|
|
|
UVOD
Alergija predstavlja poremećaj imunološkog sistema pojedinca,
odnosno negativnu reakciju na vanjske poticaje koji su potpuno
bezopasni za većinu ljudi. Naziv alergija je grčkog porijekla i
nastala je spajanjem reči alos= promijenjen i ergeia= reakcija.
Spektar uzročnika alergije je veoma širok, a kreće se od supstanci
iz okoliša (polen, prašina, sunce itd), životinja, medikamenata,
hrane itd. [1]. Poseban segment ovog problema su reakcije na
alergene u hrani. Hrana predstavlja primarnu potrebu čovjeka, te je
neophodna za održavanje života i zdravlja ljudi. Takođe, hrana
predstavlja i izvor zadovoljstva, posebno u bogatijim društvima gdje
postoji raznovrsnost ponude hrane. Dok je za većinu hrana izvor
ugode, za pojedince, ista može predstavljati opasnost koja dovodi do
neugodnih reakcija, pa čak i do smrti u najekstremnijim slučajevima
[2]. Alergijska reakcija na hranu definiše se kao poremećaj koji je
posljedica IgE specifičnog imunološkog odgovora, što se ponovo
javlja nakon ekspozicije određenoj vrsti hrane [3].
Iako se za alergije na hranu zna već duže vremena, tek se u zadnjih
dvadesetak godina posvećuje veća pažnja ovom problemu. Zanimljiva je
činjenica da je Hipokrat otac medicine još prije 2000 godina uočio i
opisao neke alergijske reakcije na hranu [4]. Alergeni u hrani su
prirodni proteini koji su otporni na djelovanje toplote,
proteolitičkih enzima i promjenu pH. Imuni sistem pojedinca može da
reaguje sa veoma malom količinom prisutnih alergena [5]. Generalno
se na alergije gleda kao na značajan zdravstveni problem, a postoji
i percepcija da se prevalencija i ozbiljnost simptoma povećava.
Prema dostupnim podacima i studijama, prevalencija se kreće od 1-3%
kod odraslih osoba, a čak i do 8% kod djece do 3 godine [6].
Alergije na hranu predstavljaju poremećaj o kojem se sve više govori
u svijetu. Prevalencija se uglavnom kreće od 1-7% od ukupnog broja
stanovnika. Važnost pojedinih alergena zavisi od uzrasta, a
prevalencija na pojedine alergene i od geografskog područja.
Najčešći alergeni kod dojenčadi i djece uzrasta do 3 godine su
mlijeko i jaja. U SAD veoma čest uzročnik alergija kod mlađe
populacije je i kikiriki, dok je ova alergija u Grčkoj potpuno
nepoznata. U Španiji i Japanu su česte alergije na ribu, a u Izraelu
na susam. U Francuskoj je gorušica (gorčica) jedan od glavnih
alergena. Svako geografsko područje ima svoje karakteristike po
pitanju učestalosti alergija i vrste alergena koji prevlađuje [7].
Generalno, učestalost alergija i vrste alergena se mijenjaju tokom
vremena. Problem alergija na hranu je od individualnog problema,
posljednjih godina postao značajan zdravstveni problem. Iako je
učestalost alergija veoma različita (kao i vrsta alergena) po
pojedinim regionima u svijetu, smatra se da je već oko 25%
populacije pod rizikom [8]. Obzirom da je jedini način borbe protiv
alergija izbjegavanje alergena u hrani, jasno je da su znanje i
informacije od velike važnosti za alergične osobe. U tom smislu,
zakonska regulativa je od velikog značaja za sigurnost i zdravlje
ovih pojedinaca. Zbog toga se zadnjih dvadesetak godina kontinuirano
radi na unapređenju zakona koji regulišu ovu oblast. Za države
članice EU (Evropske unije), obavezujuće su direktive i uredbe EK
(Evropske komisije), uz mogućnost da svaka država dopuni svoje
zakone prema svojim specifičnim potrebama. Jedan od načina je
pridržavanje lista obavezujućih alergena na deklaraciji prehrambenih
proizvoda [9].
CILJEVI RADA
Utvrditi da li postoji problem alergija na hranu kod u Kantonu
Sarajevo
Utvrditi kakva je učestalost nekih drugih alergija kod ispitanika
MATERIJAL I METODE RADA
Ovo presječno istraživanje o alergiji na hranu provedeno je tokom
marta i aprila 2017.g. među stanovnicima Kantona Sarajevo svih
dobnih skupina i to metodom slučajnog uzorka. Posebno dizajniran
anketni upitnik popunilo je 480 ispitanika. Ovo istraživanje
provedeno je retrospektivno. Istraživanje je obavljeno putem
anketnog upitnika. Izvršeno je pretraživanje dostupnih podataka o
istraživanjima provedenim u BiH i regionu, a koja se odnose na
prevalenciju alergija na hranu. Pripremljen je anketni upitnik
„Alergije na hranu“, sa ukupno 16 pitanja na koja odgovaraju
ispitanici. Upitnik je kreiran posebno za ovo istraživanje.
