15,2%), dok
8% ispitanika ima pušački staž duži od 5 godina. Manje od jedne
paklice dnevno konzumira 13,8%, dok 2,3% puši više od jedne paklice
dnevno. Alkohol konzumira 72,9% ispitanika, i to najviše pivo
(24,4%) i vino (12,3%). Više od polovine ispitanika ne konzumira
energetska pića (52,2%), 22,4% samo pred ispit, 10,9% samo na
žurkama, a 8,6% redovno konzumira energetske napitke. Upotreba kafe
kod ispitanika je u znatno većem procentu: 66,7% pije kafu, a
najviše je ispitanika u grupi koja konzumira kafu jednom dnevno
(34,7%). Međutim, 5,7% ispitanika konzumira kafu više od tri puta na
dan. Takođe, jedno od pitanja bilo je u vezi sa bavljenjem fizičkom
aktivnošću, gde se svega 5,7% ispitanika izjasnilo da se bavi
fizičkom aktivnošću. DISKUSIJANačin ishrane i prekomerna telesna težina ukazuju na direktnu
korelaciju sa većom prevalencom hipertenzije [6]. Izračunavanjem
BMI, utvrđeno je da je gojaznih osoba 3,54%, podjednako su
zastupljena oba pola, dok studija sprovedena na Medicinskom
fakultetu u Nišu svedoči da su osobe ženskog pola značajno ređe
gojazne od predstavnika muškog pola na istom fakultetu [3]. Slični
ciljevi proučavani su kroz studiju koja je uključila 1249 studenata
iz Grčke, gde je potvrđeno da je BMI povezan sa hipertenzijom u oba
pola [7]. Rezultati svedoče da je u populaciji studenata u ovom
istraživanju, procenat hipertenzivnih 4,1%, a zastupljenost
pozitivne porodične anamneze je prisutna kod 22,2%. Slična studija u
Španiji pokazala je da je zastupljenost hipertenzivnih osoba među
studentima značajno viša (19,4%) [8], dok su rezultati istraživanja
u Bosni i Hercegovini, u kojoj su učestvovali studenti medicinskih
fakulteta, pokazala znatno manju zastupljenost hipertenzije (2,3%)
[1]. ZAKLJUČAKOvo istraživanje je za fokus imalo populaciju studenata kao grupaciju idealnu za ranu detekciju, ali prevashodno za preventivno delovanje, kroz nutritivne navike i adekvatnu fizičku aktivnost, s ciljem da se smanji rizik za razvoj hipertenzije. Rezultati istraživanja ukazuju na značajnu zastupljenost reverzibilnih faktora rizika kod ispitivane populacije studenata. Kako bi se sprečio razvoj hipertenzije u starijem životnom dobu i smanjio broj prisutnih faktora rizika, neophodno je razvijanje edukativnih programa o pravilnoj ishrani i adekvatnom unosu namirnica. Stoga, neophodno je da se započne sa preventivnim merama u vidu ustaljenih zdravih nutritivnih navika i redovne fizičke aktivnosti od ranog detinjstva jer se navike u tom uzrastu najlakše usvajaju i zadržavaju tokom čitavog života. LITERATURA1. Alibabić V, Mujić I, Rudić D, Golob M, i sar. Assessment of
Diet Quality and Nutritional Risks Representation of University of
Bihać. Procedia - Social and Behavioral Sciences. 2014; 116:
2137–40. Autori se zahvaljuju svim nastavnicima, saradnicima i
studentima Pravnog, Elektrotehničkog i Mašinskog fakulteta,
Univerziteta u Beogradu, koji su doprineli sprovođenju ovog
istraživanja. Rad je urađen u okviru projekata 175036 i 41004 koje
finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
Republike Srbije. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Adresa autora / Corresponding
address: Dušanka Krajnović Katedra za socijalnu farmaciju i farmaceutsko zakonodavstvo, Univerzitet u Beogradu -Farmaceutski fakultet, Vojvode Stepe 450, 11000 Beograd, Srbija. E-mail: dusica.krajnovic@pharmacy.bg.ac.rs |
Rad primljen: 30.4.2016. Rad prihvaćen: 30.7.2016. Elektronska verzija objavljena: 3.11.2016. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
[ Sadržaj
] [ Indeks autora ]
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|