|
|
|
UVOD
U radu se razmatra uticaj različitih vrsta masnih kiselina (MK)
iz ishrane na nivo holesterola u krvi i, konsekutivno, na nastanak
ateroskleroze i kardio-vaskularnih oboljenja uopšte.
Počev od pionirskih radova Ignjatovskog i Aničkova, preko čuvene
Framingamske studije i Studije sedam zemalja, do danas je načinjen
veliki broj eksperimentalnih, epidemioloških i prospektivnih
kliničkih studija koje su nedvosmisleno potvrdile postojanje tesne
povezanosti između sadržaja masti u ishrani i koncentracije
holesterola u krvi, s jedne strane, i učestalosti oboljenja srca i
krvnih sudova, s druge strane [1] .
Masti iz ishrane utiču na pojavu ateroskleroze i oboljenja srca
daleko najviše posredstvom porasta nivoa holesterola u krvi. Od
značaja su, međutim, i neki drugi mehanizmi, kao što je uticaj
posledične gojaznosti, uticaj na funkciju endotelnog sloja u zidu
krvnog suda, uticaj na procese trombogeneze i koagulaciju krvi,
mogući aritmogeni efekat, uticaj na krvni pritisak i drugo [1-5].
Dobro je poznato da se holesterol nalazi isključivo u životinjskim
organizmima, dok ga biljke uopšte ne sadrže [6]. Od značaja je,
međutim, da na nivo holesterola u krvi, pored povećanog alimentarnog
unosa samog holesterola i prevelikog energetskog unosa, naročito
snažno utiče povećan unos nekih zasićenih MK dugog lanca i povećan
unos trans izomera nezasićenih MK. Štaviše, dokazano je da je nivo
holesterola u krvi znatno više pod uticajem alimentarnog unosa
određenih MK (za više od četiri puta), nego unosa samog holesterola
hranom [2,4,7].
Danas se MK, posebno sa stanovišta njihovog nutritivnog efekta, dele
na četiri grupe: zasićene, mononezasićene, polinezasićene i MK trans
konfiguracije [2]. Naime, sve nezasićene MK mogu po-stojati u dva
geometrijski izomerna oblika: u cis i trans obliku. Uobičajeno je
kada se kratko govori o mononezasićenim i polinezasićenim MK da se
misli isključivo na njihovu cis formu, dok se trans oblici izdvajaju
u posebnu grupu.
ZASIĆENE MASNE KISELINE
Zasićene MK kratkog i srednje dugog lanca (dužine do deset
ugljenikovih atoma) metabolišu se u orga-nizmu na sličan način kao i
ugljeni hidrati i nemaju aterogeni efekat [8]. Treba, ipak,
spomenuti da ima radova u kojima se iznose podaci da i zasićene MK
srednje dugog lanca nisu potpuno lišene aterogenog delovanja [9].
Tri zasićene MK dugog lanca - laurinska, miristinska i palmitinska -
deluju izrazito aterogeno, a imaju i vrlo snažno trombogeno delo-vanje
[1,7,8,10,11]. Ranije se smatralo da je u tom pogledu najpotentnija
palmitinska, ali su kasniji radovi pokazali da, obrnuto, laurinska i
miristinska MK dovode do većeg porasta holesterola u krvi, posebno
do po-rasta aterogene frakcije LDL-ho-lesterola. Međutim, one dovode
i do blagog porasta HDL-holesterola, što im je, zapravo, povoljan
efekat, ali snažno suprimiran njihovim uticajem na nivo LDL-holesterola.
U prilog ove konstatacije ubedljivo govore i podaci čuvene Studije
sedam zemalja, u kojoj je učestvovala i naša zemlja: uporedo s
porastom količine zasićenih MK u ishrani raste i nivo serumskog
holesterola u jednoj populacionoj grupi [12]. U prilog ovom
zaključku govori i veliki broj drugih studija.
Hiperholesterolemijski efekat aterogenih zasićenih MK objašnjava se
sledećim mehanizmima:
1. smanjivanje aktivnosti specifičnih LDL receptora na ćelijskim
membranama,
2. povećanje produkcije LDL-holesterola.
Treba naglasiti da je pouzdano dokazano da jedna zasićena MK dugog
lanca - stearinska (18:0) ima suprotan efekat, jer deluje, zapravo,
antiaterogeno [13,14]. Njen povećan unos dovodi do signi-fikantnog
snižavanja ukupnog holesterola za 15-28% i LDL-holesterola za
22-29%, kao i do blagog porasta HDL-holesterola. Pravi mehanizam
ovakvog delovanja stearinske MK još uvek nije razjašnjen, a
mišljenje da je u pitanju brza desaturacija u mononezasićenu
oleinsku MK nije prihvatljivo, jer je dokazano da stepen njene de-saturacije
dostiže tek oko 9%. Pored povoljnog efekta na krvne lipide,
nesumnjivo je utvrđeno da deluje zaštitno u odnosu na proces formiranja
tromba, a ima i neke druge povoljne efekte u organizmu [14]
Zasićene MK sa 20 i više ugljenikovih atoma vrlo se slabo apsorbuju
u digestivnom traktu ljudi zbog čega se mogu praktično zanemariti.