Istraživanje je provedeno na području Kantona Sarajevo, odnosno
obuhvaćene su sve kategorije stanovništva. Anketiranje ispitanika je
provodeno na sljedeće načine: Intervju direktno sa ispitanikom;
Kontakt sa ispitanicima putem elektronske pošte; Preko društvene
mreže (Google Disc);
Direktno intervjuisanje ispitanika je provedeno da bi istraživanje
obuhvatilo sve dobne i socijalne grupe populacije Kantona Sarajevo,
kao i da bi se osigurali podaci za određen broj porodica sa svim
njenim članovima. Istraživanje je provedeno u periodu mart - april
2017. godine.
Statistička obrada podataka :Rezultati istraživanja su prezentovani
u skladu sa popunjenim upitnikom, a u vidu apsolutnih brojeva (N) i
procentualnih vrijednosti (%). Statistička obrada podataka urađena
je korištenjem statističkog kalkulatora „Social Science Statistic“.
Za nominalne varijable korišteni su Hi-kvadrat test i ANOVA test. P
vrijednosti <0,05 se smatrala statistički signifikantnom.
REZULTATI
Ukupan broj anketiranih stanovnika u Kantonu Sarajevo iznosi 480.
Od ukupnog broja anketiranih 168 (35%) su osobe muškog spola, a 312
(65%) ženskog spola.
Broj ispitanika ženskog spola je značajno veći od broja ispitanika
muškog spola (Hi-kvadrat test, χ2 =22,0972, p= 0,00003; za p <
0,05). Broj ispitanika mlađih od 18 godine je iznosio 37 (8%)
značajno manji od broja odraslih osoba 443 (92%) (Hi-kvadrat test χ
= 209,1042, p < 0,05)
Grafikon 1. Struktura ispitanika po pitanju
učestalosti neke, bilo koje vrste alergije
Od 480 ispitanika 244 ispitanika (51%) je odgovorilo da je imala
bilo koju vstu alergije (Grafikon 1), a 236 (49%) negativno, odnosno
ne postoji značajna razlika u broju osoba između grupe koja ima
neku, bilo oku vrstu alergije i grupe koja je nema (Hi-kvadrat test:
χ = 0,0667; p= 0,796246, za p< 0,05). Jedna petina ili 96 (20%)
ispitanika je odgovorilo da ima alergiju na hranu, odnosno 386 (80%)
da je nema (Grafikon 2), što predstavlja značajnu razliku između ove
dvije grupe ispitanika (Hi-hvadrat test; χ= 94,9451, p<0,05).
Grafikon 2. Struktura ispitanika prema odgovoru na
pitanje učestalosti alergije na hranu kod svih ispitanika
Grafikon 3. Struktura i odnos ispitanika po pitanju učestalosti
alergije prema spolu i starosnoj dobi
Od ukupnog broja muškaraca (147), njih 122 (83%) nije alergično
na hranu, a 25 (17% ) jeste. Kod žena je broj alergičnih na hranu 64
(22%), a kod mlađih od 18 godina, broj alergičnih na hranu je 7
(19%) što je prikazano na Grafikonu 3. Procenat alergija kod
muškaraca, žena i djece se statistički ne razlikuju značajno
(Hi-kvadrat test ; χ = 1,3366; p = 0,512568; p <0,05).
Na pitanje: imate li alergiju na hranu u odnosu na ostale alergije,
od 480 ispitanika, 244 je potvrdilo neki vid alergije, a 96 (39%)
ima i alergiju na hranu, dok 148 (61%) ima neki drugi oblik
alergije. Polovina ispitanika koji su alergični na hranu (njih 96),
u 49% slučajeva su takođe alergični i na druge alergene.
Prikaz strukture učestalosti alergena u hrani (Tabela 1): najčešće
su alergije prijavljene na mliječne proizvode (3,96%), pa žitarice i
orašasti plodovi po (3,33%).
Tabela br. 1. Prikaz namirnica na koje su
ispitanici alergični (N=96)
Prema prikazanom grafikonu 4, alergijske reakcije se najčešće
pojavljuju odmah (u roku od 15 minuta) i to kod 51% ispitanika, pa
posle pola sata (25%).
Grafikon 4. Struktura ispitanika po vremenu koje
prođe od unosa alergena do nastanka simptoma alergije
Od 96 ispitanika alergičnih na hranu, njih 29 (30%) je zbog težih
oblika alergija hospitalizovano.
Od ukupnog broja ispitanika sa alergijom na hranu njih 56 (58%) su
dijagnosticirani, a 40 (42%) nisu, što je veliki dijagnostički
problem.
Od ukupno 56 ispitanika sa tačnom dijagnozom, 15 (27%) je obavilo
kožni test, 15 (27%) je radilo krvne nalaze, njih 9 (16%) je obavilo
i kožni i krvni test, a 17 (30%) je dijagnosticirano na osnovu
simptoma bez dodatnih pretraga(Grafikon 5). Vrste pretraga, odnosno
načina dijagnosticiranja ne pokazuju uzajamno značajne statističke
razlike (Hi-kvadrat; χ=1,7629, p = 0,623037; za p< 0,05).
