|
|
|
Glasilo Podružnice Srpskog lekarskog društva Zaječar
Godina 2010 Volumen 35
Broj 1-2 |
|
|
|
|
|
|
|
[ Sadržaj
] [ Indeks autora ]
[ <<< ] [ >>> ] |
|
|
|
|
|
|
UDK 663.8.022.3 |
ISSN 0350-2899, 35(2010) br.1-2 p 10-14 |
|
|
|
|
|
|
Originalni rad
Zdravstveni značaj ispitivanja sadržaja benzoeve i sorbinske
kiseline
u osvežavajućim bezalkoholnim pićima
(Health significance of determination of
benzoic and sorbic acid in refreshing non-alcoholic drinks)
Konstansa Lazarević, Dejan Nikolić
INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE - NIŠ |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sažetak: Cilj ovog
rada je prikaz rezultata ispitivanja sadržaja benzoeve i sorbinske
kiseline u osvežavajućim bezakoholnim pićima na teritoriji Niškog
okruga u periodu od 2004-2008 g. U radu su predstavljeni i
analizirani objavljeni podaci o uticaju benzoeve i sorbinske
kiseline na zdravlje, učešću bezalkoholnih pića u njihovom
dijetetskom unosu, kao i prikaz rezultata spektrofotometrijskog
ispitivanja benzoeve i sorbinske kiseline u osvežavajućim
bezalkoholnim pićima u Institutu za javno zdravlje Niš, za period od
2004-2008 g. Rezultati su tumačeni u odnosu na zakonsku regulativu.
Od 562 analizirana uzorka osvežavajućih pića, samo jedan uzorak je
imao sadržaj benzoeve kiseline veći od zakonski maksimalno
dozvoljenog (150mg/l) i jedan uzorak sadržaj sorbinske kiseline veći
od maksimalno dozvoljenog (250mg/l). Na osnovu podataka iz ostalih
zemalja sveta osvežavajuća bezalkoholna pića znatno učestvuju u
ukupnom dnevnom unosu benzoeve kiseline. U cilju procene rizika po
zdravlje potrebna je kontrola bezalkoholnih pića na sadržaj ova dva
aditiva, ali i ostalih namirnica kojima se dodaju.
Ključne reči: benzoeva kiselina, sorbinska kiselina,
osvežavajuća bezalkoholna pića
Napomena: sažetak na engleskom jeziku
Note: summary in English |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
UVOD
Rezultati studije Instituta za javno zdravlje Srbije "Zdravlje
stanovnika Srbije" ukazuju da je potrošnja osvežavajućih
bezalkoholnih pića u Srbiji u porastu [1]. Ova pića su najčešće
visoke energetske i niske biološke vrednosti i pospešuju razvoj
gojaznosti [2], a često sadrže i konzervanse (benzoevu i/ili
sorbinsku kiselinu i njihove soli).
Benzoeva kiselina je u slobodnom stanju ili u obliku estara i amida
prirodno prisutna u mnogim biljkama
(brusnica, plodovi kupine, maline, ribizle i šljive). Zahvaljujući
antibakterijskim svojstvima, a deluje i
antifugalno, benzoeva kiselina (E210) i njena so natrijum benzoat
(E211) koriste se u konzerviranju namirnica. Spominju se po prvi put
u u srpskoj farmakopeji još 1908 g. Sorbinska kiselina (E200) i
njene kalijumove (E202) i kalcijumove (E203) soli takođe spadaju u
najšire primenjivane konzervanse zbog svojih antimikotičnih i
antibakterijskih svojstva.
Prihvatljiv dnevni unos (PDU) ( količina aditiva koja se može
unositi svakodnevno tokom celog života jedinke bez rizika po njeno
zdravlje) prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije iznosi
za benzoevu kiselinu - 5mg/kg, a za sorbinsku kiselinu 25 mg/kg
telesne mase [3].
Cilj ovog rada je da se utvrdi da li sadržaj benzoeve i sorbinske
kiseline u osvežavajućim bezalkoholnim pićima odgovara zakonskoj
regulativi, kao i da kroz prikaz literaturnih podataka ukaže na
rizik po zdravlje koji predstavlja prekomerni unos ove dve grupe
konzervansa.