Interesantni su nalazi Linderberga i saradnika [15] koji su pokazali
da u uslovima vrlo niskog ukupnog unosa masti veliki procentni udeo
zasićenih MK ne mora biti aterogen. Ispitujući stanovništvo na
ostrvu Kitava, Trobriandskim ostrvima i Papua-Nova Gvineja, kod
kojih moždani udar i ishemijska bolest srca skoro i ne postoje,
ustanovili su da je njihov ukupni unos masti vrlo mali (svega 21%)
ali je visok unos zasićenih MK (17%, uglavnom lau-rinska i miris-tinska).
Prema tome, moglo bi se zaključiti da su u prevenciji i lečenju
ateroskleroze od značaja kako ukupni unos masti tako i udeo
zasićenih MK unutar njihovog celokupnog unosa.
Najvažniji izvori zasićenih MK u ishrani su masti životinjskog
porekla, masna mesa i masne mesne prerađevine, punomasno mleko i
mlečni proizvodi načinjeni od takvog mleka, ali treba imati u vidu
da ih ima i u biljnim uljima (posebno u palminom i kokosovom).
Najveće količine nalaze se u crvenom mesu, pre svega u svinjskom,
goveđem i jagnjećem; međutim, i druge vrste mesa, uključujući i
živinsko, mogu sadržavati znatne količine zasićenih MK.
Unos zasićenih MK ograničava se na manje od 10% celokupnog dnevnog
energetskog unosa (prema poslednjim preporukama čak na manje od 7%),
s tim da se u ovaj procenat uračunavaju i trans izomeri nezasićenih
MK (11).
MONONEZASIĆENE MASNE KISELINE CIS KONFIGURACIJE
Eksperimentalne i kliničke studije (prvenstveno ishrane u
mediteranskim zemljama) pokazale su da mononezasićene MK cis
konfiguracije dovode do umerenog snižavanja ukupnog (za 10%), LDL-ho-lesterola
(za 14%) i triglicerida (za 13%), kao i do izvesnog porasta HDL-holesterola
[8,10,16,17]. Smanjuju i oksidaciju LDL čestica, delujući tako, na
izvestan način, i kao antioksidativno sredstvo [18]. Ustanovljeno je
da imaju i zaštitni efekat u odnosu na razvitak tromboza, kako u
zdravih, tako i kod osoba s povišenim vrednostima holesterola u krvi
[19]. Nije u potpunosti objašnjen način njihovog delovanja, ali
dosta radova upućuje na zaključak da nije u pitanju specifično
delovanje, već efekat zamene aterogenih zasićenih MK oleinskom
[8,16]. Polazeći od njihovog ovako po-voljnih efekata, danas se
preporučuje da mononezasićene MK čine čak 10-15% od celokupnog
dnevnog energetskog unosa.
Najveće količine mononezasićenih MK, posebno oleinske koja je od
ovih MK daleko najzastupljenija u ishrani, nalaze se u maslinovom
ulju, zatim re-picinom i ulju kikirikija, a od značaja je i
mogućnost proizvodnje hibrida suncokreta s visokim sadržajem ove MK.
U većim količinama prisutne su i u lešniku, bademu, orasima i
osušenim semenkama bundeve, a u malim količinama ima ih i u mesu i
mesnim prerađevinama.
POLINEZASIĆENE MASNE KISELINE CIS KONFIGURACIJE
Postoje tri glavne familije polinezasićenih MK cis konfiguracije
među kojima su za organizam čoveka esencijalne i od posebne važnosti
ω-6 i ω-3 familija.
Kada je reč o njihovom uticaju na krvne lipide, neophodno je istaći
da postoji razlika izmedju MK ove dve familije. Naime, MK ω-6
familije, među kojima je najznačajnija linolna (C18:2ω-6), a koje su
biljnog porekla, snižavaju nivo ukupnog i aterogenog LDL-holesterola,
ali donekle i protektivnog HDL-holesterola, što je očigledno
nepoželjan efekat [2,8,20].
Polinezasićene MK ω-3 familije - od kojih su za organizam čoveka
najznačajnije α-linolenska (C18:3 ω-3) i, naročito, njena dva
metabolita (eikosapentaenska, C20:5 ω-3 ili EPA i dokosaheksaenska,
C22:6 ω-3 ili DHA) - stvaraju se u hloroplastima biljaka i
fitoplanktonu i prisutne su naročito u ulju i mesu riba, posebno
morskih. Ispoljavaju povoljno dejstvo na trigliceride, a na nivo
ukupnog i HDL-holesterola deluju samo u osoba s dominantnim porastom
triglicerida [2,8,19-21]. Vrlo je važno imati u vidu da
hipotrigliceridemijski efekat može biti praćen porastom aterogenog
LDL-holesterola (za 10-20%), što je od značaja u osoba s kom-binovanim
hiperlipoproteinemijama.
Imajući u vidu ovakvo njihovo dejstvo na krvne lipide, evidentno je
da se povoljan efekat ω-3 fami-lije MK u prevenciji ateroskleroze i
srčanog infarkta svakako mora pripisati i nekim drugim njihovim
povoljnim dejstvima: smanjena agregabilnost trombocita, poboljšanje
endotelne funkcije, smanjenje fibrinogena i drugih činilaca
koagulacije, umereno smanjivanje krvnog pritiska, supresija
određenih poremećaja srčanog ritma [22].