Grafikon br. 5. Struktura ispitanika prema
odgovoru na pitanje: na koji način vam je dijagnosticirana alergija
na hranu?
Ispitanici alergični na hranu, imaju u 55 (57%) slučajeva i druge
članove porodice koje imaju neku alergiju, što ne predstavlja
značajnu statističku razliku u odnosu na grupu ispitanika čiji
članovi porodice nemaju alergije (Hi-kvadrat test ; χ= 1,0263 , p =
0,311032 , za p <0,05%).
Na pitanje da li provjeravaju sadržaj na prehrambenim artiklima,
ispitanici su odgovorili na sljedeći način: (Grafikon 6 i 7)
Grafikon 6. Struktura ispitanika prema odgovoru na
pitanje: da li ako ste alergični na hranu provjeravate sadržaj na
deklaraciji?
Grafikon 7. Struktura ispitanika prema odgovoru na pitanje: da li,
ako niste alergični na hranu, provjeravate sadržaj na deklaraciji?
Deklaraciju, odnosno sastojke u prehrambenim artiklima provjerava
67% osoba sa alergijom na hranu, dok je ovaj procenat samo 33% kod
ispitanika koji nemaju alergije na hranu. Iz navedenog zaključujemo
da postoji značajna razlika u navikama čitanja deklaracija kod
alergičnih osoba i onih koje to nisu (Hi-kvadrat test; χ = 60,3412 ,
p < 0,00001, za p< 0,05). Anketirani sa alergijom na hranu uglavnom
nisu zadovoljni označavanjem alergena (70% slučajeva), dok je 21%
ispitanika zadovoljno trenutnom situacijom, a 9% nije odgovorilo na
ovo pitanje. Iz navedenog zaključujemo da postoji značajna razlika u
zadovoljstvu označavanja kod alergičnih osoba (Hi-kvadrat test; χ =
40,541 , p < 0,00001, za p< 0,05)
Po pitanju uticaja alergija na kvalitet života (Tabela 2), postoji
značajna razlika između pojedinih kategorija odgovora. Najviše
ispitanika ima probleme, ali se snalazi (34 ispitanika ili 35,4%),
dok se najmanji broj odgovora (10 ispitanika ili 10,4 %) odnosi na
kategoriju „uvijek sam zabrinut“ ( χ = 40,915, p<0,0001 , za p ≤
0,05).
Tabela 2. Uticaj alergija na hranu na kvalitet
života
DISKUSIJA
Anketa o alergiji na hranu provedena na području Kantona Sarajevo
je obuhvatila 480 ispitanika. Od ukupnog broja ispitanika, 443 su
bili zastupljeni odrasli ili 92%, dok je mlađih od 18 godina bilo 37
ili 8 %. U grupi ispitanika, dominira je ženski spol sa 65 % (312).
Iako je značajna razlika u broju ispitanika ženskog i muškog spola,
ovo nije uticalo na rezultate ankete. Po pitanju spola ne postoji
razlika u učestalosti alergija na hranu, te se ni u jednoj
provedenoj nama dostupnoj studiji ne postoji značajna razlika
alergičnih po spolu.
Od 480 ispitanika, njih čak oko polovina 244 (51%) je prijavilo da
ima neki vid alergije (polen, kućna prašina, dlake, lijekovi, hrana,
sunce itd.), dok je 96 (20%) naznačilo da ima alergiju na hranu. Od
ukupnog broja slučajeva alergija, hrana se pojavljuje kao alergen u
značajnom obimu u 39 % slučajeva. Od ispitanika koji su alergični na
hranu (ukupno 96), njih 49 (51%) ima samo alergiju na hranu, dok
preostalih 47 (49%) ima i neki drugi oblik alergije. Kod odraslih,
najveći broj alergija je vezan za inhalacione alergije i one se
razvijaju kao posljedica IgE senzitivnosti na aeroalergene, sa
unakrsnom reakcijom na hranu. Kod osoba koje su alergične na polen,
lateks, kućnu prašinu i sl., javljaju se takođe i unakrsne alergije
na hranu biljnog porijekla: svježe voće, orašasti plodovi i povrće.
Čak kod 40% odraslih alergičnih na polen, javlja se takođe i
alergija na biljnu hranu [6]. Neke druge studije tvrde da je
prevalencija alergije na uzorke hrane uslovljena geografskim
položajem, socioekonomskim uslovima i prehrambenim navikama. Odavno
je poznato da alergija na hranu više pogađa djecu nego odrasle. Na
temelju tih istraživanja prevalencija alergijske reakcije na hranu
je oko 5% kod odraslih i 8% kod djece, a te su brojke i dalje u
porastu. Kao mogući faktor rizika navode se spol, nedostatak
vitamina D, nepravilna prehrana i debljina, povećana higijena,
genetika, atopijske bolesti, povećano korištenje antacida, vremena
izlaganja alergenu i dr. Najčešći alergeni u dječijoj populaciji su
kravlje mlijeko (2,2%), kikiriki (1,8%) i orašasti plodovi (1,7%),
dok kod odraslih to su školjke (1,9%), voće (1,6%) i povrće (1, 3%)
[7].