MATERIJAL I METODE
U periodu od 2004-2008 g. u laboratoriji Centra za higijenu i
humanu ekologiju IZJZ Niš ispitivan je sadržaj benzoeve i sorbinske
kiseline u 562 uzoraka osvežavajućih bezalkoholnih pića koja su se
nalazila u prometu na tržištu Niškog okruga. Uzorci su uzorkovani u
originalnoj ambalaži (iz prometa i proizvodnje), a od strane
stručnog lica IZJZ Niš.
Određivanje sadržaja vršeno je spektrofoto- metrijskom metodama
(broj 7 za benzoevu kiselinu i broj 8 za sorbinsku kiselinu),
propisanim Pravil- nikom o metodama uzimanja uzoraka i vršenja
hemijskih i fizičkih analiza radi kontrole kvaliteta proizvoda od
voća i povrća (Sl list SRJ br. 29/83) [4]. Sva ispitivanja vršena su
na aparatu UVVIS spectrofotometer Perkin Elmer Lambada EZ 150.
Dobijeni rezultati tumačeni su u skladu sa Pravilnikom o kvalitetu i
uslovima upotrebe aditiva u namirnicama i o drugim zahtevima za
aditive i njihove mešavine (Sl. list SCG 56/03,5/04,16/05) [5].
Mikrobiološka ispravnost 897 uzoraka osvežavajućih bezalkoholnih
pića analizirana je u istom periodu standardnim mikrobiološkim
metodama i ocenjivana u skladu sa Pravilnikom [6].
REZULTATI
Na osnovu broja uzoraka analiziranih u periodu 2004-2008. g
(Tabela 1) utvrđeno je da je obim kontrole bio najveći u toku 2006.
i 2007. g, a da su među analiziranim uzorcima najčešće bila
zastupljena gazirana bezalkoholna pića 372 (65.7%).
Uvidom u deklaraciju utvrđeno je da najveći broj analiziranih
osvežavajućih pića 401 (71.3%) kao konzervans sadrži samo benzoevu
kiselinu, a 138 (24.6%) uzoraka osim benzoeve sadržalo je i
sorbinsku kiselinu. Samo 23 (4.1%) uzorka nisu sadržala nijedan od
ova dva konzervansa (Grafikon 1). Analizom uzoraka potvrđeno je
prisustvo konzervansa navedenih na deklaraciji, i utvrđen njihov
sadržaj u uzorcima.
Tabela 2 prikazuje sadržaj benzoeve, a Tabela 3 sorbinske kiseline,
u analiziranim uzorcima osvežavajućih bezalkoholnih pića.
U analiziranom periodu 46 (5,1%) uzoraka je bilo mikrobiološki
neispravno (Tabela 4).
Najčešći uzrok mikrobiološke neispravnosti bilo je prisustvo
gljivica i plesni u pićima (80.4%) (Grafikon 2).
DISKUSIJA
Rezultati našeg ispitivanja ukazuju da su benzoeva i sorbinska
kiselina i njihove soli zastupljeni u osvežavajućim bezalkoholnim
pićima u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima Republike Srbije,
i dosta nižim od maksimalno dozvoljenih koncentra- cija.
Unos visokih koncentracija benzoeve kiseline može izazvati
metaboličku acidozu, konvulzije i hiperpneu kod eksperimentalnih
životinja [7]. Kod humane populacije može izazvati pojavu
alergijskih reakcija (urtikarija, neimunološka kontaktna urtikarija,
astma) [8,9].
Iako unos sorbinske kiseline u organizmu retko izaziva nus pojave,
jer ona lako metaboliše do ugljen dioksida i vode, u nekoliko
studija primećena je intolerancija sorbinske kiseline kod ljudi (neimunološka
kontaktna urtikarija, pseudoalergija) [8, 10, 11].
Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u većini zemalja
sveta (osim Kine) unos benzoeve kiseline se najvećim delom ostvaruje
preko osvežavajućih pića [12-15].
Posebnu pažnju naučne javnosti izazvala je studija objavljena 2007.
god. u kojoj je navedeno da unos benzoeve kiseline i veštačkih boja
često prisutnih u bezalkoholnim pićima može da utiče na pojavu
hiperaktivnosti kod dece [16]. Potrebna su nova istraživanja koja bi
utvrdila da li unos benzoeve kiseline i /ili veštačkih boja utiče na
hiperaktivnost dece. Dekarboksilacijom benzoeve kiseline u prisustvu
nekih metala, kiselina, vitamina C i visoke temperature zbog
neadekvatnoh skladištenja osvežavajućih pića, mogu nastati merljive
koncentracije kancerogenog benzena [17]. Na ovaj rizik po zdravlje
ukazano je 2006. godine, kada je u 5 uzoraka bezalkoholnih pića
utvrđen benzen u koncentracijama većim od dozvoljenih za flaširanu
vodu [18].