Treba, međutim, napomenuti da kod prekomernog unosa polinezasićenih
MK mogu nastati i neki neželjeni efekti: slabljenje imunitetske
reakcije organizma, ubrzani razvitak osteoporoze, povećano stvaranje
žučnih kamenaca, čak i mogućnost kan-cerogenog delovanja, a posebnu
opasnost pred-stavlja mogućnost povećane lipidske peroksidacije [19,
22].
Zbog svih navedenih činjenica i zbog njihove velike energetske
vrednosti, danas se donekle ograničava preterano veliki alimentarni
unos poli-nezasićenih MK i poželjno je da iznosi 7-8% celokupnog
dnevnog energetskog unosa.
S nutritivne tačke gledišta od značaja je i odnos ω-6/ ω-3 MK u
ishrani. U slučaju unosa velike količine linolne ω-6 MK otežano je
stvaranje eikosapentaenske (EPA) i dokosaheksaenske (DHA) iz
esencijalne α-linolenske budući da obe grupe polinezasićenih MK
konkurišu za isti en-zimski sistem desaturaza [22]. Imajući u vidu
vrlo izražene protektivne efekte pomenuta dva metabo-lita
esencijalne α-linolenske MK, očigledno je da ishrana prebogata
linolnom ω-6 MK, što je danas tipično za ishranu u mnogim zapadnim
zemljama, može imati i štetne efekte - porast kardiovaskularnih
oboljenja, rizik nastanka nekih malignih tumora i drugo. Stoga se
danas preporučuje da odnos ω-6/ ω-3 MK bude 2 ili niži, a unos
linolne ω-6 MK treba da iznosi približno 3-4% od celokupnog dnevnog
energetskog unosa [22-24].
Bogati izvori nezasićenih MK ω-6 familije su suncokretovo, sojino i
kukuruzno ulje, kao i orasi i drugo koštunjavo voće. Nezasićene MK
ω-3 familije nalaze se pretežno u lanenom i repicinom ulju i,
naročito, u mesu i ulju morskih riba, prvenstveno riba iz hladnih
severnih mora (losos, haringa), a u manjim količinama i u nekim
slatkovodnim ribama (tolstolobik, štuka, smuđ).
Inverzan odnos između alimentarnog unosa poli- i mononezasićenih MK
cis konfiguracije i rizika smrtnosti od koronarne bolesti
registrovan je u SAD, skandinavskim zemljama i, naročito u zemljama
mediteranskog pojasa (Grčka, južna Italija, Francuska). Tome u
prilog govori veliki broj studija u kojima je praćen uticaj
mediteranske ishrane (DART studija, studija mediteranske ishrane De
Lorgerila i sar. i brojne druge) [25]. Pored nekih drugih činilaca
(smanjen unos zasićenih MK, povećano konzumiranje voća i povrća,
uzimanje umerenih količina prvenstveno crnog vina), nesumnjivo da je
takva ishrana razlog manjeg pro-centa oboljevanja i umiranja od
bolesti srca i krvnih sudova u ovim zemljama.
TRANS IZOMERI NEZASIĆENIH MASNIH KISELINA
Biohemijske karakteristike
Geometrijska izomernost nezasićenih MK zavisi od orijentacije
radikala oko dvostruke veze. Ukoliko se radikali nalaze sa iste
strane dvostruke veze u pitanju je cis oblik, a ako su, pak, sa
suprotnih strana trans konfiguracija. Premda je razlika minimalna,
prostorna konfiguracija je od izuzetno velikog značaja, jer je
njihovo ponašanje u odnosu na proces aterogeneze potpuno različito.
Postoji veliki broj MK trans konfiguracije, a najzastupljeniji u
ishrani su trans monoeni (pre svega, elaidinska C18:1t9, a u manjim
količinama vakcenska C18:1 t11), s napomenom da sve trans MK nemaju
isti efekat na proces aterogeneze [1,26,27].
Treba istaći da trans oblici nezasićenih MK nemaju karakter
esencijalnih i da je njihov metabolizam u organizmu čoveka sličniji
metabolizmu zasićenih nego nezasićenih MK cis konfiguracije
[11,28,29]. Ovo bi moglo objasniti njihove potpuno različite efekte
u odnosu na proces aterogeneze u poređenju s cis oblicima
nezasićenih MK, a sličnost njihovog metabolizma sa zasićenim MK
verovatno je posledica slične konfiguracije njihovih pravih lanaca.
Izvori trans izomera u ishrani
Poreklo trans izomera u ishrani savremenog čoveka je dvojako. Manje
količine su prirodnog porekla i nalaze se u buteru i mlečnim
proizvodima, nekim mastima životinjskog porekla i u mesu preživara,
jer se stvaraju u želucu preživara, u buragu, procesom bakterijske
hidrogenizacije [28]. U stvari, u želucu dolazi do
biohidrogenizacije koja je katalisana anaerobnom bakterijom
Butyrivibrio fibrosolvens. Ustanovljeno je da se u kravljem mleku
nalaze u količini od 2-8% zavisno od ishrane goveda i godišnjeg
doba, a prema našim ispitivanjima elaidinska MK u kravljem mleku i
mlečnim pro-izvodima načinjenim od njega nalazi se u količini od
3,5-5% [30]. Razumljivo da su prisutni i u mleku drugih životinjskih
vrsta, a važan njihov izvor predstavlja i goveđi loj u kome se
nalaze u količini od 4,9% [31].