Do alergijske reakcije može doći konzumiranjem hrane s alergenom,
udisanjem isparenja ili kontaktom sa takvom hranom. Reakcije se
kreću od izuzetno blagih simptoma kao što su osipi i žarenja do
veoma teških stanja kao što je anafilaktički šok [8]. Često
pacijenti koji su alergični na polen imaju unakrsnu alergiju tako da
osjećaju oralne i faringealne alergijske simptome jedući svježe voće
i povrće [10]. Godine 2007. provedeno je istraživanje alergija na
hranu kod djece do 6 godina starosti na području grada Osijeka,
Republika Hrvatska. Kreirani upitnik ispunilo je 810 roditelja, a
dobiven je rezultat da je 5,4 % djece alergično na hranu. Najčešći
uzročnici alergija su prehrambeni aditivi, jaja, kikiriki i mlijeko,
a zatim i med, pesticidi, riba i gluten. Zaključak ovog istraživanja
je da se alergije javljaju kod djece predškolskog uzrasta (uz visok
procenat prehrambenih aditiva kao uzroka alergije od skoro 41%), te
da je pravilno označavanje na deklaracijama od velike važnosti zbog
potrebe isključivanja opasnih namirnica iz prehrane [11]. Drugo
istraživanje provedeno 2014. godine takođe u Republici Hrvatskoj,
obuhvatilo je dojenčad 0-1 godine i djecu mlađeg uzrasta 1-4 godine.
U ispitivanje je uključeno 59 ispitanika kod kojih se sumnjalo na
alergiju na kravlje mlijeko. Nakon provedenog testiranja
(određivanje specifičnih IgE antitijela standardnim
imunofluorescentnim testom), potvrđena je alergija u 35,6%
slučajeva. Zaključak istraživanja je da se alergija na kravlje
mlijeko učestalo javlja kod posmatrane populacije te da se dijagnoza
uspostavlja relativno kasno. Veći procenat alergije je utvrđen kod
dječaka ove dobi, kao i kod djece koja žive na selu [12].
U Kabinetu za alergologiju Klinike za kožne bolesti UKC Tuzla
provedena su 2009. i 2012. godine intradermalna testiranja
pacijenata (224 i 316 pacijenata). U razmaku od samo 2 godine, uočen
je značajan porast broja pacijenata koji su senzibilizirani na
pojedine alergene u hrani. Autori studije kao moguće uzroke
povećanja broja slučajeva senzitivnosti navode promjene alergenosti
hrane, niži standard stanovnika, odnosno manju kupovnu moć i lošiji
kvalitete hrane, promjene u prehrambenim navikama i dr. Za donošenje
kvalitetnijih zaključaka, potrebno je provesti istraživanja u dužem
vremenskom periodu. Prema podacima ove studije, na području
Tuzlanskog kantona u 2012. godini, najčešći pozitivni alergeni u
hranu su bili : na povrće (grah, grašak i krompir), gljive, brašno,
piće (kakao, kafa, zeleni čaj) i voće [13].
Dobiveni rezultat prevalencije alergije na hranu u našem
istraživanju u ukupnom broju ispitanika (20%) ukazuje da je problem
alergija na području Kantona Sarajevo značajan, i da se učestalost
kreće u vrijednostima koje su karakteristične i za druge regije
Evrope i svijeta. Na primjer, u Velikoj Britaniji je procenat osoba
alergičnih (svi uzrasti), na hranu 20 % (Young, 1994. godina), u
Njemačkoj 34,9% (Zuberbier, 2004. godina), Francuskoj 3,24 % (Kanny,
2001. godina), SAD-u 28 % (Bock, 1987. godina), Holandiji 12 %
(Jansen, 1994. godina), Španiji 4,6 % (Woods, 2001. godina),
Australiji 19,1% (Woods 2001. godina), Danskoj 13% (Osterballe 2005.
godina) itd. Svi prezentovani podaci odnose se na samoprijavljene
slučajeve, bez obzira da li su ispitanici dijagnosticirani ili ne
[7]. Istraživanje (Lee. 2017.) u Koreji utvrdio je da je prevalenca
pojavnosti alergija na hranu vrlo individualna, te je rezultat
uticaja kulture, dobi, etičke pripadnosti te prehrambenih navika
[14]. Opšteprihvaćeno je mišljenje da se prevalenca alergije na
hranu povećava zadnjih decenija, naročito u zapadnim zemljama, ali
nedostaje visokokvalitetan dokaz zasnovan na dijagnozi potvrđenog
testiranjem u pogledu alergije na hranu koja bi podržala ovu
pretpostavku. Zbog visoke cijene i potencijalnih rizika povezanih sa
provođenjem testiranja na hranu u široj populaciji [15].