Tabela 1. Broj uzoraka osvežavajućih bezalkoholnih pića
analiyiranih na prisustvo aditiva u Institutu za javno zdravlje Niš
od 2004-2008g
Godina
|
Osvežavajuća
negazirana bezalkoholna pića |
Osvežavajuća
gazirana bezalkoholna pića |
Sirupi |
Ukupno |
2004 |
25 |
57 |
6 |
88 |
2005 |
23 |
41 |
7 |
71 |
2006 |
40 |
118 |
17 |
175 |
2007 |
29 |
105 |
23 |
157 |
2008 |
13 |
51 |
7 |
71 |
ukupno |
100 |
372 |
60 |
562 |
|
|
|
|
|
|
|
Grafikon 1. Zastupljenost osvežavajućih bezalkoholnih pića
koja sadrže benzoevu i sorbinsku kiselinu među uzorcima analiziranim
u Institutu za javno zdravlje Niš u periodu od 2004-2008g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tabela 2. Sadržaj benzoeve kiseline uzorcima osvežavajućih
bezalkoholnih pića analiziranim u Institutu za javno zdravlje Niš u
periodu od 2004-2008g
Grupa pića |
Broj
uzoraka (n) |
MDK* |
Benzoeva
kiselina(mg/l) |
n>MDK |
SV |
Median |
Rang |
Negazirana bezalkoholna pića |
130 |
150 |
79.9 |
79 |
25-147 |
- |
Gazirana bezalkoholna pića |
372 |
150 |
84.3 |
84 |
7.7-230 |
1 |
Sirupi** |
60 |
150 |
40.5 |
37.3 |
14.3-128.3 |
- |
*maksimalno dozvoljena koncentracija predviđena Pravilnikom
** računato na gotov proizvod dobijen po uputstvu za pripremu
Prisustvo kvasaca i plesni u najvećem broju mikrobiološki
neispravnih uzorka može biti posledica
- neadekvatnog tehnološkog procesa proizvodnje (pr. nedodavanja
sorbata ili benzoata), ili neadekvatnog čuvanja ovih proizvoda
(temperatura, svetlost i sl). Na značaj ovih činioca potrebno je
naročito obavestiti proizvođače i prodavce.
ZAKLJUČAK
Osvežavajuća bezalkoholna pića koja se nalaze na tržištu Niškog
okruga imaju sadržaj benzoeve i /ili sorbinska kiseline koji
odgovara zakonskoj regulativi. Stručni podaci ukazuju da su
neophodna ispitivanja sadržaja benzoeve i sorbinske kiseline i u
ostalim namirnica kojima se dodaju ove dve grupe konzervansa, ali i
sprovođenje ankete ishrane u cilju procene dnevnog unosa ova dva
konzervansa putem hrane kod našeg stanovništva.
Neophodna je i edukacija populacije pre svega dece o principima
pravilne ishrane koji podrazumevaju i ograničavanje upotrebe
osvežavajućih bezalkoholnih pića.
Tabela 3. Sadržaj sorbinske kiseline u uzorcima osvežavajućih
bezalkoholnih pića analiziranim u Institutu za javno zdravlje Niš u
periodu od 2004-2008. g.
Grupa pića |
Broj
uzoraka (n) |
MDK* |
Sorbinska
kiselina (mg/l) |
n>MDK |
SV |
Median |
Rang |
Negazirana bezalkoholna pića |
48 |
250 |
92.8 |
66.4 |
10-250 |
- |
Gazirana bezalkoholna pića |
30 |
250 |
64.03 |
44.1 |
10-352 |
1 |
Sirupi** |
60 |
250 |
31.7 |
32 |
3.3-51.7 |
- |
*maksimalno dozvoljena koncentracija predviđena Pravilnikom
** računato na gotov proizvod dobijen po uputstvu za pripremu
Tabela 4. Mikrobiološka ispravnost osvežavajućih
bezalkoholnih pića analiziranih u Institutu za javno zdravlje Niš u
periodu od 2004-2008. g.