Najveće količine trans izomera MK nalaze se u mastima dobijenim
delimičnom hidrogenizacijom biljnih i ribljih ulja, s napomenom da
hidroge-nizacija poboljšava termičku i oksidativnu stabilnost,
naročito visoko polinezasićenih ulja koja sadrže linolensku MK
[28,32]. Prilikom pretvaranja tečnih ulja u čvrste masti jedan deo
nezasićenih MK pretvara se u zasićene (potpuna hidrogenizacija), a
drugi prelazi iz cis u trans oblik (delimična hidrogenizacija).
Naime, trans izomeri nastaju kada se atomi vodonika dodaju tečnim
uljima, pri čemu se menja hemijska konfiguracija nezasićenih masti i
stvaraju trans izomeri. Iako je od daleko manje važnosti, treba
pomenuti da se ovi nepovoljni efekti još dodatno pogoršavaju u toku
procesa rafinisanja ulja, odakle sledi zaključak da prirodna i
hladno ceđena ulja, prema današnjim shvatanjima, imaju najpovoljniji
sastav sa dijetske tačke gledišta.
Izuzetno velike količine trans izomera nalaze se u brojnim vrstama
margarina, naročito u čvrstim, proizvodima na bazi margarina, raznim
prelivima i premazima i što je naročito značajno, u biljnim mastima
i ribljim uljima čvrste konzistencije, a takve masti se baš najčešće
koriste prilikom pripremanja brze hrane, mnogih vrsta peciva i
konditorskih proizvoda [28, 32-34]. Ilustracije radi, na primer,
jedna krofna sadrži 3,2 g, velika porcija pomfrita 6,8 g, kesica
kokica iz mikrotalasne pećnice ili 100 g biskvita sadrže 10 g industrijski
proizvedenih trans MK. Tako obrok koji sadrži kesicu kokica, krofnu
i veliku porciju pomfrita zajedno može da sadrži čak oko 20 g trans
MK, što je višestruko više od dozvoljenog dnevnog unosa trans
izomera MK. U 100 g niskokaloričnog margarina dobijenog postupkom
delimične hidrogenizacije nalazi se oko 12 g trans MK, dok u
industrijski hidrogenizovanoj masti mogu dostići čak 60% od
celokupnog sadržaja MK u njima [34].
Bitno je istaći da se stvaranje industrijski proizvedenih trans
izomera može značajno smanjiti, ili čak potpuno sprečiti, zamenom
procesa delimične hidrogenizacije tečnih biljnih i ribljih ulja
savremenijim tehnološkim postupcima (na primer, interesterifikacija
i drugi). Imajući u vidu napred pomenute efekte zasićene stearinske
MK, poslednjih godina sve više se predlaže dodatak ove MK kao zamena
za trans MK [14].
Uticaj trans industrijski proizvedenih trans izomera na krvne
lipide i proces aterogeneze
Industrijski proizvedeni trans izomeri dovode do signifikantnog
porasta ukupnog i LDL-holesterola, kao i lipoproteina (a), a
snižavaju nivo HDL-holesterola [3,10,14,28,29,32-34]. Utiču takođe
nepovoljno i na trigliceride, jer povišavaju njihovu koncentraciju u
krvi [3,27]. Uticaj trans izomera MK na vrednosti krvnih lipida i
lipoproteina čak je nepovoljniji od efekata zasićenih MK dugog
lanca: dok zasićene MK ne menjaju koncentracije lipoproteina (a) i
triglicerida a donekle čak povišavaju nivo protektivnog HDL-holesterola,
efekti trans izomera MK i na ove lipidske frakcije su, suprotno
tome, nepovoljni i menjaju ih u smislu aterogenog lipidskog profila
[14,27,28, 34,35]. Treba, ipak, spomenuti da ima radova u kojima je
ustanovljeno da su MK trans konfiguracije stabilnije prema
oksidativnoj modifikaciji od cis izomera [28].
Njihovo delovanje na krvne lipide i lipoproteine objašnjava se
sledećim mehanizmima:
- oštećuju LDL receptore na ćelijskim membranama i smanjuju
njihovu aktivnost,
- povećavaju aktivnost CETP, odnosno proteina odgovornog za
transport estara holesterola, za koji je utvrđeno da igra
značajnu ulogu u sastavu i veličini lipoproteinskih čestica
[1,33,34].
Ustanovljeno je da imaju i druge neželjene efekte koji su od
posebnog značaja za odojčad i dečiji uzrast. Tako je dokazano da
trans izomeri remete metabolizam esencijalnih MK, a u najranijem
uzrastu postoji izuzetno velika potreba za esen-cijalnim MK s obzirom
na ubrzani rast i razvoj organa i tkiva [36,37]. Dokazano je da ove
MK in-terferiraju za iste enzimske sisteme s esencijalnim MK,
remeteći na taj način metabolizam linolne i α-linolenske MK.