Po pitanju alergena u našem istraživanju, najveći broj ispitanika,
kao u većini nama dostupnih istraživanja, je alergičan na mlijeko i
mliječne proizvode (19 slučajeva), žitarice i orašaste plodove (po
16 slučajeva), te jaja, školjke, ribe, rakove, voće i drugo. Od 14
alergena koji su definisani zakonskom regulativom kao alergeni koji
se moraju označavati, ispitanici su prijavili alergije na sve sa ove
liste, osim lupina, a dodati su još neki (tabela 1). Od alergena
koji nisu na listi, prijavljeni su voće, sirće, med, kvasac i
prehrambene boje. Skoro 3% ispitanika je odgovorilo da je alergično
na druge namirnice (koje nisu na listi prioritetnih alergena), ne
navodeći tačno namirnice na koje su alergični. Obzirom da je oko 3%
ispitanika navelo namirnice koje nisu na listi propisanoj zakonom,
postoji potreba da se provede istraživanje na području BiH koje će
obezbjediti više podataka o tim alergenima. Ispitivanja provedena na
području Evrope pokazuju da su najčešće prijavljeni alergeni (a koji
nisu na listi) sljedeći: povrće i to najčešće grašak, paradajz,
špinat, patlidžan i mrkva, a zatim slijede čokolada, bijeli luk,
med, svinjetina, crni biber, kiseli krastavci, kakao, krompir,
šećer, piletina i govedina. Tako Zuberbier (Njemačka, 2004. godine)
izvještava o prevalenciji od 1,8% na povrće, dok ostale studije
(Gelincik 2008, Turska; Mustafayev 2012, Turska; Osterballe 2005,
Danska; Venter 2008, Velika Britanija) pokazuju prevalenciju manju
od 0,5% kada se radi o drugim alergenima [16].
Procenat prijavljenih alergena od strane ispitanika u našoj anketi
kreće se u rasponu koji je definisan pojedinim studijama kao
prosjek. Projekat European Academy of Allergy and Clinical
Immunology (EAACI): U 2014. godini, objavljeni su rezultati studije
o prevalenci alergija na hranu u Evropi, od strane EAACI ekspertne
grupe za alergije na hranu, a na bazi pregleda dostupnih studija
urađenih u periodu od 2000-2012. godine. Iako su se i ovdje
istraživači susreli sa veoma heterogenim studijama, sačinjen je
pregled učestalosti za osnovne alergene. Najčešća alergija je na
kravlje mlijeko, pšenicu, jaja, a zatim slijede orašasti proizvodi
po izjavi ispitanika, a potvrđeno i oralnim testom za hranu [17].
Studije rađene u Velikoj Britaniji odnose se na različite dobne
skupine djece do 15 godina. Prevalencija za samoprijavljene
slučajeve se kreće od 11-33 %, dok je procenat alergija potvrđenih
testovima značajno manji (1-5 %). Najčešći alergeni su jaja,
mlijeko, pšenica i kikiriki [18,19]. Postoji dosta podataka koji
sugerišu da su alergije na hranu uobičajene (obuhvataju do 10%
stanovništva), a prevalenca se povećava tokom zadnje do tri
decenije, ali izgleda da disproporcijalno obuhvata osobe u
industrijalizovanim zapadnjačkim regijama. One su češće kod djece u
poređenju sa odraslim. [20]
Naša anketa je pokazala da je broj slučajeva alergije na hranu od 96
slučajeva, od njih koji su dijagnosticirani 56 (58%), što je važna
činjenica. Prema odgovorima ispitanika, alergijske reakcije se
najčešće pojavljuju unutar 15 min. od konzumiranja (ili kontakta,
odnosno udisanja mirisa) hrane i to čak u 51% slučajeva i u roku od
30 minuta (26% slučajeva). Od 96 ispitanika koji prijavljuju
alergiju na hranu, njih 29 (30%) je boravilo u bolnici zbog
alergije. Od 56 ispitanika koji su dijagnosticirani, 15 je radilo
kožni test, 9 krvne nalaze, 17 oba navedena testa (kožni i krvni
nalazi), a 15 ih je dijagnosticirano od strane ljekara na osnovu
simptoma. Na osnovu odgovora ispitanika zaključeno je da se koriste
sve navedene metode dijagnosticiranja, te da statistički ne postoji
značajna razlika u nabrojanim testovima po pitanju njihovog
korištenja. Procenat dijagnosticiranih alergija u odnosu na ukupan
broj ispitanika (480) iznosi 11,67 %. Obzirom da se slučajevi
alergija često javljaju kod više članova porodice, u ovoj anketi je
dobiven podatak da osobe alergične na hranu imaju i druge članove
porodice sa nekom od alergija u 55 slučajeva, što ne predstavlja
značajnu statističku razliku.
Osobe alergične na hranu primjenjuju eliminacione dijete, odnosno
izbjegavaju uzimanje prehrambenih proizvoda na koje su alergične.
Zbog toga je značaj jasnih i lako čitljivih deklaracija za njih
mnogo veći. To je pokazala i anketa. Na pitanje da li čitaju
deklaracije na proizvodima, skoro 70% je odgovorilo sa DA, dok je
taj procenat oko 33% kod osoba koje nemaju alergije na hranu. Na ovo
pitanje odgovor nisu dale samo 3 osobe koje imaju alergiju i čak 162
osobe koje nemaju alergiju. Na pitanje da li su zadovoljni sa
označavanjem alergena na prehrambenim proizvodima, od 96 osoba koje
imaju alergiju 67 (70%) nije zadovoljno. Razlozi nezadovoljstva
kupaca nisu ispitivani ovom anketom.