Godina
|
Ukupan broj uzoraka |
Broj neispravnih uzoraka
(%) |
2004 |
177 |
11 (6.2) |
2005 |
175 |
16 (9.1) |
2006 |
230 |
3 (1.3) |
2007 |
208 |
8 (3.8) |
2008 |
107 |
8(7.5) |
ukupno |
897 |
46 (5.1) |
Grafikon.2. Broj i procenat neispravnih uzoraka prema razlogu
mikrobiološke neispravnosti
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LITERATURA
- Institut za javno zdravlje Srbije. Zdravlje stanovnika
Srbije – Analitička studija 1997-2007. Beograd, 2008
- WHO 2003. Diet, nutrition and prevention of chronic
diseaeses. In: WHO Technical Report Series, Geneva, Switerland.
- Mirić M, Šobajić S. Zdravstvena ispravnost namirnica. Zavod
za udžbenike i nastavna sredstva Beograd pp.236-238.
- Pravilnik o metodama uzimanja uzoraka i vršenja hemijskih i
fizičkih analiza radi kontrole kvaliteta proizvoda od voća i
povrća Sl. list. SFRJ 29/83.
- Pravilnik o kvalitetu i uslovima upotrebe aditiva u
namirnicama i o drugim zahtevima za aditive i njihove mešavine
(Sl. list SCG 56/2003, 5/04,16/05)
- Pravilnik o mikrobiološkoj ispravnosti namirnica u prometu
Sl list SRJ br.26/93,53/95,46/2002.
- World Health Organization , 1997, Evaluation of Certain Food
Additives (Forty-sixth Report of the Joint FAO/WHO Expert
Committee on Food Additives). WHO Technical Report Series No.
868 (Geneva: WHO).
- Hannuksela M, Haahtela T. Hypersensitivity reactions to food
additives. Allergy 1987 ;42(8):561-75.
- Rademaker M, Forsyth A. Contact dermatitis in children.
Contact Dermatitis 1989 ;20(2):104-7.
- Safford RJ, Basketter DA, Allenby CF, Goodwin BF. Immediate
contact reactions to chemicals in the fragrance mix and a study
of the quenching action of eugenol. Br J Dermatol
1990;123(5):595-606.
- Walker R. Toxicology of sorbic acid and sorbates. Food Addit
Contam 1990 ;7(5):671-6
- Tfouni SAV, Toledo MCF. Estimates of the mean per capita
daily intake of benzoic and sorbic acid in Brazil. Food Addit
Contam 2002; 19(7):647–54.
- World Health Organization, 2000. Evaluation of certain food
additives and contaminants. Fifty-first Report of the Joint FAO/WHO
Expert Committee on Food Additives. WHO Technical Report Series
No. 891. WHO, Geneva, Switzerland
- Soubra L, Sarkis D, Hilan C, Verger P. Dietary exposure of
children and teenagers to benzoates, sulphites,
butylhydroxyanisol (BHA) and butylhydroxytoluen (BHT) in Beirut
(Lebanon). Regul Toxicol Pharmacol 2007;47(1):68-77
- Ma KM, Chan CM, Chung SW, Ho YY, Xiao Y. Dietary exposure of
secondary school students in Hong Kong to benzoic acid in
prepackaged non-alcoholic beverages. Food Addit Contam Part A
Chem Anal Control Expo Risk Assess 2009 ;26(1):12-6
- McCann D, Barrett A, Cooper A, Crumpler D, Dalen L, Grimshaw
K, et al. Food additives and hyperactive behaviour in 3-year-old
and 8/9-year-old children in the community: a randomised, double-blinded,
placebo-controlled trial. Lancet 2007 ;370(9598):1560-7
- Gardner LK, Lawrence GD. Benzene production from
decarboxylation of benzoic acid in the presence of ascorbic acid
and a transition-metal catalyst. J Agric Food Chem
1993;41:693-5.
- Anoniymous. Beverage ingredients can form carcinogen. Consum
Rep 2006; 71 (10):7.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Adresa autora:
Konstansa Lazarević
Bulevar Dr Zorana Đinđića 50,
18000 Niš
e-mail: koni33@hotmail.com |
Rad poslat: 12.02.2010.
Rad prihvaćen: 01.07.2010.
Elektronska verzija objavljena: 11.11.2010. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
[ Sadržaj
] [ Indeks autora ]
[ <<< ] [ >>> ] |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Timočki
medicinski glasnik, Zdravstveni centar Zaječar
Journal of Regional section of Serbian medical association in Zajecar
Rasadnička bb, 19000 Zaječar, Srbija
E-mail: tmglasnik@gmail.com |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Design:
Infotrend |
|
|
|
|
|
|
|