Trans izomeri MK takođe nepovoljno deluju na hemostazne mehanizme
[3,33,34], a zamena zasićenih MK s trans izomerima dovodi, pored
snižavanja HDL-holesterola, i do poremećaja endotelne funk-cije u
zdravih muških i ženskih ispitanika [38-40]. Od posebnog je značaja
da zamena nezasićenih MK cis konfiguracije povećanim unosom trans
izomera rezultuje povećanjem insulinske rezistencije i po-većanjem
rizika za nastanak dijabetesa tipa 2, odnosno da postoji pozitivna
korelacija izmedju alimentarnog unosa trans MK i relativnog rizika
za pojavu tipa 2 dijabetesa [40-43].
Imajući u vidu ovakve njihove efekte, sasvim je razumljivo da
povećani alimentarni unos trans izo-mera ima za posledicu ubrzani
razvitak atero-skleroze i koronarne bolesti. Štaviše, trans izomeri
imaju izraženiji aterogeni efekat od zasićenih MK dugog lanca (laurinska,
miristinska, palmitinska), što je sasvim logično iz napred
prikazanih njihovih efekata na lipidski metabolizam
[3,14,28,29,33-35,39]. Ustanovljeno je da gram na gram indu-strijski
proizvedenih trans izomera MK, u pore-đenju s uzimanjem zasićenih MK,
ima čak deset puta veći štetan uticaj na razvitak oboljenja srca i
krvnih sudova [40].
U razjašnjenju aterogenog delovanja trans izomera MK pionirsku ulogu
imao je rad Manna iz 1994. godine [44]. On je uočio da je u SAD
epidemija koronarne bolesti započela oko 1920. godine, a da je
uvodjenje velikih količina trans izomera u is-hranu počelo osam
godina ranije (1912. godine), kada su tehnolozi razvili postupak
hidrogenizacije tečnih ulja. Ne izvodeći nikakve zaključke, autor se
samo pitao da li je hronologija ova dva događaja međusobno povezana
ili je posredi prosta koin-cidencija. U vezi s ovim razmišljanjem
treba spo-menuti i ispitivanje Keysa koji je utvrdio naročito veliku
konzumaciju trans izomera u skandinavskim zemljama gde je učestalost
ishemijske bolesti srca u to vreme bila vrlo velika. Suprotno ovome,
tzv. francuski paradoks, koji se sastoji u maloj incidenciji
koronarne bolesti uprkos velikom unosu ukupnih masti, pored ostalog
mogao bi biti i posledica ograničenog unosa delimično hidrogenizovanih
ulja [1,28].
Poslednjih desetak godina načinjen je veliki broj kliničkih i
eksperimentalnih studija koje su potvrdile da industrijski
proizvedene MK trans konfiguracije deluju izrazito aterogeno
[3,10,14,29,-33,35,38,39,45-47], a takva ispitivanja su i danas vrlo
intenzivna.
Naročito su interesantni podaci o efektima zamene aterogenih
zasićenih MK i trans izomera u ishrani sa nezasićenim MK cis
konfiguracije na razvitak ishemijske bolesti srca [48-50]. Utvrđeno
je da zamena 5% energije iz zasićenih MK energijom iz nezasićenih MK
cis konfiguracije smanjuje rizik od koronarne bolesti srca za 42%,
dok zamena samo 2% energije iz trans MK sa nehidrogenizovanim
nezasićenim MK cis konfiguracije smanjuje rizik od nastanka
koronarne bolesti čak za 53%. Ovi rezultati sugerišu da je zamena
zasićenih MK dugog lanca i trans izomera MK sa mononezasićenim i
polinezasićenim mastima cis konfiguracije mnogo efikasnija u
prevenciji koronarne bo-lesti srca u žena nego druge dijetske mere,
kao što je, na primer, smanjenje ukupnog unosa masti. S druge
strane, postoje dokazi da je povećanje trans MK za 2% celokupnog
energetskog unosa povezano s porastom rizika od koronarne bolesti
srca za 25%.
Konjugati linolne MK (CLA izomeri)
Posebnu grupu trans MK predstavljaju konjugati linolne MK ili CLA
izomeri. Prisutni su u minimalnim količinama u mleku, mlečnim
proizvodima i mesu preživara, a nastaju tokom autooksidacije linolne
MK slobodnim radikalima.
U poređenju s drugim trans MK, CLA izomeri imaju upravo suprotan
efekat. Eksperimenti na životinjama i ispitivanja na ljudima
pokazala su da CLA izomeri dovode do snižavanja ukupnog i LDL-holesterola
i triglicerida, što ima za posledicu smanjivanje indeksa
ateroskleroze. Takođe, postoje podaci da, pored antiaterogenog,
imaju i antikancerogeni efekat. Da bi se ispoljili navedeni dobri
efekti CLA izomera na zdravlje potrebno je da njihov alimentarni
unos bude veći od 400 mg na dan, ali je njihov prosečni dnevni unos
znatno manji - oko 200 mg na dan [28,51-53].
Logično je da su povoljni efekti CLA izomera pokrenuli interes da se
određenim procedurama poveća njihova količina u nekim vrstama
namirnica. Povećanje CLA izomera u mleku, mlečnim proizvodima i mesu
moguće je na dva načina:
1. dejstvom bakterija prisutnih u buragu koje hidrogenizacijom
linolne i linolenske MK dovode do njihovog povećanog stvaranja,
2. pomoću desaturacije vakcenske MK posredstvom ∆9 desaturaze.