Takođe online istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji
(Anaphylaxis Campaign, 2005. i 2006. godine) sa sličnim pitanjem
(pitanje je glasilo: „Koliko dobrim ili lošim ocjenjujete trenutni
sistem deklarisanja za alergične osobe?“) pokazalo je sljedeće
slične rezultate: Vrlo dobro 0,8%, prilično dobro 32,5%, prilično
loše 39,1%, veoma loše 26,3% i ne znam 1,3%. Odgovori prilično loše
i veoma loše zajedno iznose 65,4%, dok je kod naše ankete ovaj
procenat 70%. Jedan od zaključaka ovog istraživanja je da bi
potrošačima bilo mnogo lakše donijeti odluku ukoliko bi preventivno
upozorenje bilo definisano, kao i način preventivnog upozorenja
kojeg bi svi proizvođači koristili na isti način.
Jedan od najznačajnijih projekata realizovan u cilju prikupljanja
podataka o alergijama na hranu u Evropi je EuroPrevall (The
Prevalence, Cost and Basis of Food Allergy across Europe) projekat.
Finansiran je od strane EU, realizacija projekta je započela 2005.
godine, a projekat je trajao skoro 5 godina. U projektu su
učestvovala 63 partnera iz 23 zemlje, kao i saradnici iz Sjeverne
Amerike, Australije, Novog Zelanda i Afrike. Istraživanja su vršena
u skladu sa zakonski usvojenom listom alergena u tom periodu, kao i
nekim novim namirnicama koje su se pokazale kao važni alergeni u
pojedinim regionima Evrope. Prioritet 1 su bili: jaja, mlijeko,
orašasti plodovi (lješnik), riba, školjke, kikiriki, jabuka, breskva
i celer, dok su prioritet 2: kivi, gorušica, susam, soja, orah i
pšenica.
Rezultati studija su veoma zavisni od geografskog područja na kojem
se istraživanje provodi. Zajednički alergeni širom Evrope su: jabuke
i lješnici, a zatim kikiriki, breskva, celer, riba i škampi.
Nabrojana hrana smatra se prioritet broj 1 u Evropi. Alergije na
mlijeko i jaja se javljaju isključivo kod djece. Prioritet broj 2
su: kivi i orasi, s tim da se kivi pokazao kao značajan alergen u
cijeloj Evropi. Hrana 3. prioriteta uključuje: mrkvu (značajan
alergen u Litvaniji), paradajz, lubenicu i bananu. Na listi su i
neki novi alergeni koji se do sada nisu smatrali prioritetnim [21].
Prevalencija alergija na hranu u Evropi- European Food Safety
Authority (EFSA) 2011. godina. Projekat je urađen sa sličnim ciljem
na području Evrope je „Prikupljanje literature i pregled učestalosti
alergije na hranu u Evropi“. Urađen je od strane EFSA u 2011.
godini, a ciljevi projekta su: Pregled raspoloživih naučnih podataka
o učestalosti alergija na hranu. Određivanje praga koncentracije za
svaki alergen (gdje je to moguće). Pregled dostupnih analitičkih
metoda za određivanje alergena na hranu.
Prikupljeno je ukupno 7333 članka, od kojih su 92 ušla u
razmatranje. Od tog broja, 52 se odnose na evropske države: Danska,
Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island,
Švedska, Italija, Holandija, Norveška, Portugal, Španija, Turska i
Velika Britanija. Studije su obuhvatile različite starosne grupe
populacije, različite alergene, kao i raznovrsne metode prikupljanja
podataka i dijagnosticiranja. Neki alergeni su detaljno ispitani
(kao npr. mlijeko, kikiriki i ribe), dok za druge još uvijek ima
veoma malo podataka (lupin i celer). Po pitanju istraživanja
pojedinačnih alergena postoje mnoge studije, a što se tiče procenta
učestalosti alergija na hranu, odabran je veoma mali broj studija u
kojima su provedena kontrolna dijagnosticiranja. Pregledom
prikupljenih studija, uočeno je 27 studija koje su prikupile podatke
na druge alergene u hrani (koji nisu uobičajeni). Drugi prijavljeni
alergeni u Evropi su uglavnom: povrće poput graška, paradajza,
špinata, patlidžana i mrkve, zatim čokolada, bijeli luk, med,
svinjetina, crni biber, kiseli krastavac, kakao, krompir, šećer,
piletina i govedina. Takođe je prijavljen određen broj alergena kao
generalni termin: boje, aditivi i sokovi. U drugim regionima svijeta
kao alergeni su prijavljeni i: manioka, heljda, patka, monosodium
glutamat itd. [22]. Istraživanje (Corinnne A. et al.2018), autori
preporučuju izbjegavanje hrane koja sadrži alergene, iako se
klinička praksa u ovom pogledu mijenjala [23].
Kako alergije na hranu značajno utiču na kvalitet života pojedinca
kao i njegove porodice, zadnje pitanje ove ankete je bilo da
ispitanici ocijene uticaj alergije na kvalitet svog života.