Istraživanja s praktičnom primenom ovih saznanja još su u početnoj
fazi.
Dozvoljene količine trans izomera u ishrani i mogućnost
dijetskih intervencija
Postavlja se pitanje: koja je količina trans izomera prihvatljiva u
dobro balansiranoj ishrani? Ekspertske grupe u brojnim zemljama
došle su do zaključka da njihov unos ne bi smeo da bude veći od 4-6
g, u proseku 5 g na dan, odnosno 2%, a najviše 3% od celokupnog
energetskog unosa, tako da ukupni unos aterogenih zasićenih i trans
izomera MK ne sme da pređe 10% celokupnog energetskog unosa
[14,54,55]. Britanski zavod za ishranu (BNF) preporučio je još 1995.
godine da dnevni unos trans MK treba da iznosi 3-6 g za muškarce i
2-4 g za žene, s tim što 1/3 unetih trans MK treba da potiču iz
mlečnih proizvoda i mesa preživara. Međutim, prema poslednjim
preporukama Američkog kardiološkog udruženja (AHA), iz 2006. godine,
ograničava se unos zasićenih MK (u koje su uračunati i trans izomeri)
na manje od 7%, a industrijskih proizvedenih trans MK na manje od 1%
dnevnog energetskog unosa [56].
Nažalost, prema podacima brojnih ispitivanja njihov unos u
svakodnevnoj ishrani je mnogo veći, čak do ekstremnih 48 g na dan
[28,32]. Navodimo podatke o njihovom dnevnom unosu samo za neke
Evropske zemlje: Mađarska 42, Češka 40, Poljska 38, Bugarska 37 g
[14]. Nema tačnih podataka o njihovom alimentarnom unosu u našoj
zemlji, ali je sigurno da je daleko veći od preporučenih dozvoljenih
količina.
Danas se u mnogim zemljama, posebno u Danskoj i većini skandinavskih
zemalja, kao i u SAD, izrazito smanjio alimentarni unos trans MK,
prvenstveno zahvaljujući uvođenju novih tehnoloških postupaka u
prehrambenoj industriji [46,50,57-60]. Napominjemo da su u Danskoj
od 2005. godine trans izomeri nastali hidrogenizacijom potpuno
isključeni iz ishrane [33,57,61].
Treba još jednom naglasiti da sve vrste trans MK nemaju podjednako
izraženo aterogeno delovanje i da imaju različite metaboličke puteve
u organizmu [26,32,50,62]. U tom pogledu najpotentniji su trans
izomeri koji nastaju u toku industrijskog procesa delimične
hidrogenizacije biljnih (elaidinska kiselina, C18:1t9) i posebno
ribljih ulja [7,11,14,-28,34,63], dok su trans izomeri iz prirodnih
izvora, tj. iz mlečnih proizvoda i mesa preživara znatno manje
aterogeni (pre svega, vakcenska kiselina, C18:1t11, zatim C18:2c9t11
i C18:2t9t11 ili CLA izomeri), a prisutni su u ishrani i u mnogo
manjim količinama od trans izomera nastalih u toku procesa delimične
hidrogenizacije. Treba još spomenuti da u mleku i mesu preživara
vakcenska i slične trans MK čine čak oko 50% od svih trans MK
prisutnih u ovim namirnicama [4,28,31,50].
|
|
|
|
|
|
|
LITERATURA
- Lepšanović L, Lepšanović Lj. Klinička lipidologija.
Beo-grad, Savremena administracija, 2000: 1-342.
- Hornstra G. Lipids in functional foods in relation to
cardiovascular disease. Fett/Lipid. 1999; 101: 456-66.
- Lichtenstein AH. Trans fatty acids and cardiovascular
disease risk. Curr Opin Lipidol 2000; 11: 37-42.
- Kris-Etherton P, Daniels SR, Eckel RH. et al. Summary of the
scientific conference on dietary fatty acids and cardiovascular
health. Circulation 2001; 103: 1034-9.
- de Roos NM, Bots ML, Katan MB. Replacement of dietary
saturated fatty acids by trans fatty acids lowers serum HDL
cholesterol and impairs endothelial function in healthy men and
women. Arterioscler Thromb Vasc Biol 2001; 21: 1233-7.
- Jakobsen K. Dietary modifications of animal fats: status and
future perspectives. Fett/Lipid 1999; 101: 475-83.
- Lepšanović Lj. Masti iz ishrane i oboljenja srca i krvnih
sudova. Uljarstvo 2003; 34: 3-21.
- Kris-Etherton PM, Yu S. Individual fatty acid effects on
plasma lipids and lipoproteins: human studies. Am J Clin Nutr
1997; 65(suppl): 1628S-44S.
- Cater NB, Heller HJ, Denke MA. Effects of medium chain
triglycerides on lipids and lipoproteins. Circulation 1995; 92(suppl
1): I-351 (abstr.).
- Müller H, Kirkhus B, Pedersen JI. Serum cholesterol predictive
equations with special emphasis on trans and saturated fatty
acids. An analysis from designed controlled studies. Lipids
2001; 36: 783-91.
- Lepšanović L. Hiperlipoproteinemije. U: Kažić T, Ostojić M.
(uredn.) Klinička kardiovaskularna farmakologija. 5. izdanje.
Beograd, u štampi.
- Nedeljković S. Srbija u studiji sedam zemalja, prospektivno
praćenje 40 godina. U: Djurić D, Ostojić M, Kanjuh V. (uredn.)
Zbornih radova I jugoslovenskog kongresa o aterosklerozi.
Beograd, SANU 2001: 9-10.
- Bonanome A. Grundy SM. Effect of dietary stearic acid on
plasma cholesterol and lipoprotein levels. N Engl J Med 1988;
318: 1244-8.
- Crupkin M, Zambelli A. Detrimental impact of trans fats on
human health: stearic acid-rich fats as possible substitutes.
CRFSFS: Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety
2008; 7: 271-9.
- Lindeberg S, Nilsson-Ehle P, Vessby B. Lipoprotein composition
and serum cholesterol ester fatty acids in nonwesternized
Melanesians. Lipids 1996; 31: 153-8.
- Mensink RP. Dietary monounsaturated fatty acids and serum
lipoprotein levels in healthy subjects. Athero-sclerosis 1994;
110(suppl): 65-8.
- Kris-Etherton PM, Pearson TA, Wan Y. et al. High-monounsaturated
fatty acid diets lower both plasma cholesterol and
triacylglycerol concentrations. Am J Clin Nutr 1999; 70:
1009-15.
- Reaven P. The role of dietary fat in LDL oxidation and
atherosclerosis. Nutr Metab Cardiovasc Dis 1996; 6: 57-64.
- Mann J. Cardiovascular disease. In: Mann J. Truswell AS. (eds.),
Essentials of human nutrition, 2nd edn. UK: Oxford, University
Press 2002: 299-334.
- Hooper L, Summerbell CD, Higgins JPT. Dietary fat intake and
prevention of cardiovascular disease: a systematic rewiew. B Med
J 2001; 322: 757-63.
- Lepšanović Lj, Lepšanović L, Djerić M. Polinezasićene n-3
masne kiseline, metabolizam lipoproteina i proces atero-skleroze.
Jugosl Med Biohem 1994; 13: 1-7.
- Okuyama H, Kobayashi T, Watanabe S. Dietary fatty acids -
the n-6/n-3 balance and chronic elderly diseases. Excess linoleic
acid and relative n-3 deficiency syndrome seen in Japan. Prog
Lipid Res 1997; 35: 409-57.
- Valsta LM, Salminen I, Aro A, Mutanen M. α-Linolenic acid in
rapeseed oil party compensates for the effect of fish restriction
on plasma long chain n-3 fatty acids. Eur J Clin Nutr 1996; 50:
229-35.
- Nestel PJ. Fish oils, lipids and coronary artery disease.
In: Jacotot B, Mathé D, Fruchart J-C. (eds.) Atherosclerosis XI,
Elsevier Science (Singapore) 1998: 195-200.
- De Lorgeril M, Salen P, Martin JL. et al. Mediterranean diet,
traditional risk factors, and the rate of cardiovascular complication
after myocardial infarction: final report of the Lyon Diet Heart
Study. Circulation 1999; 99: 779-85.
- Belury M. Not all trans-fatty acids are alike: what
consumers may lose when we oversimplify nutrition facts. J Am
Diet Assoc 2002; 102: 1606-7.
- Steihart H, Rickert R, Winkler K. Trans fatty acids (TFA):
analysis, occurrence, intake and clinical relevance. Eur J Med
Res 2003; 8: 358-62.
- Lepšanović Lj, Mandić A, Lepšanović L. Trans masne kiseline
iz ishrane i proces ateroskleroze. U: Djurić DM, Jakovljević VLj.
(uredn.) Nutricija, tretman i kardiovaskularni faktori rizika,
Društvo fiziologa Srbije, Novi Sad, 2007: 149-58.
- Katan MB. Trans fatty acids and plasma lipoproteins. Nutr
Rev 2000; 58: 188-91.
- Lepšanović Lj, Lepšanović L, Verešbaranji I, Bajić D. Mleko
i mlečni proizvodi: značaj snižavanja sadržaja masti i holesterola
i njima. Bilten Odbora za lipide. 1996; 7: 18-22.
- Bayard CC, Wolff RL. Analysis of trans-18:1 isomer content
and profile in edible refined beef tallow. JAOCS 1996; 73:
531-3.
- King JM., White PJ. Impact of processing on formation of
trans fatty acids. In: Jackson et al.(eds.) Impact of processing
on food safety. Kluwer Academic / Plenum Publishers, New York
1999: 51-65.
- Stender S, Dyerberg J, Bysted A. et al. A trans world
journey. Atherosclerosis 2006; Suppl. 7: 47-52.
- Ascherio A. Trans fatty acids and blood lipids. Atherosclerosis
2006; Suppl. 7: 25-7.
- Gatto LM, Sullivan DR, Samman S. Postprandial effects of
dietary trans fatty acids on apolipoprotein(a) and cholesteryl
ester transfer. Am J Clin Nutr 2003; 77: 1119-24.
- Hornstra G. Essential fatty acids in mothers and their neonates.
Am. J Clin Nutr 2000; 71(suppl): 1262S-9S.