Ispitanici su mogli procijeniti uticaj pomoću 5 predloženih odgovora
gdje je stepenovan uticaj od „neznatnog“, zatim „postoji, ali se
snalazim“, „postoji“, „često imam probleme“, do najgoreg scenarija,
„uvijek sam zabrinut“. Najveći broj ispitanika je ocijenilo da
„problem postoji, ali da se snalaze“ (34 odgovora, odnosno 35,4%), a
najmanje odgovora je bilo „uvijek sam zabrinut“ (10, odnosno 10,4%)
(tabela 2). Pojam kvalitet života može imati različita značenja i
generalno obuhvata mnogo faktora: slobodu, sigurnost, finansijske
mogućnosti, duhovno zadovoljstvo, zdravlje, kvalitet okoliša itd.
Kvalitet života u vezi sa zdravljem se može definisati na razne
način, a u osnovi podrazumjeva ličnu percepciju zdravlja, što
uključuje fizičku spremnost, psihološki status, socijalne i
profesionalne mogućnosti itd. [24]. Postojeći vodič o označavanju
alergena se takođe dorađuje u okviru Evropske komisije, a odnosi se
na listu alergena u Aneksu II Propisa o deklarisanju prehrambenih
artikala [25].
Obzirom da BiH uvozi hranu, najčešće iz država EU ili država
regiona, od značaja za potrošače je da su Republika Hrvatska i
Republika Slovenija kao članice EU morale uskladiti svoju zakonsku
regulativu s EU uredbama i direktivama. Takođe za nas je od interesa
i zakonska regulativa Republike Srbije, koja iako nije u EU, kao i
BiH nastoji usklađivati redovno zakonsku regulativu s EU uredbama i
direktivama. U Srbiji je na snazi Pravilnik o deklarisanju,
označavanju i reklamiranju hrane („Sl. glasnik RS”, br. 85/2013)
koji od 2014. godine uvodi obavezno deklarisanje 14 alergena tako da
se jasno razlikuju od ostalih sastojaka [26].
ZAKLJUČAK
Dobiveni rezultat prevalencije alergije na hranu u našem
istraživanju u ukupnom broju ispitanika, tj. od 480 ispitanika, njih
96 (20%) ukazuje da je problem alergija na hranu na području Kantona
Sarajevo značajan, i da se učestalost kreće u vrijednostima koje su
karakteristične i za druge regije Evrope i svijeta. Spisak
prijavljenih alergena uglavnom odgovara listi obavezujućih alergena
definisanih zakonom. Najčešći alergeni su mliječni proizvodi
(3,96%), žitarice (3,33%), kikiriki (3,13%), orašasti plodovi
(3,33%), ribe sa školjkama i rakovima (2,71%), a zatim jaja (1,25%),
soja (0,83%), gorušica (0,63%), sumpor dioksid i sulfidi (0,63%),
celer (0,21%) i susam (0,21%). Jedini alergen koji ispitanici nisu
naveli je lupin, čije korištenje nije tradicionalno u BiH, ali se
može očekivati u uvoznim proizvodima.. Osobe alergične na hranu su
iskazale nezadovoljstvo deklarisanjem namirnica u procentu od 70%.
Ovako visok procenat nezadovoljnih potrošača (koji istovremeno imaju
i značajan zdravstveni problem) ukazuje na potrebu da se ispitaju
razlozi nezadovoljstva, te pokrenu inicijative za pozitivnim
promjenama u skladu sa potrebama potrošača. Obzirom da alergije na
hranu značajno utiču na kvalitet života kako pojedinca tako i cijele
porodice, a da adekvatnog liječenja nema, generalno se ovaj problem
mora rješavati tako da se stanovništvu obezbijede najbolji mogući
uslovi u kojima će moći sami kontrolisati vrstu hrane koju
konzumiraju. Analizirani su propisi EU i BiH o hrani, a vezano za
alergene u hrani. Konstatovano je da se Propisi o hrani u BiH
redovno usklađuju sa propisima EU, što je od velikog značaja za
osobe sa alergijama na hranu. Za alergijske poremećaje na hranu još
uvijek nema adekvatnih terapija, te je jedini način prevencija,
odnosno izbjegavanje alergena na koji smo osjetljivi. Od ukupnog
broja ispitanika (480), njih 244 (51%) ima neku vrstu alergije.
LITERATURA:
- Kizis D, Siragakis G., Introduction, Food Allergen Testing,
Wiley Blackwell, 2014; 286.
- Taylor SL, The Basic of Food Allergy, Detecting allergens in
food, Woodhead Publishing Limited 2006; 292-322.
- Sihrer SH, Sampson HA., Food allergy. Journal of Allergy and
Clinical Immunology 2010;125: 116-25.
- Sampson SH, Sampson HA., Food allergy. Journal of Allergy
and Clinical Immunology 2004;113: 805-19.
- Grujić R, Alergeni u hrani, prisustvo, rizici i upravljanje
u prehrambenoj industriji, Journal of Engineering & Processing
Management, 2015; 7 (1): 7-25
- Fernández-Rivas M, Ballmer-Weber B., Food allergy: current
diagnosis and management, Managing allergens in food, Woodhead
Publishing Limited, 2007; 25-43.