- Claig-Schmidt MC. Isomeric fatty acids: evaluating status
and implications for maternal and child health. Lipids 2001; 36:
997-1006.
- de Roos NM, Bots ML, Katan MB. Replacement of dietary
saturated fatty acids by trans fatty acids lowers serum HDL
cholesterol and impairs endothelial function in healthy men and
women. Arterioscler Thromb Vasc Biol 2001;21: 1233-7.
- de Roos NM, Schouten EG, Katan MB. Consumption of a solid
fat rich in lauric acid results in a more favorable serum lipid
profile in healthy men and women than consumption of solid fat
rich in trans-fatty acids. J Nutr 2001; 131: 242-5.
- Stender S, Dyerberg J. Influence of trans fatty acids on
health. Ann Nutr Metab 2004; 48: 61-6.
- Christiansen E, Schnider S, Palmvig B. et al. Intake of a
diet high in trans monounsaturated fatty acids or saturated
fatty acids: effects on postprandial insulinemia and glycemia in
obese patients with NIDDM. Diabetes Care 1997; 20:881-7.
- Salmerón J, Hu FB, Manson JAE. et al. Dietary fat intake and
risk of type 2 diabetes in women. Am J Clin nutr
2001;73(6):1019-26.
- Bray GA, Lovejoy JC, Smith SR. et al. The influence of
different fats and fatty acids on obesity, insulin resistance
and inflammation. J Nutr 2002; 132: 2488-91.
- Mann GV. Metabolic consequences of dietary trans fatty acids.
Lancet 1994; 343: 1268-71.
- Van de Vijver LPL, Kardinaal AFM, Couet C. et al.
Association between trans fatty acids intake and cardiovascular
risk factors in Europe: the TRANSFAIR study. Eur J Clin Nutr
2000; 54:126-35.
- Oomen CM, Ocké MC, Feskens EJM. et al. Association beetween
trans fatty acids intake and 10-year risk of coronary heart
disease in Zutphen Elderly Study: a prospective population-based
study. Lancet 2001; 357: 746-51.
- Kromhout D. Diet and cardiovascular diseases. J Nutr Health
Aging 2001; 5: 144-9.
- Hu FB, Stampfer MJ, Rimm E. Dietary fat and coronary heart
disease: a comparison of approaches for adjusting for total
energy intake and modeling repeated dietary me-asurements. Am J
Epidemiol 1999; 149: 531-40.
- Aro A. Epidemiological studies of trans fatty acids and
cardiovascular disease. In: Sébédio JL, Christie WW. (eds.)
Trans fatty acids in human nutrition. The Oily Press, Dundee
1998; 235-60.
- Aro A. Complexity of issue of dietary trans fatty acids.
Lancet 2001; 357: 732-3.
- Ritzenthaler KL, McGuire MK, Falen R. et al. Estimation of
conjugated linoleic acid intake by written dietary assessment
methodologies underestimates actual intake evaluated by food
duplicate methodology. J Nutr 2001; 131: 1548-54.
- Gillis MH, Duckett SK, Sackmann JR. Effects of suplemental
rumen-protected conjugated linoleic acid or corn oil on fatty
acid composition of adipose tissues in beef cattle. J Anim Sci
2004; 82: 1419-27.
- Terpstra AHM. Effect of conjugated linoleic acid on body
composition and plasma lipids in humans: an overview of the
literature. Am J Clin Nutr 2004; 79: 352-61.
- Medical Letter on the CDC and FDA. Proposed change to food
labels would help consumers wanting to follow new cholesterol
guidelines. 2001; 7(01): 4-6.
- Krauss RM, Eckel RH, Howard B.et al. AHA scientific
statement: AHA dietary guidelines. J Nutr 2001; 131: 132-46.
- Marcason W. How many grams of trans-fat are recom-mended per
day? J Am Diet Assoc 2006; 106: 1507.
- Leth T, Jensen HG, Mikkelsen AE, Bysted A. The effect of the
regulation of trans fatty acid content in Danish food.
Atherosclerosis 2006; Suppl. 7: 53-6.
- Mozaffarian D, Katan MB, Ascherion A. et al. Trans fatty
acids and cardiovascular disease. N Engl J Med 2006; 354:
1601-13.
- Tarrago-Trani MT, Phillips KM, Lemar LE, Holden JM. New and
existing oils and fats used in products with reduced trans-fatty
acid content. J Am Diet Assoc 2006; 106: 867-80.
- Albers MJ, Harnack LJ, Steffen LM, Jacobs DR. 2006
marketplace survey of trans-fatty acid content of margarines and
butters, cookies and snack cakes, and savory snacks. J Am Diet
Assoc 2008; 108: 367-70.
- Katan MB. Elimination of all trans fatty acids. Ned Tijdschr
Geneeskd 2008; 152: 302-7.
- Turpeinen AM, Mutanen M, Aro A. et al. Bioconversion of
vaccenic acid to conjugated linoleic acid in humans. Am J Clin
Nutr 2002; 76: 504-10.
- Almendingen K, Seljeflot I, Sandstad B, Pedersen . Effects
of partially hydrogenated fish oil, partially hydrogenated
soybean oil, and butter on hemostatic variables in men.
Arterioscler Thromb Vasc Biol 1996; 16:375-80.
|
|
|
|