- Sihrer SH, Sampson HA., Food allergy: Epidemiology,
pathogenesis, diagnosis and treatment, Journal of Allergy Clin
Immunology 2014;133: 291-307.
- Antonis Lampidonis and George Siragakis, Allergens in the
food industry: customer and legislation demands, Food Allergen
Testing Molecular, Immunochemical and Chromatographic
Techniques, John Wiley & Sons, Ltd, 2014;224.
- Kerbach S., Alldrick A.J., Crevel RW.R, Domotor L., Dunn
Galvin A., Mills E.N. C., Pfaff S., Poms R.E., Tomoskozi S and
Popping B., Protecting food allergic consumers: managing
allergens across the food supply chain, Allergen Management in
the Food Industry, John Wiley & Sons, Inc., Hoboken 2010; 33-52.
- Brandtzaeg P. The gut as communicator between environment
and host: Immunological consequences. European Journal of
Pharmacology 2011; 668( Suppl 1):S16-32. doi:
1016/j.ejphar.2011.07.006. Epub 2011 Jul 28.
- Pavlović N, Vlahović J, Miškulin M, Pojavnost alergija na
hranu u populaciji djece predškolske dobi s područja grada
Osijeka, Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije,
Sveučilište u Osijeku, Medicinski fakultet, Simpozij „Hranom do
zdravlja“ 2014.
- Vrdoljak D, Miškulin M, Vlahović J, Pavlović N, Diagnostic
approach to cows milk allergy in the population of infants and
early preschoolers from the Vukovar-Srijem county. Food in
health and disease, 2014; 3(2):84-89.
- Šadić S., Maletz Čatić Z, Nutritivne alergije, Hrana u
zdravlju i bolesti, znanstveno stručni časopis za nutricionizam
i dijetetiku, 2013; 2(1): 28-35.
- Lee S., IgE-mediated food allergies in children: prevalence,
triggers, and management. Korean J. Pediatr. 2017; 60: 99-105.
- Mimi L. K. Tang, Raymond J, Mullins., Food Allergy: is
prevalence increasing? Internal Medicine Journal, 2017; 47(3):
256-261.
- Joshi P, Mofidi S, Sicherer S H. Interpretation of
commercial food ingredient labels by parents of food-allergic
children. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 2002;
109(6): 1019–21.
- Nwaru BI1, Hickstein L, Panesar SS, Roberts G, Muraro A,
Sheikh A; EAACI Food Allergy and Anaphylaxis Guidelines Group,
Prevalence of common food allergies in Europe: a systematic
review and meta-analysis, 2014; 69(8):992-1007.
- Crevel RWR., Risk Assessment for Food Allergy, Allergen
Management in the Food Industry, John Wiley & Sons, Inc.,
Hoboken, New Jersey, 2010; 421-51.
- Prevalence of Food Allergy in Europe, EFSA supporting
publication 2013:EN-506, University of Portsmouth, 2013.
- Scot H, Sicherer, MD, and Hugh A. Sampson, MD., Food
allergy: A review and update on epidemiology, pathogenesis,
diagnosis, prevention and management. Journal of Allergy and
Clinical Immunology, 2018; 141(1): 41–58.
- Pereira B, Venter C, Grundy J, Clayton C B, Arshad S H, Dean
T. Prevalence of sensitization to food allergens, reported
adverse reactions to foods, food avoidance, and food
hypersensitivity among teenagers. J Allergy Clin Immunol, 2005;
116(4): 884–92.
- The Consumer, Health and Food Executive Agency, TNS European
Behavior Studies Consortium,
ec.europa.eu/food/.../labelling_legislation_study_food-info-vs-cons-decision_2014.
- Corrine A. Keet, MD, MS, PhD, and Katrina J, Allen, MD,
PhD., Advances in food allergy in 2017, 2018; 142(6): 1719-1729.
- De Blok B.M,J., Dubois A.E.J,, Groningen, Hourihane J.O' B.
Impact of food allergies on quality of life, Managing allergens
in food, Woodhead Publishing Limited, 2007; 733-737.
- Guidelines relating to the provision of information on
substances or products causing allergies or intolerances as
listed in Annex II of Regulation (EU) No 1169/2011 on the
provision of food information to consumers
- Zrnić M, Stanković I, Đorđević B, Zakonska regulisanost
deklarisanja i označavanja hrane u zemljama EU i Srbiji,
Univerzitet u Beogradu, Farmaceutski fakultet, Katedra za
bromatologiju, Simpozij „ Hranom do zdravlja“ 2014.
Prilog 1: UPITNIK – ALERGENI U HRANI
Napomena: Molim Vas da pored izabranih odgovora stavite znak X.
Budite slobodni da na kraju upitnika upišete sve što smatrate da je
važno za Vašu alergiju.
Cilj ankete je određivanje učestalosti alergije na hranu u Kantonu
Sarajevo. Podaci ankete su anonimni i neće se koristiti za druge
svrhe.
|
|
|
|